Occupy Shell brengt Amsterdam in verwarring

Nieuws, gepost door: ANTIORDE op 14/11/2011 11:03:43

Waar: Groot laboratorium, Buiksloterweg, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.382268 lon: 4.903182)
Wanneer: 14/11/2011 - 14:58

Sinds zondag 6 november houden een groep actievoerders het voormalige Groot Laboratorium van Shell bezet in Amsterdam-Noord. Occupy Shell beroept zich op het demonstratierecht bij de bezettingsactie waarmee het de gemeente in verwarring heeft gebracht die geen raad lijkt te weten met het Occupy fenomeen.De occupisten kwamen van Occupy Amsterdam, het bezettingskamp op het Beursplein in Amsterdam als onderdeel van de wereldwijde Occupy beweging. Daar had Dirk, één van de Beurspleinbezetters, het initiatief genomen het Shellpand te bezetten, dat acht jaar leegstond, en wist zo'n twintig participanten om zich heen te verzamelen.

Aanvankelijk zag de gemeente het als een kraakactie. Een woordvoerder van burgemeester van der Laan liet in een reactie weten dat van een politieke bezetting geen sprake kan zijn omdat het betogingsrecht alleen van toepassing is in de openbare ruimte. Het voormalige Shellgebouw daarentegen is eigendom van de gemeente en heeft geen publieke functie. Daar zou het recht op betogen dan ook niet gelden aldus de woordvoerder.

Ook voor de politie was het duidelijk dat het Groot Laboratorium gekraakt is. Occupy betekent bezetten en bezetten is kraken, luidt de redenatie. De actievoerders van Occupy Shell houden daarentegen vol dat ze het pand niet kraken: "Het verschil met een kraakactie is dat de mensen die hier zitten al een eigen huis hebben en het pand bezetten vanwege de symboliek", reageert Frank, één van de occupisten. "We bezetten niet zomaar een huis of een flat van iemand anders. We bezetten Shell. Het is een bezetting van een pand dat een bepaalde symboliek van de macht heeft. We bezetten een symbool", voegt hij eraan toe.

Inmiddels is de gemeente minder zeker van haar zaak. Een woordvoerder van stadsdeel Noord lijkt niet te weten wat ze ermee aan moet en geeft aarzelend aan dat de bezettingsactie een occupy is zonder het nog expliciet een kraakactie te noemen. De actievoerders zijn ongewenst en het stadsdeel vreest voor vernielingen aan het momumentale pand maar Occupy Shell bevindt zich in een schemergebied tussen betogingsrecht en kraakverbod waar de gemeente nog geen antwoord op heeft.

Zie voor achtergrond: OCCUPY SHELL: Tussen betogingsrecht en kraakverbod
https://www.indymedia.nl/node/620

http://antiorde.nl


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Occupyers verlaten het zinkende schip.
http://www.occupyamsterdam.nl/2011/11/20/occupy-shell-beindigd/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech