Tuin en huis bezet P.Vlamingstr 98 Amsterdam

Nieuws, gepost door: Spirit Of Squatters Collective TV op 16/07/2012 07:01:53

Wanneer: 16/07/2012 - 00:22

Persbericht

Tuin en huis
Op zondag 8 juli heeft een groep actievoerders een aantal woningen en het braakliggend terrein gelegen aan de hoek Pontanusstraat en Pieter Vlamingstraat in Amsterdam Oost bezet. De betreffende panden zijn eigendom van de woningbouwcorporatie De Key die dat hele gedeelte van het blok tussen de Pieter Vlamingstraat en de Von Zessenstraat al jaren geleden wilde slopen. De sloopwerkzaamheden zijn gedeeltelijk ook uitgevoerd maar inmiddels al langere tijd gestaakt. Door het economische climaat is het plan van De Key op deze plek koopappartementen te bouwen op dit moment uitgesteld tot een onbekend tijdstip. Het gevolg is een groot braakliggend terrein en een aantal uitgesloopte panden die langzaam maar zeker een ontwikkeling tot ruines doormaken. De Key beweert dat hun plannen worden tegengehouden door de laatste zakelijke uitbater die nog in het blok zit. Deze man procedeerde succesvol tegen De Key om vervangende ruimte voor de vestiging van zijn zaak te krijgen.
In plaats van aan dat eis te voltooien, gebruikt de corporatie hem nu als excuus voor hun wanprestatie. In het verleden heeft De Key in de nabije omgeving ook al een middenstander en zijn zaak aan de rand van de afgrond gebracht. Het is duidelijk dat De Key noch een interesse heeft om haar sociale verantwoording op het gebied van volkshuisvesting na te komen, noch een poot wil uitsteken om kleine ondernemers in deze moeilijke tijden datgene te bieden waar ze een contractueel recht op hebben. De actievoerders verklaren daarom, dat zij nu een alternatieve invulling willen geven aan het terrein en de leegstaande huizen, aangezien De Key niet van wil is om haar werkzaamheden voort te zetten. Verder kaarten zij aan dat van de sociale corporatie, die De Key ooit eens was, weinig over is gebleven. Net als elke gewetenloze uitponder van vastgoed en net als elke corrupte zakenbankier draait het voor de corporatie tegenwoordig alleen nog maar om winst en hoe je je schaapjes op het droge krijgt, zonder enkel gedachte aan de rest van de samenleving.

Tags: kraken speculatie wonen


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

Any news about the place ??? Indymedia uk says the place lost the court case is that true ?? kraken gaat door AMSTERDOOM KRAAKERSWie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

BTW: the comment above (like those at uk indy) is misinformation spam. PLZ remove and ip ban etc.

Buurtbrief:
Beste buren,

Vandaag hebben wij, een groep jonge mensen, de......... na jaren lange leegstand en verkrotting weer in gebruik genomen.
We hebben dit niet alleen gedaan omdat we het oneens zijn met het huidige Amsterdamse woonbeleid maar ook omdat we simpelweg een huis nodig hebben om in te wonen. Daarvoor zijn we bereid onze handen uit de mouwen te steken in deze verwaarloosde woning.

Het politieke klimaat en de steeds meer op commercieel gewin gebaseerde woningmarkt hebben de afgelopen jaren de weg vrij gemaakt voor misbruik en afbraak van de sociale huisvesting. Naar onze mening zorgt dit voor de verstoring en het verdwijnen van de sociale cohesie in buurten en dus ook van het woongenot van de bewoners.
De nieuwe 'Leegstandswet' die in 2010 van kracht ging zou leegstand in de stad moeten tegen gaan en daarmee meer woningen moeten garanderen waardoor kraken steeds minder nodig zou zijn. Helaas is niets minder waar, de wachtrijen voor een sociale huurwoning zijn langer dan ooit. Ondertussen worden kraakpanden met harde hand ontruimd om vervolgens weer jarenlange
leegstand tegemoet te zien en als speelbal te verworden voor vastgoed maffia en malafide anti-kraak bureau's. Dit gaat regelrecht in tegen ons idee dat iedereen recht zou moeten hebben op een betaalbare huurwoning in deze stad.

Het pand dat we daarom vandaag hebben gekraakt is eigendom van Woonstichting De Key en is onderdeel van een lange termijn sloop/nieuwbouw-plan voor het hele blok: pieter de vlamingstraat 86-98, pontanusstraat, 14-21, von zessenstraat 411-423. Het plan van De Key is om hier uiteindelijk 58 koopappartementen te gaan realiseren maar de zogenaamde financiële crisis zorgt er voor dat leegstand nog steeds het enige vooruitzicht is. Naast de crisi misbruikt De Key de laatst zittende middenstanders als excuus om niet te kunnen beginnen met renovatie. Echter, zolang deze kleine ondernemers geen fatsoenlijk alternatief wordt geboden zitten zij in een spagaat. De verkrotting van de omliggende panden doet de zaken in de tussentijd geen goed.

Om deze redenen nemen wij vandaag heft in eigen hand en gaan de leegstand weer bewoonbaar maken. Suggesties, opmerkingen en vragen zijn meer dan welkom dus schroom niet om aan te kloppen voor een kopje thee of ons te schrijven.

Hartelijke groeten,
De woongroep Pieter Vlamingstraat
dapperbuurt@squat.netWie: 
nn

Fake bericht op Indy UK
https://www.indymedia.nl/node/6151


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech