Queer It All

Aankondiging, gepost door: AK-Utrecht op 06/09/2012 09:04:14

Waar: ACU, Voorstraat 71, Utrecht, Netherlands (GPS lat: 52.095059 lon: 5.122037)
Wanneer: 06/10/2012 - 11:00

Queer It All is een dag waarop we op verschillende manieren bezig willen gaan met het thema Queer. Naast een meer algemene discussie willen we kijken of we een aanzet kunnen geven om iets te doen rond/tijdens de Roze Zaterdag op 29 juni 2013 in Utrecht. De Roze Zaterdag is in de loop van de tijd van een radicale demonstratie verworden tot een gecommercialiseerde, a-politieke happening.


Deze dag wordt georganiseerd door Anarchistisch Kollektief Utrecht (AK-U). Toegang, koffie en thee is gratis; voor de lunch kan een vrijwillige donatie gegeven worden. Het avondeten kost ....
Er is kinderopvang aanwezig; mocht je hier gebruik van willen maken zou het fijn zijn als je ons van te voren laat weten om hoeveel kinderen van welke leeftijd het gaat, zodat de kinderentertainers hun programma hierop kunnen aanpassen.
Honden zijn niet welkom, we zijn aan het kijken of we ook hondenopvang kunnen regelen. Laat even weten of je hier behoefte aan hebt.

PROGRAMMA
10.00 uur Inloop, ACU open

11.00 uur Thema 1: queer en opvoeding/gezin
Hoe kun je, in de huidige heteronormatieve, genderspecifieke maatschappij, een queer opvoeding realiseren? En hoe kun je uit het hokje van het 'normale' hetero-twee-ouder- gezin breken en alternatieve invullingen vorm geven?

12.30 uur Lunch

13.30 uur Thema 2: queer – verwaarloosd door links, gekaapt door rechts?
In tegenstelling tot in veel andere (westerse?) landen is de connectie tussen de queer- beweging en de linkse (buitenparlementaire)/anarchistische beweging in Nederland maar weinig gerealiseerd. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen om deze zaken meer met elkaar te verbinden: queer op de anarchistische agenda zetten en queer-activisme plaatsen in het kader van een bredere totaalstrijd?
Waar (buitenparlementair) links het min of meer heeft laten liggen, wordt de zogenaamde verdediging van homo- en vrouwenrechten (overigens niet 'queer' volgens
minder traditionele opvattingen) de laatste jaren vooral door rechts misbruikt in zijn aanhoudende discours tegen migranten en islam. Verder is er sprake van een steeds verdere commercialisering van de 'homo', die ontdekt is als overconsumerend feestbeest.
Hoe kunnen we dit 'homonationalisme' bestrijden, de achterliggende rechtse en commerciele agenda bestrijden en queer als onderdeel van de linkse anarchistische strijd reclaimen?

16.00 uur Pauze

16.30 uur Actiebrainstorm, met nadruk op Roze Zaterdag 2013 in Utrecht
Wat kunnen we concreet doen? Eerste brainstorm en mogelijkheid om verdere afspraken te maken. Kunnen we een actie en/of een alternatief programma bedenken voor de Roze Zaterdag?

18.15 uur Diner

20.00 uur Film

23.00 uur Cruise Control

QUEER
'Queer' gaat volgens ons verder dan een identiteit, bepaalde seksuele praktijken of lichamen. Het ondermijnt zowel makkelijke definities en categorieën als ook voorgeschreven en verwacht gedrag en trekt dit alles in twijfel.
We verbinden dit begrip van queer met, en als voortkomend uit, een kritiek op heersende seksuele structuren in de maatschappij. Hierbij kan het gaan om seksuele voorkeur, maar ook om de man/vrouw-hokjes waar velen zich niet, of anders dan van hen verwacht wordt, in willen laten plaatsen. Vanuit queer kunnen connecties gelegd worden met met andere groepen die zich bezighouden met vraagstukken rondom lichaam en/of lichamelijke beperkingen en hoe seksualiteit en seksuele rechten op dat vlak vorm krijgen.
Queer kan ook betekenen dat het algemene ideaalbeeld van één monogame relatie je niet trekt, dat je je kinderen buiten een vaste relatie wil laten opgroeien of dat je seksuele behoeftes of verlangens anders zijn dan wat door de maatschappij als 'normaal' wordt gezien.
Queer is voor veel mensen en bewegingen ook een identiteit geworden. Queers hebben er geen behoefte aan 'normaal' te zijn maar willen dat iedereen haar of zijn seksuele identiteit kan beleven zoals hij of zij dat zelf wilt, daarbij uiteraard ook de wensen en behoeftes van anderen respecterend.

AK-U
Het Anarchistisch Kollektief Utrecht (afgekort als AK-Utrecht) is een groep anarchisten uit Utrecht en omgeving. Het kollektief werd in maart 2010 opgericht en stelt zich ten doel om het anarchistisch gedachten goed in Utrecht en daar buiten verder te verspreiden door middel van (directe) actie, propaganda en educatie.
Het kollektief organiseert zelf acties maar sluit zich ook geregeld aan bij acties die door andere (anarchistische) groepen worden georganiseerd. Ook richt AK-Utrecht zich op (zelf)studie en verdieping in (anarchistische) theorie.
Daarnaast dient het kollektief als netwerk waarbinnen de leden informatie uitwisselen over – en elkaar mobiliseren voor acties en campagnes van verschillende actiegroepen waarbinnen leden actief zijn.
AK-Utrecht probeert de anarchistische totaalstrijd te stimuleren, onder andere door activisme meer uit anarchistische idealen te laten voortkomen, te strijden vanuit een anarchistisch perspectief.
AK-Utrecht is aangesloten bezig bij de Vrije Bond. Het kollektief wil op die manier meer aansluiting, betere samenwerking en organisatiestructuren met en binnen de anarchistische beweging in Nederland bereiken.

UITLEG PROGRAMMA
We beginnen met de basis & de toekomst: kinderen. (Hoe) kun je kinderen, als ouders, onderwijzers of anderszins, op een gender-neutrale manier opvoeden? Hoe organiseer je een niet-traditioneel gezin? Hoe ondersteun je kinderen die zich niet thuis voelen in de van buitenaf opgelegde gender-hokjes?

Daarna kijken we naar Queer op een politieke manier: klopt onze analyse dat homo- en vrouwenrechten als thema gekaapt zijn door (racistisch/anti-islamitisch) rechts en de commercie? Hoe kunnen we dit 'homonationalisme' bestrijden, de achterliggende rechtse en commerciele agenda bestrijden en queer als onderdeel van de linkse anarchistische strijd reclaimen? Bestaat er überhaupt zoiets als een queerbeweging in Nederland? Zo ja, waarom is dat zo gescheiden van andere bewegingen? Zo nee, waarom niet? Is er behoefte aan?

Verder hebben we een actiebrainstorm, met de nadruk op Roze Zaterdag die in 2013 in Utrecht georganiseerd zal worden. Ooit begonnen als een protest tegen de manier waarop homoseksualiteit in de samenleving werd bejegend, is Roze Zaterdag nu verworden tot een commercieel festijn, waarin elke kritische noot lijkt te ontbreken. In 2013 zal die festijn in Utrecht plaatsvinden. Kunnen we een actie en/of een alternatief programma bedenken om de internationale queer-strijd weer onder de aandacht te brengen? En zijn er andere actie-ideeën om mee aan de slag te gaan?Wie: 
AK-Utrecht

Filter komt spelen tijden Queer It All! Komt allen, het is echt de moeite waard! Zie: www.mamaliga.nl/filter:

"FILTER
Paris Petrou i.s.m. Theatergroep Mamaliga
FILTER, een extreemlinkse tragiekomedie. In een hut.

Op een dag werd Gregor Samsa wakker en zag dat hij veranderd was in een kever. Mutatie overkomt je als het kookpunt is bereikt. Het is van gedaante verwisselen of sterven. Je kan niks meer behalve liggen en soms kwijlen. Maar de wereld draait door.

FILTER is het verhaal van Ioana, verteld door Paris omdat Ioana niet meer kan. De voorstelling vindt plaats in een hut voor Theater Bellevue. De hut is geïnspireerd op de geïmproviseerde onderkomens van illegale immigranten in grensgebieden zoals Calais, waar ze wachten op een kans om naar Engeland over te steken. Ioana, zelf vluchteling en sociaal geëngageerd, wil haar hele leven al een politieke voorstelling maken. Paris, een Griekse zelfanalyticus, is haar vriend en heeft niks met politiek. Maar hij moet.

“Nederlands leren, Geert Wilders citeren, dieren in hokken laten creperen, eenzaamheid aanleren, illegalen deporteren, de Arabische lente negeren, anorexia uitproberen, niet met handgebaren communiceren, zwarte schmink opsmeren, niks occuperen, de schulden van de banken saneren, Marokkanen criminaliseren, vrouwen objectiveren, niet op bijstandsgeld teren, sexy voor facebook poseren, mij tot het kapitalisme bekeren, met drie zoenen feliciteren, homo’s seksualiseren. Ik moet dit uit mijn hoofd leren.”

Het programma komt er nu zo uit te zien:

10.00 inloop met koffie en thee
11.00 discussieronde: Queer en gezin/opvoeding
12.30 lunch (tegen donatie)
13.30 discussie: queer - verwaarloosd door links, gekaapt door rechts? Inleiding door Paul Mepschen
16.00 Filter + pauze/napraten
17.00 actiebrainstorm met nadruk op Roze Zaterdag 2013 in Utrecht
18.45 diner (bio & vegan, tegen kostprijs)
20.30 film
23.00 Cruise Control


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech