Somaliërs Vught gaan uit protest weg uit de VBL

Nieuws, gepost door: nn op 30/07/2012 07:01:23

Wanneer: 30/07/2012 - 12:15

De 77 Somaliërs van de drie tentenkampacties die in de VBL Vught verblijven, sommigen al zeven maanden, gaan vandaag uit protest de straat op. Ze zijn nu (12u29) bezig hun spullen in te pakken en leveren straks hun sleutel in. Reden is dat ze naar VBL Ter Apel moeten verhuizen en dat willen ze niet. Ze verkiezen de straat boven verblijf in en andere vrijheidsbeperkende locatie (VBL) waar dagelijks gestempeld moet worden en je niet de gemeente mag verlaten.

"We willen leven als normale mensen niet als gevangenen. Iedereen weet dat Somalië niet veilig is en net nu de hoogste rechter gezegd heeft dat Somaliërs niet terugkunnen, naar geen enkel gebied in Somalie, moeten we weer naar een ander terugkeercentrum. Dat willen we niet. We willen eindelijk een oplossing, eindelijk een verblijfsvergunning", zegt Kawsar Ismael Mohamed, een van de actievoersters van het eerste tentenkamp. Ze zit al in de VBL sinds half december. Gebruikelijk is dat mensen twaalf weken in dit terugkeercentrum zitten.

Afgelopen donderdag weigerden de Somaliërs in Vught te stempelen nadat ze te horen hadden gekregen dat ze naar de VBL in Ter Apel moesten verhuizen. Ze zeggen dat er in september een debat komt over de Somaliërs nu de Raad van State terugkeer niet als mogelijk ziet maar al voor die tijd zou de verhuizing moeten plaatsvinden. In totaal zitten 164 Somaliërs van de drie verschillende acties (nov,dec, mei) onder vrijheidsbeperkend regime in verschillende centra. Vandaag om 11u zouden ze antwoord krijgen op hun verzoek om overplaatsing naar een gewoon asielzoekerscentrum (AZC) maar het antwoord was dat ze de keus hebben tussen: terug naar Somalië of VBL Ter Apel. OOk al weten ze niet waar ze naartoe moeten, sommigen hebben geen logeerplek, toch gaan ze straks de VBL verlaten.

Meer informatie:

Kawsar 06 85 400 997
Samatar Abdullahi Jama 06 17 988 466
Nuuradiin 06 41 444 048

***

DE AANLEIDING:

27 juli 2012
Somaliërs van drie tentenkampacties weigeren nog langer te stempelen in VBL Vught

Persbericht 26 juli 2012

Rond de tachtig Somaliërs die in november, december en mei deelnamen aan de tentenkampacties in Ter Apel verblijven in de Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) in Vught (de anderen zitten op andere locaties). Vandaag kwamen ze in opstand omdat ze weigeren nog langer dagelijks te stempelen.

“We willen opvang en een verblijfsvergunning”, zegt een van hen, Samatar Abdullahi Jama. “De VBL is geen opvang, het lijkt meer een gevangenis, we mogen ook de gemeente niet verlaten. Terwijl sommigen van ons hier al acht maanden zitten”.

In de VBL moeten ze dagelijks stempelen. Deze week, 23 juli, kregen ze in een brief te horen dat ze naar de VBL Ter Apel moeten. Ze weigeren te gaan en zijn het zat. “We willen niet meer in een VBL zitten en ook niet naar een andere VBL verhuizen. We willen naar een AZC of een huis en we willen een verblijfsvergunning. Nu de Raad van State heeft gezegd dat we niet terug kunnen, willen we eindelijk ons recht!”, zegt Samatar.

Met de acties in Ter Apel, en eerdere acties in Utrecht en Den Haag protesteren de vluchtelingen al een jaar lang tegen een gedwongen leven op straat en het feit dat ze klem zitten: ze kunnen niet terug en krijgen ook geen verblijfsvergunning.

Ze demonstreerden vandaag vanaf half tien tot twaalf uur buiten de poort van de VBL. Volgens Samatar beloofde het COA toen de directeur te vragen contact op te nemen met het ministerie om te vragen waarom ze nog steeds in een VBL zitten terwijl ze niet uitzetbaar zijn. De VBL is officieel bedoeld voor een verblijf van twaalf weken. “Maandag om 11 uur krijgen we antwoord. Daarom zijn we nu opgehouden met het protest buiten. Maar we zullen vandaag en morgen niet stempelen”, aldus Samatar.

Van de bijna 400 vluchtelingen die na de acties in VBL’s en AZC’s werden ondergebracht, zijn 164 Somaliers.

(het 2e artikel, "DE AANLEIDING", is afkomstig van: http://stil2.wordpress.com/2012/07/27/somaliers-van-de-drie-tentenkampac... )Wie: 
nn

Een interessante emanciperende documentaire uit Duitsland over vergelijkbare situaties van migranten is Residentzpflicht.

Trailer hiervan is te vinden op: http://www.youtube.com/watch?v=Idfm4AvgDe0&feature=plcp
Plan was deze te vertonen eerst te vertonen bij de bezetting in Ter Apel alleen werd deze vroegtijdig ontruimd.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech