Schijnheilig dient massaklacht in tegen politiegeweld

Nieuws, gepost door: Schijnheilig op 05/07/2012 07:11:09

Wanneer: 05/07/2012 - 10:06

Persbericht:

47 KLACHTEN INGEDIEND TEGEN AMSTERDAMSE POLITIE
Gebruik geweld politie Amsterdam escaleert

Amsterdam, donderdag 5 juli 2012

Op 5 juli 2011, op de dag af een jaar geleden, werd het gekraakte culturele centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht 23-25 in Amsterdam ontruimd. Bij de manifestatie die georganiseerd werd als protest tegen de ontruiming, greep de politie hard in. Zo’n 160 demonstranten werden gearresteerd, een van de grootste massa-arrestaties in de naoorlogse geschiedenis. Daarvan werden zo’n 50 demonstranten onrechtmatig in vreemdelingendetentie geplaatst. Bij de Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is deze week door 47 mensen een klacht ingediend over het politieoptreden, dat gepaard ging met geweld en intimidatie. De klachten zijn onderbouwd met videomateriaal, persoonlijke verslagen en krantenartikelen.

De klacht
De politie wordt door de klagers onder meer beschuldigd van het ondermijnen van het demonstratierecht, het toepassen van disproportioneel geweld, en het onrechtmatige gebruik van vreemdelingendetentie als intimidatiemiddel. Meer in het bijzonder heeft de ME volgens de klagers de demonstratie bewust ingesloten, waarna er van beide zijden op de menigte is ingeknuppeld en er met politiebusjes vol gas op mensen is ingereden. Demonstranten konden niet wegkomen en werden hard op het hoofd en de rug geslagen, met gewonden tot gevolg. De opmerkelijke massa-arrestatie die vervolgens plaatsvond, was volgens de advocaat van de klagers onrechtmatig. Dat geldt evenzeer voor de vreemdelingendetentie die op 52 mensen werd toegepast, waar de Raad van State zich over heeft uitgesproken. De overgrote meerderheid van de demonstranten is nooit ergens van beschuldigd en heeft nimmer meer iets gehoord van de politie.

Spiraal van politiegeweld
De klagers zien het optreden van een jaar geleden als onderdeel van een zorgwekkende geweldsspiraal bij de Amsterdamse politie. “Deze klachten hebben betrekking op 5 juli 2011. Sindsdien gaat de politie telkens weer de fout in: op 1 oktober 2011 op het Spui, op 1 mei 2012 op het Mercatorplein en op 13 mei 2012 bij de Simon Stevinstraat. Dit zijn geen incidenten meer”, stelt collectief Schijnheilig. “Het past in een breder nationaal beeld van een politieapparaat dat door politici bloemetjes toegestuurd krijgt als het de handen laat wapperen”, aldus het collectief.

De advocaat van de klagers, Jeroen Soeteman van Jebbink Soeteman advocaten in Amsterdam, vertegenwoordigt cliënten in al deze zaken. Hij maakt zich ernstig zorgen over het demonstratierecht en het toenemende escalerende optreden van de politie.
“Deze 47 klachten tegen politiegeweld staan niet meer op zichzelf. Kort geleden hebben 11 van onze cliënten ook al aangifte gedaan tegen ernstig geweld van de politie op de Simon Stevinstraat op 13 mei 2012. Van de ruim 100 cliënten van ons kantoor die het afgelopen jaar bij demonstraties door de politie zijn gearresteerd, is er niet een door de rechtbank veroordeeld. De arrestaties lijken daarom meer op een manier van de politie om een demonstratie te beëindigen, dan om strafbare feiten op te sporen.”
en
“Wij zien steeds vaker dat de politie al op voorhand stelt dat het wel uit de hand zal gaan lopen en daarna zelf als eerste geweld gebruikt, terwijl er feitelijk slechts sprake is van mensen die gebruik maken van hun recht op demonstratie. Het is zeer zorgwekkend.”

Voor het feitenrelaas over het politieoptreden van 5 juli, zie: http://schijnheilig.org/2011/09/over-de-ontruiming-van-de-passeerdersgra...

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@schijnheilig.orgWie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

to not forget about SOSCTV videos here:
http://ourmediaindymedia.blogspot.nl/2012/07/de-ontruiming-van-de-passee...Wie: 
nn

(A'dam) Tijdslijn Schijnheilig ontruiming
https://www.indymedia.nl/nl/2011/07/77185.shtml


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech