WIJ ZIJN HIER: KAMP tegen de KOU

Nieuws, gepost door: Jo M2M op 22/09/2012 09:09:57

Waar: Wertheim Park, Plantagemiddenlaan, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.370216 lon: 4.895168)
Wanneer: 23/09/2012 - 20:29

Vluchtelingen op Straat organiseren op zondag 23 september een Open Dag in het Amsterdamse Wertheim Park

Op Zondag 23 September
Van 12 tot 7 uur

In het Wertheim Park
Aan de Plantagemiddenlaan
In Amsterdam Centrum
Een groep van ruim veertig onuitzetbare maar niet toegelaten vluchtelingen uit Somalië, Soedan, Eritrea, Ethiopië, Yemen, Congo en Armenië nodigt alle vluchtelingen op straat uit om samen te komen in het Wertheim Park. Tijdens deze Open Dag zullen de vluchtelingen laten zien en horen hoe je als dakloze vluchteling de winter doorkomt in Amsterdam. Meekijkers worden warm welkom geheten op deze publieke manifesatie. Het doel is om iedereen tijdig onder dak te krijgen. Voor 1 november zijn er tenminste 1000 bedden nodig, met name voor de kwetsbaarste gevallen.

Programma

In het Wertheim Park wordt een model tentenkamp ingericht met verschillende soorten tenten, bouwtechnieken en materialen. De plee is al klaar!

De vluchtelingen serveren wat zij zelf dagelijks samen eten en drinken in hun tijdelijke kamp in de Wereldtuin.

Ter plekke worden survival kits samengesteld

Een excursie o.l.v. een stadsbioloog wijst de weg naar eetbare planten.

De kunst van het vinden: de zelfredzame dakloze van vandaag evolueert van stadsjutter tot super user van afgedankte spullen

De dag eindigt rond 7 uur met een General Assembly waarin alle voorstellen op een rij worden gezet en de vervolgstappen bepaald.

Achtergrond

Vluchtelingen op Straat kunnen nergens naartoe. Ze kunnen niet veilig terug naar eigen land, ze kunnen niet meer in de officiële opvang (AZC's) en de noodopvang is afgebouwd na het “Generaal Pardon”. En doorreizen naar een ander land kan ook niet want dan worden ze teruggekaatst naar het eerste land van aankomst in Europa. Ze zijn gegijzeld in het Schengen-gebied. De regering probeert ze te dwingen vrijwillig terug te keren naar Somalië, Irak en andere crisislanden in Afrika en Azië. Daartoe worden jaarlijks duizenden mensen in vreemdelingenbewaring opgesloten. En als ze op straat staan kloppen ze steeds vaker vergeefs aan bij de noodopvang. Vanuit de provincie worden ze veelal naar Amsterdam verwezen als stad waar alles zou kunnen. Maar ook in Amsterdam mogen ze er niet zijn en daarom krijgen ze niets. Voor de winteropvang bij drie graden onder nul moet je namelijk wel regiogebonden zijn. De politiek sluit nog steeds haar ogen voor dit probleem dat zij zelf heeft veroorzaakt.

WIJ ZIJN HIER

Sinds een jaar zijn honderden vluchtelingen-op-straat georganiseerd de straat op gegaan. Ze hebben tentenkampen gebouwd van Ter Apel tot Den Haag, Ze treden op in de media, in rechtbanken en in politieke arena’s. Ze maken zichzelf zichtbaar. Ze laten zien wat het probleem is. En ze tonen dat zij zelf een begin maken met de oplossing.

De meest urgente nood van vluchtelingen op straat is nu onderdak voor de winter. Dokter Co van Melle, die het kamp in de tuin van de Protestantse Diaconie startte op 4 september door een zeil te spannen over de Zeven Werken der Barmhartigheid publiceerde een flyer: Geef ons heden ons dagelijks BED, BAD & BROOD. Vanuit diverse hoeken worden gemeentelijke instanties, kerken en hulpinstellingen benaderd om mee te denken over noodoplossingen.

De vluchtelingen in de tent, die de actie van Dokter Co voortzetten onder de naam WIJ ZIJN HIER vragen naast onderdak, douches en eten ook ziektekostenverzekering, scholing en recht op werk. Maar met de Diaconie zijn ze nu ook uitgeprocedeerd. De Protestantse Diaconie heeft 17 gevallen voorgelegd aan de IND en Vluchtelingenwerk en heeft de conclusie getrokken dat ze niets kunnen doen, en zeker niet voor de groep als geheel. De tent voor 10 personen is nog tot 1 oktober beschikbaar, maar er staan inmiddels ruim 40 mensen aan het hek te rammelen.

Daarom kiezen zij nu voor een demonstratieve picknick in het nabij de Wereldtuin gelegen Wertheim Park, met het Auschwitz Monument van Jan Wolkers en de fontein van Wertheim (“Een wekstem tot leven”)

De manifestatie is een Kamp tegen de Kou, een collectieve actie voor alle vluchtelingen-op-straat.

WIJ ZIJN HIER is onderdeel van de beweging van Vluchtelingen-op-Straat en wordt actief ondersteund door een groeiend aantal academici, kunstenaars en andere professionals die worden ondersteund door een raad van Advies met hoogleraar Migratie en Diversiteit Thomas Spijkerboer en cultureel programmamaker Diana Krabbendam.

Stichting Migrant 2 Migrant (M2M) biedt tactische en media ondersteuning.

Voor meer informatie kunt u terecht bij

De Wereldtuin Tent,

Achterhet Wereldhuis aan de Nieuwe Herengracht 18-20,

1018 DP Amsterdam Centrum

Woordvoerder van WE ARE HERE is Mahmoud (Somalië) 0686081488

M2M Jo van der Spek tel. 0686263381

Email: m2migrant@gmail.com

Facebook: We Are Here

Web site: http://wijzijnhier.org

Twitter: @m2mjo

Tags: vluchtelingen op straat


Wie: 
-

Dagelijks badderen....nou nou. Kan wel wat minder hè.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech