Pussy Riot voorarrest verlengd

Nieuws, gepost door: nn op 10/07/2012 07:10:28

Wanneer: 10/07/2012 - 21:18

Er zitten sinds maart drie meiden van de russische punkband Pussy Riot gevangen. Vorige week is hun voorarrest verlengd tot 24 juli. De drie bandleden hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van zeven jaar. De vrouwen worden onder meer verdacht van godslastering en het aanzetten tot religieuze haat.

Artikel van Nico


vrijdag 29 juni 2012
Pussy Riot voorarrest verlengd

Mijn bericht van 14 maart jl over de Russische punkband Pussy Riot behoeft een correctie. Er zitten sinds maart geen twee, maar drie meiden van de band gevangen. Vorige week is hun voorarrest verlengd tot 24 juli. De drie bandleden hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van zeven jaar. De vrouwen worden onder meer verdacht van godslastering en het aanzetten tot religieuze haat. Zij zouden op 21 februari van dit jaar hebben deelgenomen aan een optreden van de punkband in de Christus Verlossers-kathedraal in Moskou. Daar speelde de band het nummer 'Heilige shit', waarin zij tot de Heilige Maagd baden om Poetin uit het Kremlin te verjagen, en er bij de patriarch op aandrongen in God te geloven en niet in Poetin (zie voor een filmpje van dit optreden mijn bericht van afgelopen 14 maart).

Ruim honderdtwintig Russische bekendheden - kunstenaars, schrijvers, journalisten - hebben in een open brief aan president Poetin deze arrestaties aangeklaagd en roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating. De ondertekenaars van de brief stellen dat de arrestatie en vervolging van de bandleden in strijd is met het recht op vrije meningsuiting en de Russische rechtsstaat ondermijnt. "Wij zien geen enkele juridische onderbouwing en geen enkele reden om de samenleving te behoeden voor deze jonge vrouwen. Zij vormen geen enkel gevaar", aldus de ondertekenaars. Onder hen bevinden zich, opvallend genoeg, acteurs als Jevgeni Mironov en Choelpan Chamatova, die eerder nog figureerden in verkiezingsspotjes van Poetin.

Samen met de Russische autoriteiten heeft de machtige Russisch-Orthodoxe Kerk de punkband voortdurend scherp aangevallen. Vorige week verklaarde haar woordvoerder, Vsevolod Chaplin, dat God hem in een goddelijke openbaring had gezegd dat "Hij veroordeelt wat zij hebben gedaan... Deze zonde zal voor nu en altijd gestraft worden", aldus Chaplin.
Die "goddelijke openbaring" zal wel een telefoontje van de Almachtige Poetin vanuit het Kremlin zijn geweest, zoals een briefschrijver in The Guardian veronderstelt.

Nadezjda Tolokonnikova

De ondertekenaars van de open brief ter ondersteuning van Pussy Riot waarschuwen voor de verdeeldheid, waartoe deze zaak zal leiden. "Terwijl de vermeende uitvoerders van de actie achter de tralies zitten, ontstaat er in Rusland een algemeen gevoelen van ongeduld, dat leidt tot verdere verdeeldheid en polarisatie". Rond de vijfentwintigduizend lezers hebben de open brief mede-ondertekend, die gepubliceerd is op de website van het vrije radiostation Echo Moskvy. Voor wie het interesseert lees verder.

Op 20 juni jl werden de drie vrouwen in het gerechtshof in Moskou voorgeleid. Daar werd hun voorarrest tot 24 juli verlengd. Voor de rechtbank vonden op straat veel acties ter ondersteuning van de gevangenen plaats. Op de eerste video zie je de voorgeleiding van de vrouwen in het gerechtsgebouw, en de diverse acties - plus arrestaties - op straat. Uiteindelijk werden er negentien sympathisanten gearresteerd.
Maria Alechina

Op de tweede video zingt Yevgenia Chirikova, een van de gangmakers in de Beweging voor de bescherming van het Khimki Woud nabij Moskou, een gebed voor de Pussy Riot vrouwen. Het christelijke element is in Rusland altijd aanwezig geweest; zie ook sommige sympathisanten die Pussy Riot op hun protestborden en tekeningen - zoals Jezus Christus - aan het kruis nagelen. Surf op dezelfde site van grani.ru naar beneden, waar je allerlei foto's kunt aanklikken, zodat ze worden uitvergroot.

Opvallend is dat niemand van de sympathisanten op straat een bivak, of masker draagt; indien wel, dan zetten ze het masker met een elastiek of koord op het achterhoofd! Wellicht dat Poetin daarmee wordt afgebeeld, maar dat heb ik tot nu toe niet goed kunnen zien?

Poetin achter de tralies!

Op 4 juli werden de drie vrouwen onverwachts opnieuw voorgeleid. Het Openbaar Ministerie wil klaarblijkelijk de begindatum van het proces vervroegen. De advocaten protesteren daartegen omdat zij zich - samen met de arrestanten - niet voldoende kunnen voorbereiden. Daar bestaan allerlei beelden van. Het Russisch beheers ik niet, dus een vertaling kan ik niet geven. Surf opnieuw op dezelfde site naar beneden, waar je allerlei gepubliceerde foto's kunt aanklikken.

Het is opvallend hoe sterk de vrouwen zich tijdens de voorgeleiding gedragen, heel zelfbewust en zeker van zichzelf, heeft natuurlijk ook te maken met de grote media-aandacht. Maar zij staan als een kei voor zichzelf. En zitten voorlopig achter de tralies.
Jekaterina Samutsevitsj

Wat ook opvalt is dat hun kleding, uiterlijk en haardracht helemaal niet punky is. Maar dat terzijde.

Het lijkt erop dat Poetin persoonlijk wraak neemt op de vrouwen voor hun acties, zoals hij dat eerder met zijn tegenstander Michail Chodorkovski heeft gedaan, die nu al jarenlang in Siberië vastzit; en zoals hij de brute moord op onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja, een van zijn felste critici, heeft laten uitvoeren.

Vrijheid voor Maria Alechina, Jekaterina Samutsevitsj en Nadezjda Tolokonnikova!

Tags: Pussy Riot repressie Rusland


Wie: 
nn

Hebben ze al politiek asiel aangevraagd of willen ze niet weg uit Poetin land ?Wie: 
Molotof

Die Poetin wil eurovisie vrouwtjes. Mogen alleen maar koekjes bakken. Duidelijk niet "Party for Everybody".

Pussy Riot - Making Punk a Threat Again


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech