Foto’s NVU proces rechtbank Almelo 14-08-2012

Nieuws, gepost door: Chantal Swierstra op 18/08/2012 08:06:12

Wanneer: 18/08/2012 - 16:58

Op dinsdag 14 augustus 2012 moesten zowaar vier neonazi’s zich voor de rechtbank verantwoorden wegens racistische uitingen gedaan tijdens een extreem rechtse demonstratie. Een bijzondere actie van het Openbaar Ministerie dat al decennia lang moedeloosheid en lethargie aan de dag legt als het op de bestrijding van extreem rechts aankomt.
Tijdens de bewuste demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie in Enschede op zaterdag 28 mei 2011 scandeerden tientallen neonazi’s discriminerende leuzen, hielden verschillende racistische speeches en brachten een overvloed aan extreemrechtse vlaggen, kleding, buttons en opnaaiers met zich mee .

De bewuste NVU-demonstratie was feitelijk een door de politie gefaciliteerde survivaltocht door het centrum van Enschede. De 40 deelnemende neonazi’s moesten zich een uur lang een veilig heenkomen proberen te zoeken tussen honderden woedende Tukkers, die de nazi’s van de eerste tot de laatste seconde volgden, de huid vol scholden en op de wat lastiger gedeeltes van de tocht met bierflessen en bakstenen bekogelden.
Slechts vier rechts-extremisten – Mike Brand, Robert-Jan Koelewaard, de Duitse Axel Reitz en Constant Kusters (12-12-1970) – kregen een dagvaarding van justitie. Slechts één van de zittingen ging volgens planning door. De zaken van Brand en Koelewaard werden aangehouden omdat hun advocaat in het buitenland zou verblijven. De Duitse neonazi Axel Reitz had de Almelose rechtbank keurig een – twee regels tellende – fax gestuurd met het verzoek tot aanhouding van zijn zaak tot de problemen met zijn verzoek om rechtshulp zijn opgelost. Reitz mag dan een verrader zijn tüchtig is hij ook.

Voor de vierde gedaagde Constant Kusters – voorzitter van de Nederlandse Volksunie en organisator van de bewuste nazi demonstratie – werd het dus zijn gedroomde “one man media show” voor de Almelose rechtbank. Een ander succes voor Kusters was het feit dat de gehele NVU aanwezig was tijdens zijn proces: alle 11 nog actieve leden zaten solidair op de publieke tribune. Geen succes had Kusters met zijn oproep om financiële processteun. Bij gebrek aan beter werd hij ook ditmaal bijgestaan door de Arnhemse bromsnor Schadd , een advocaat die al 23 jaar lang niet te beroerd is om Kusters en zijn NVU juridisch bij te staan.

De charmante Officier van Justitie legt Kusters discriminatie en het aanzetten tot haat ten laste. Vastgesteld is dat passages uit zijn demonstratiespeech en de door Kusters geroepen leuzen de grens van de vrije meningsuiting overschreden, geen functie in het debat hebben en onnodig grievend zijn. Goed voor de eis van 40 uur dienstverlening en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken met een proeftijd van 2 jaar.
Kusters – iemand die geen mogelijkheid onbenut laat om het criminele nationaal-socialistische gedachtengoed te verkondigen, op iedere uitnodiging van journalisten ingaat, actief is op het extreemrechtse webforum Stormfront onder het pseudoniem pakkie45, onlangs nog is veroordeeld wegens smaad en bij iedere NVU-demonstratie als een bezetene in een megafoon loopt te schreeuwen – beroept zich als een volleerd crimineel op het zwijgrecht. Dat dit juist voor een rechtbank gebeurt is, op zijn zachts gezegd, typisch.

Wel maakt Kusters gebruik van zijn recht om het laatste woord te hebben. Met een Arnhems accent en in sneltreinvaart leest Constant Kusters zijn standaardriedeltje over vrijheid van meningsuiting, toenemende criminaliteit, de vermeende jacht op nationalisten en afgunst van de linkse kerk voor. Ook Kusters advocaat Schadd steekt zijn standaardriedeltje af en eist voor zijn cliënt, een neonazi met een zeer uitgebreid strafblad: vrijspraak.

Ongeacht wat de uitspraak van de Almelose rechtbank gaat zijn op dinsdag 28 augustus 2012 deze zaak smaakt naar meer. Niet in de laatste plaats omdat het OM zich heeft beperkt tot slechts één NVU activiteit: een demonstratie. Een dagvaarding die meerdere NVU activiteiten, partij propaganda en uiting van individuele NVU leden over een langere periode omvat zal zo goed als zeker leiden tot veroordelingen. Kunnen we Kusters voor het eerst in zijn leven aan het werk zien, niet omdat hij van het uitkeringstrekkers infuus afwil maar om zijn taakstraf te voldoen.

Hieronder 3 foto’s genomen na de zitting van Kusters buiten de Almelose rechtbank van Constant Kusters sympathisanten en of Nederlandse Volksunie leden.

Tags: anti-discriminatiebureau Artikel 1 uit Overijssel Constant Kusters NVU


Wie: 
Chantal Swierstra

En hier nog 2 foto's genomen na de zitting van Kusters buiten de Almelose rechtbank van Constant Kusters sympathisanten en of Nederlandse Volksunie leden.

Foto: 


Wie: 
nn

De neonazi skinhead op foto 2 en 3 - in zwarte jas en wit zwarte Nike sportschoenen - is de uit Almelo afkomstige Michel Letteboer.Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech