G500: which side are you on? (1)

Nieuws, gepost door: Voorwaarts.net op 20/08/2012 08:01:14

Wanneer: 20/08/2012 - 12:54

Het klinkt als het geluid uit de begintijd van D66: de G500 bestormt de oude politiek om haar te vernieuwen en te verjongen. Doel is om ‘noodzakelijke hervormingen’ door te voeren in ‘het centrum van de macht’, waarmee de G500 de drie grote partijen bedoelt: PvdA, CDA en VVD. Al eerder constateerde Voorwaarts! dat dit een club van, voor en door elitaire jongeren is die nauw verbonden zijn met de vergrijsde elite. Op basis van een valse tegenstelling levert de G500 inderdaad een bijdrage aan de toekomst, namelijk die van de kapitalistenklasse. Deel 1 over de politiek van de G500.


Welke klasse
Een valse tegenstelling is die tussen jong en oud. Volgens de G500 zijn hervormingen noodzakelijk om te voorkomen dat de rekening bij de jongeren wordt neergelegd. Over welke rekening hebben we het hier? Het is de rekening van de kapitalistenklasse die zich te veel rijkdom toe-eigent waardoor er te weinig overblijft voor de samenleving. Het beleid van privatiseren en marktwerking van de afgelopen 30 jaar heeft heel veel geld uit de maatschappij gezogen. Het resultaat is een opeenstapeling en verdieping van crises, waarbij elke crisis wordt aangegrepen om meer van hetzelfde beleid door te voeren. De kapitalist legt de rekening bij de werker neer. Ze hebben tegengestelde belangen, niet op basis van leeftijd, maar op basis van hun positie in de maatschappij. Een valse tegenstelling tussen jong en oud opwerpen is slechts bedoeld om de werkelijke tegenstelling te verhullen en daarmee dus ook het karakter van de rekening.

Het gaat er dus niet om dat de rekening bij toekomstige generaties terechtkomt, het gaat erom bij welke klasse. De G500 zegt alle jongeren te vertegenwoordigen, maar gezien hun tienpuntenplan zijn dat jongeren uit de elite, niet uit de werkende klasse. Het tienpuntenplan schurkt dicht tegen het programma van D66 aan. Dat blijkt ook uit een amicaal briefje van campagneleider Sietse Bakker op 21 april aan D66-leider Alexander Pechtold waarin hij schrijft dat ze niet onder stoelen of banken steken dat de G500 en D66 inhoudelijk veel met elkaar gemeen hebben. Net als D66 pleit de G500 voor hervormingen van de verzorgingsstaat, de arbeidsmarkt en de woningmarkt om zo het begrotingstekort terug te dringen. Datzelfde pleidooi horen we aan werkgeverszijde van VNO-NCW en vanuit de Europese Unie. Hervormen staat in feite voor: privatiseren, liberaliseren, bezuinigingen.

Verder lezen:
G500: which side are you on? (1)

Voorwaarts.net is het webmagazine van de CJB, de jongerenbeweging van de werkende klasse.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech