Statement over staatsrepressie van Barchem-4 verdachten

Nieuws, gepost door: Steungroep Veganisten Achter Tralies op 23/09/2012 09:11:10

Wanneer: 23/09/2012 - 09:52

Aanstaande dinsdag 25 en donderdag 27 september staan 4 mensen terecht voor een vermeende nertsenbevrijding in het Nederlandse Barchem in 2009. Enkele verdachten willen deze gebeurtenis aangrijpen om een statement te maken over staatsrepressie tegen bewegingen die voor vrijheid strijden.

Het volgende is opgedragen aan iedereen die zich ooit machteloos voelde, geplaatst tegenover een duizendmaal sterkere vijand.

De laatste jaren is de repressie tegen iedere bevrijdingsstrijd gegroeid. Hoewel de autoriteiten van verschillende landen hun aandacht vestigen op verschillende bewegingen, blijft het resultaat hetzelfde: Staat en overheid beschermen uitbuiters, niet degenen die uitgebuit worden.

Degenen die dit schrijven zijn in de recente zaak tegen de dierbevrijdingsbeweging beschuldigd van een misdaad: Wij zouden op een nertsenfarm in het Nederlandse Barchem meer dan 5000 nertsen hebben bevrijd uit hun kooien. Kooien waarin ze anders in gevangenschap geleefd zouden hebben, vol angst en stress. Om uiteindelijk gedood te worden en verwerkt tot bontjassen.

Voor deze aanklacht zullen we op 25 en 27 september 2012 terecht staan in Nederland. Gegeven dat het proces nog speelt, zullen we niet meer woorden vuilmalen aan dit specifieke gebeuren. We willen wel ons perspectief op repressie, wat het doet en wat het voor ons betekent, delen met de dierenbevrijdingsbeweging en anderen die voor vrijheid strijden.

Het is belangrijk dat we pro-actief omgaan met repressie. Repressie is te verwachten en we moeten er dan ook op voorbereid zijn, klaar om de consequenties te dragen van onze aanval op de status quo. Zonder dit besef zullen we ons leven in angst leiden, en nooit op enige wijze effectief kunnen strijden. Repressie is het resultaat van effectieve acties en campagnes. Iedere actie vraagt om een reactie, daarom vinden we politie en overheden op onze weg wanneer we effectief proberen onze doelen te bereiken. Als we niet effectief waren, zou er ook niets gedaan worden om ons te stoppen. Dan zou het de autoriteiten simpelweg niet interesseren.

Als we een strijd willen voeren die werkelijk tot verandering leidt, zullen we het concept van repressie moeten accepteren. Repressie en effectieve verandering zijn simpelweg de twee zijden van dezelfde medaille. Het ergste wat we kunnen doen, is ons bang laten maken. Uit angst haalt repressie haar kracht. Als beweging kunnen we kiezen hoe we reageren op repressie, en hoe we het ons al dan niet laten beinvloeden. Doorgaan met de campagnes die ze proberen te stoppen is zonder meer de beste manier om tegen repressie te vechten en het te weerstaan. We moeten
harder, beter, georganiseerder, sterker en beter voorbereid zijn. Laten we van onze eigen en elkaars fouten leren om zo onze strategie te versterken. Zo niet, dan geven we de autoriteiten een blauwdruk die ze kunnen gebruiken om iedere andere vorm van verzet te vermorzelen, in iedere andere beweging.

Dat is hoe ze werken: Ze slaan één van ons, om er duizenden te knechten. Dit is exact het doel van de arrestaties en de huiszoekingen, van de maandenlange isolatie en gevangenschap van een aantal van ons in 2009/2010. Het is hun sterkste wapen: ons angst inboezemen om ons onschadelijk te maken, om ons het zwijgen op te leggen.

Daarom willen we, terwijl wij terecht staan, iedereen er aan herrinneren dat ook wij ons wapen hebben. Een sterker wapen dan dat van onderdrukkers, omdat het voortkomt uit compassie en woede en gebaseerd is op toewijding, vastberadenheid en oprechtheid tussen mensen die dezelfde noodzaak voor verandering voelen: ons wapen heet solidariteit.

Solidariteit betekent dat we elkaar emotioneel en praktisch steunen wanneer dat nodig is. Het betekent ook dat we terugvechten, dat we ons leven niet door angst laten beheersen en dat we ons niet ineffectief laten maken. In en door solidariteit komen we bijeen als beweging, met al onze talenten, vaardigheden en vermogens. En vooral, brengt het ons samen door ons gedeelde doel: het beëindigen van de meedogenloze uitbuiting van andere levende wezens en de planeet waarop we leven.

Solidariteit is hetgeen de strijd levend houdt en een beweging bouwt die ze nooit zullen kunnen breken. Niemand is vrij, totdat iedereen vrij is!

Enkele verdachten in de “Barchem 4” zaak.

Meer informatie over de Barchem 4 zaak is te vinden op svat.nl/barchem4.
Voor contact met Steungroep Veganisten Achter Tralies, mail naar svat@riseup.net.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech