Wanneer: 27/07/2012 - 12:42
In mei publiceerde Bureau GGO weer de veldproeven met genetisch gemanipuleerde gewassen op haar website. BASF Crop Science heeft drie proefvelden met de consumptiegentechaardappel Fortuna, de Wageningse landbouwuniversiteit WUR doet proeven met de DuRPh-aardappel. Ook een proefveld hiermee in het Vlaamse Wetteren. Bovendien test WUR een aantal gentechappelbomen in de open lucht in Wageningen. Zetmeelcooperatie AVEBE doet dit jaar voor het eerst sinds lange tijd geen gentechveldproeven. ASEED stelde een dossier samen met gedetailleerde informatie over de proefvelden dit jaar.
De kritische website Gentech.nl publiceert vandaag een uitgebreid artikel over de achtergronden van deze veldproeven, de uitvoerders ervan en de gewassen. Hieronder een selectie daaruit voor de "schuinslezer". Het uitgebreide artikel en een pdf van het Veldproevendossier2012 van ASEED zijn te vinden op http://www.gentech.nl/alle_berichten/milieu/gentechveldproeven_met_aarda....
De Fortuna-aardappel van BASF
BASF doet in Nederland veldproeven met de frietaardappel Fortuna bij Boompjesdijk in Steenbergen, aan het Zuiderdiep in Valthermond in gemeente Borger-Odoorn en ten zuiden van Angeren, gemeente Lingewaard. Ook in Zweden en Duitsland doet BASF veldproeven met Fortuna en met de zetmeelaardappel Modena. Fortuna is een Agria-aardappel waarin een cassette (pakketje) met 2 genen is ingebracht die de plant beter bestand moeten maken tegen de schimmelziekte phytophthora. De veldproeven dienen niet alleen om de genetische manipulatie te testen. Hoofddoel is allerlei agronomische eigenschappen van dit gewas te testen om het ras te kunnen registreren op de Europese rassenlijst en om kwekersrecht te verkrijgen. De eisen aan deze veldproeven zijn streng en ze vinden plaats onder toezicht van de NAK, de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen.
BASF Crop Science is onderdeel van het chemieconcern BASF. Het bedrijf heeft vestigingen in Ludwigshafen in Duitsland en in biotechnologiepark Zwijnaarde in Gent. BASF ontwikkelde eerder de industriële zetmeelaardappel Amflora die inmiddels in Europa toegelaten is voor commerciele teelt. Vorig jaar probeerde het bedrijf in Nederland telers te vinden voor de productie van pootgoed van deze aardappel. Dat lukte niet als gevolg van de weerstand tegen gentechaardappels bij de grote handelshuizen Agrico en HZPC.
De DuRPh-aardappels van WUR
Onderzoekers van de Wageningse landbouwuniversiteit WUR doen dit jaar weer veldproeven met de cisgene DuRPH-aardappel. Bij Oudeschip in de gemeente Eemsmond en in Wageningen in de Hoge Born en de Nude worden verschillende eigenschappen getest en pootgoed vermeerderd voor vervolgproeven. Op proefveldjes bij Lelystad, aan de Lawickse Allee noordelijk van het proefveld in de Nude in Wageningen en in Valthermond in de gemeente Borger-Odoorn worden verschillende beheersstrategieen tegen phytophthora uitgeprobeerd en de ontwikkeling van de aangetaste planten nauwkeurig gemonitord.
Het DuRPh-project is een bijzonder gentechproject. Er wordt een serieuze poging gedaan gentechnologie op een voor het brede publiek acceptabele manier toe te passen. Het zijn cisgene aardappels, dat betekent dat er alleen genen van de nachtschadefamilie gebruikt zijn en geen soortgrenzen overschreden worden. Ondertussen hebben de DuRPh-wetenschappers met succes gelobbyd in de Nederlandse en Europese politiek om cisgene gewassen een uitzondering te geven op allerlei veiligheidstoetsen die transgene gewassen wel moeten ondergaan. Sinds kort worden cisgene gewassen gelijkgesteld met gewoon veredelde gewassen. Aangezien het grootste risico van gentechnologie echter in het manipulatieproces ligt en niet in de herkomst van de genen, is hiermee een sluipweg geschapen om deze gentechaardappels als 'gewone' aardappels op de markt te brengen.
Verder stellen de onderzoekers dat WUR het patent heeft op alle gebruikte genen en zodoende zelf kan bepalen dat ze de ontwikkelde aardappels en kennis vrij beschikbaar kan stellen aan boeren. WUR is echter voor haar financiering voor 50% afhankelijk van het bedrijfsleven. Dat kan zijn in de vorm van betaalde onderzoeks- en adviesopdrachten, maar ook door octrooien van ontdekkingen en technologieën te verkopen.
Meer informatie is te vinden in het oorspronkelijke artikel op gentech.nl. Daar is het Dossier veldproeven 2012 te downloaden.
Tags: gentech ggo veldproeven
Ook in Ierland worden er proeven met de DURPH-aardappel van Wageningen gedaan, maar er is veel protest onder andere van "topper" in de voedsel-restaurant- en toerisme sectoren....
http://www.irishexaminer.com/ireland/angry-reaction-to-gm-potatoes-go-ah...
Een groep burgers en enkele stichtingen hadden bezwaar gemaakt tegen 1 van de vergunningen maar zijn niet ontvankelijke verklaard door Raad van State (http://www.gentech.nl/alle_berichten/milieu/gentechveldproeven_met_aarda...). Nogal lullige argumentatie maar juridische procedures tegen de vergunningen halen bijna ALTIJD bakzeil dus waarom nog langer deze vorm van protest? maar ze hadden wel een punt.....2 eigenlijk.
Argumenten van bezorgde burgers waren o.a.:
1 - het opzettelijk verspreiden van de schimmel phythopthora om weerstand ertegen bij de gentechpiepers te testen is onverantwoord, schadelijk voor de omgeving etc.
2 - bijen zouden volgens Atsma aardappels niet bestuiven dus geen risico vormen, maar dit is veel te kort door de bocht. Bijen vliegen wel soms op aardappels. En soms is te veel volgens het voorzorgsprincipe dat wettelijk gezien gehanteerd moet worden....lees een en ander op de website van een van de kartrekkers van het bezwaar http://www.gentechvrij.nl/.