Demonstranten hardhandig gearresteerd tijdens Sint-intocht

Nieuws, gepost door: nn op 14/11/2011 11:10:20

Wanneer: 14/11/2011 - 22:03

Actie: 'Zwarte Piet is racisme'

Vrijheid van meningsuiting in het geding omtrent Zwarte Piet

Zaterdag heeft de politie hard opgetreden tegen vier mensen om T-shirts met de opdruk ‘Zwarte Piet is racisme’ bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht. Op socialemedia als Facebook en Twitter is met verontwaardiging gereageerd op het optreden van de politie.

Twee van de vier mensen droeg een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ en zijn al sinds 1 juni bezig met dit project. De andere twee opgepakten waren een Deense onderzoeker, verbonden aan het Meertens Instituut, en een student journalistiek, die een verslag van de intocht wilden maken.

‘Zwarte Piet is Racisme’
‘Zwarte Piet is Racisme’ is een community art project dat vanaf afgelopen zomer op festivals door heel Nederland met diverse mensen in gesprek is gegaan over Zwarte Piet. De twee nu bont en blauwe geslagen artiesten zijn zowel geschokt van de gebeurtenis en standvastig in hun mening dat dialoog de enige oplossing is. Een van de twee artiesten, dichter en theatermaker T. Martinus, won vorige week zaterdag nog de Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011.

“Het project ‘Zwarte Piet is racisme’ is begonnen naar aanleiding van het gebrek aan historische kennis omtrent de figuur,” aldus Martinus. “Wij willen juist de dialoog aangaan, Nederland kan beter”, aldus Kno’Ledge Cesare, de andere artiest. Martinus en Kno’Ledge hebben met het shirt het hele land doorgetrokken, van festival tot kunstmarkt, en zijn daar met veel mensen het ongemakkelijke gesprek over Zwarte Piet aangegaan. Op de website van het initiatief, http://zwartepietisracisme.tumblr.com, staan honderden foto’s van mensen die het gesprek zijn aangegaan en het kunstproject en de gedachte erachter steunen.

Censuur
“Het is heel bizar om na 6 en een half uur cel op internet te lezen dat de woordvoeder van de politie aangaf dat ons lichaam een platform voor protest was,” zegt Martinus. “De politie had juist gezegd dat we mochten blijven als we ons spandoek dichtlieten, waar we gehoor aan hebben gegeven, zoals ook op foto’s is te zien”. “Het is ongelofelijk dat de politie ons vooraf ook vertelde dat als er een pro-Sinterklaasfeest of pro-ZwartePiet tekst op onze spandoek
had gestaan, we geen probeem zouden hebben. Repressie is niet de manier om om te gaan met inhoudelijke kritiek”, aldus Kno’Ledge.

Ontwikkelingen
“Het is interessant om verschillende ontwikkelingen op dit vlak te zien. In 2006 ontving de publieke omroep veel klachten en doodsbedreigingen vanwege het op tv vertonen van ‘Regenboogpieten’, in alle kleuren van de regenboog. Maar inmiddels zijn er diverse scholen in Nederland waar Sinterklaas met Regenboogpieten en andere varianten wordt gevierd. In 2008 besloot Schiphol geen Zwarte Piet meer toe te laten, omdat internationale klanten en bezoekers het niet zouden begrijpen. Op Albert Heijn en Bolletje verpakkingen zijn ook geen Zwarte Pieten meer te vinden. En in 2010 introduceerde HEMA het Sinterklaasfeest in Groot-Brittanië, maar zonder Zwarte Piet. Ondertussen hebben verschillende organisaties ook een standpunt over Zwarte Piet, zoals anti-discriminatieorganisatie Artikel1”.

Dialoog
De twee artiesten zijn inmiddels uitgenodigd om onderdeel te zijn van een debat dat 27 november plaatsvindt bij het evenement ‘Zwart van Roet’ in Amsterdam. Tijdens dit evenement zal door mensen met verschillende posities in een open dialoog gesproken worden. Martinus: “Wij juichen platforms voor een open dialoog toe en zijn er daarom graag bij”.

Links: http://zwartepietisracisme.tumblr.com/
www.radio1.nl/contents/41391-vrijheid-van-meningsuiting-amsterdam
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q-Wf89f0I0M

Tags: neo-kolonialisme racisme Zwarte Piet


Wie: 
nn

www.doorbraak.eu/?p=7977 met daarin ook geschiedenis van toenemend protest de laatste jaren tegen Zwarte Piet.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Hier een lang en interessant verslag door één van de demonstranten zelf: http://oralistisch.nl/2011/11/verslag-van-arrestaties-intocht-sinterklaa...Wie: 
Ranja 010

Curaçao noemt politie bij intocht Sint racistisch

De regering in Curaçao beschuldigt de Dordtse politie van discriminatie en vindt haar optreden tijdens de intocht van Sinterklaas vernederend. De gemeente Dordrecht betwist dat, zo meldt het AD.

Minister Sheldry Osepa van Curaçao zei gisteren dat de arrestatie van dichter Quinsy Gario (27) zaterdag bij de nationale intocht van Sinterklaas komt door 'een diepgeworteld motief dat herleidbaar is tot racisme'.

Quinsy en dichter Kno'ledge Cesare (30) werden bij de nationale intocht in Dordrecht op hardhandige wijze gearresteerd, omdat ze T-shirts droegen met de tekst: 'Zwarte Piet is racisme'. Volgens de politie mochten de mannen niet demonstreren en weigerden ze te vertrekken. Een omstander filmde hoe Gario tegen de grond werd gewerkt en onder het toeziend oog van veel kleine kinderen naar een steeg werd gesleept. Kno'Ledge Cesare zou nog hardhandiger zijn aangepakt. 'Hij is in zijn rug gestompt,' zegt Quinsy Gario.'

'Skinheadachtige kaalgeschoren agent'
Het filmpje, dat rondgaat op internet, heeft op Curaçao tot woedende reacties geleid. Minister Osepa vindt het onbegrijpelijk dat Gario hardhandig is aangepakt door blanke agenten. 'Een skinheadachtige kaalgeschoren agent en andere collega's hebben gemeend de pacifistische Quinsy Gario te moeten aanhouden,' stelt Osepa. Volgens hem is de Amsterdamse Antilliaan daarbij 'grovelijk vernederd'. 'Terwijl Quinsy nog roept niets verkeerd te hebben gedaan.'

Osepa noemt het incident 'een klap in het ongeschminkte gezicht van de zwarte kunstenaars'. De aanhouding noemt de minister 'onacceptabel'. 'Het wordt tijd dat Nederland bescherming biedt aan minderheden, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht.'

'Aan zichzelf te wijten'
De gemeente Dordrecht stelt dat de twee mannen de aanhouding aan zichzelf te wijten hebben. 'Er gold tijdens de intocht van Sinterklaas een demonstratieverbod. Vijf keer is hen gevraagd te stoppen met hun demonstratie. Ze hebben wel hun spandoek opgeborgen, maar niet hun T-shirt uitgedaan. Ze hebben een bevel genegeerd van de politie. Dan kun je aangehouden worden,' aldus de woordvoerder.

Volgens de gemeente heeft de aanhouding niets met racisme te maken. 'Het ging niet om hun uiting tegen zwarte piet. Het ging erom dat de veiligheid in het geding was. De intocht is een kinderfeest. Zorg dat je je daar rustig houdt.'

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3033926/2011/11/15...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech