Peru: Doden bij verzet tegen goudmijn

Nieuws, gepost door: globalinfo.nl op 05/07/2012 07:02:44

Wanneer: 05/07/2012 - 13:23

Al lange tijd verzet een groot deel van de bevolking in de provincies Cajamarca en Celendin in Peru zich tegen de komst van nieuwe goudmijnen, die onder meer vervuiling van het drinkwater zullen veroorzaken. Bij protesten tegen het Conga-project vielen deze week drie doden onder demonstranten in Celendin en werden leiders van de beweging tegen de mijn gearresteerd. De mijn is eigendom van het consortium Yanacocha, met kapitaal uit Peru en uit de VS.


In dit filmpje is de arrestatie te zien van (pater) Marco Arana, van de beweging Tierra y Libertad (Land en Vrijheid)
http://www.youtube.com/watch?v=4Bw8FCelp8w

Ook de herdenkingsplechtigheid voor de doden werd door politie van straat geschoten
http://www.youtube.com/watch?v=ZnZU3DieZ1o

De Belgische solidarititeitsorganisatie CATAPA heeft een persbericht over de recente escalatie in het conflicht uitgebracht (http://catapa.be/nl/nieuws/1417)

Peru: Drie doden bij protest tegen Conga-project
wo, 04/07/2012 - 07:13 - jhulsens

Bij protesten tegen het mijnbouwproject Minas Conga in het noorden van Peru zijn gisteren drie burgers om het leven gekomen. Één van de slachtoffers is een minderjarige jongen. Er vielen ook minstens 21 gewonden en 16 mensen werden aangehouden. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd in de provincies Cajamarca, Celendín en Hualgayoc-Bambamarca.
Een duizendtal manifestanten marcheerde gisteren door de straten van Celendín om te protesteren tegen het Conga-project. Rond 13u00 probeerden ze het gemeentehuis binnen te geraken. Daarop ontstond een confrontatie met de politie. Die vuurde traangasgranaten naar de manifestanten. Per helikopter werden meer ordetroepen aangevoerd, die de manifestanten uit elkaar dreven. Daarbij vielen drie doden.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een communiqué weten dat de dodelijke slachtoffers José Faustino Silva Sanchez (35), Eleuterio Garcia Diaz (40) en César Medina Aguilar (17) zijn. De aangehouden personen werden overgebracht naar het politiekantoor van Cajamarca. In de komende uren worden ze naar de kuststad Chiclayo gevoerd waar ze aan een strafrechtelijk onderzoek worden onderworpen.
Nadat het nieuws bekend raakte, kwamen in Cajamarca duizenden mensen op straat. Ze begaven zich naar het politiecomissariaat om de vrijlating van de gearresteerden te eisen, waar de politie opnieuw traangasgranaten afvuurde. Rond 21 uur werd een vreedzame wake op de Plaza de Armas van Cajamarca brutaal uit elkaar gedreven, nogmaals met traangas (zie video*).
De precieze aanleiding van de confrontatie is niet duidelijk. Het ministerie van binnenlandse zaken beweert dat manifestanten bij een poging om de gemeente van Celendín te bezetten, twee agenten verwonden met vuurwapens en voegt eraan toe dat ook de drie doden vielen door schoten van andere manifestanten. Een grondig onderzoek zou meer op zijn plaats zijn dan deze makkelijke beschuldiging. Op enkele uitzonderingen na, verlopen de protesten in Cajamarca sinds november 2011 tot op vandaag volledig geweldloos.
Zeker is dat de spanning in Cajamarca al wekenlang te snijden is. De regio is 34 dagen in regionale staking tegen het mijnbouwproject. Op 23 juni verklaarde president Humala eens te meer in een bericht aan de natie dat het project hoe dan ook doorgaat. Voorbije zaterdag bleek tot de verrassing van velen dat de werken al gestart waren, hoewel er van een sociale licentie geen sprake is. De frustratie en machteloosheid is groot.
In de loop van gisterenavond kondigde de regering de noodtoestand af in de provincies Celendín, Cajamarca en Hualgayoc-Bambamarca. Sinds middernacht is die van kracht voor een periode van 30 dagen. De grondwettelijke waarborgen op het vlak van persoonlijke vrijheid en veiligheid, de onschendbaarheid van de woning en de vrijheid van vereniging en verplaatsing zijn opgeschort. Het leger kan optreden ter ondersteuning van de politie om de openbare orde te garanderen.
Buitensporig geweld en de noodtoestand lijken steeds meer het standaardantwoord van de regering Humala op sociaal protest te worden. Eind mei nog schoot de Peruaanse politie bij protesten tegen de Tintaya-mijn van het Zwitserse bedrijf Xstrata, in de zuidelijke provincie Espinar, twee manifestanten dood. In de 11 maanden dat Humala aan de macht is, vielen al 15 doden als gevolg van politieoptreden tegen sociaal protest.
Catapa steunt de bevolking van Cajamarca op het terrein. Tegelijk trachten we er mee voor te zorgen dat haar eisen internationaal gehoord worden, onder andere met een Avaaz-petitie gericht aan de investeerders in het Conga-project, die je kunt tekenen via deze link: http://www.avaaz.org/en/petition/Stop_the_Conga_mining_project_2/

(Tot zover persbericht Catapa)

------------------------
Zie ook: Wetenschappers verklaren Conga project 'rampzalig'
http://upsidedownworld.org/main/peru-archives-76/3608-scientist-calls-pe...

Eerder bericht op globalinfo: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/peru-cajamarca-kroniek-van-een-aangekond...

Beelden van eerdere betoging op 14 juni:
http://www.youtube.com/watch?v=_I4B6axCO-A&feature=relmfuWie: 
nn

Wat echt nieuws zou zijn ivm. dergelijke klote landen : GEEN doden bij verzet goudmijn. Trouwens goud is fout. Het kost gewoon in ieder opzicht te veel. Hang een paperclip aan je oren wees eens orgineel.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech