Veld gekraakt voor landbouwactiekamp [Den Bosch]

Nieuws, gepost door: landbouwactiekamp op 04/07/2012 07:02:33

Wanneer: 04/07/2012 - 13:10

Woensdagmiddag 4 juli heeft een groep activisten het braakliggend terrein aan de Van Broeckhovenlaan in Den Bosch bezet. Hier zal van 5 tot en met 10 juli het Landbouwactiekamp plaatsvinden, onder het motto: Voedsel terug in eigen hand.


Er worden op het moment wordt het terrein klaar gemaakt. Paden worden afgezet, distels gemaaid, grote tenten worden neergezet, sanitair en andere noodzakelijke voorzieningen worden aangelegd. Er is straks ook plek voor de camping van de deelnemers.

De wijkagente heeft gebeld, maar heeft pas morgen zin om langs te komen. En het lijkt erop dat de gemeente wel iets verwachtte, maar geen problemen heeft met het plaatsvinden van het kamp. Voorbijgangers zijn geïnteresseerd en overwegend positief. Sommigen denken dat wij de plannen voor een te bouwen hostel voor verslaafde daklozen tegen willen houden. Dit komt echter aan de straat terwijl het door ons bezette veld daar achter ligt.

Het bezetten van een stuk land is de eerste actie en past goed binnen de landbouwactiebeweging. In vele landen binnen, maar vooral ook buiten Europa, nemen boeren en jongeren land in gebruik om voedsel te verbouwen voor de eigen gemeenschap of regio. "Reclaim the Fields!"

Tijdens het kamp zullen diverse workshops worden gegeven over voedselvoorziening en stadstuinieren. Zaterdag is er een open dag voor alle geïnteresseerden die willen weten wat ze kunnen doen om zelf voedsel te verbouwen.

Het doel van dit Landbouwactiekamp is mensen op actieve wijze te laten kennismaken met stadslandbouw. Het kamp is georganiseerd door ASEED en de stichting Transfarmers, die de naast het kamp gelegen Graafse Hof beheert.

"De gemeente heeft de mond vol van stadstuinieren en vergroening van de stad, maar houdt daadwerkelijke initiatieven van bewoners tegen. We hebben besloten dit terrein te gebruiken om de omwonenden en andere Bosschenaren te laten zien dat ze zelf iets kunnen beginnen. Stadslandbouw is belangrijk en supertof en het is niet afhankelijk van de overheid" aldus Sophie van stichting Transfarmers, "Hopelijk ziet de gemeente het nut hier van in en willen ze samen met buurt en de eigenaar kijken naar het ingebruiknemen van dit soort terreinen."

Voor het terrein aan de Van Broeckhovenlaan is gekozen vanwege de mogelijkheden voor de aanleg van een grote stadsmoestuin. Tijdens het kamp zal de eerste aanzet daartoe gegeven worden. De activisten hopen dat de buurtbewoners het daarna verder overnemen. In 2011 heeft de gemeente het plan 'Stadslandbouw in 's-Hertogenbosch: In aanloop naar een eetbare stad' aangenomen. Deze actie laat zien dat bewoners niet hoeven te wachten op de gemeente, maar daadwerkelijk zelf de handen uit de mouwen kunnen steken, aldus de activisten.

Meer informatie over het kamp en het programma is te vinden op http://www.landbouwactiekamp.net

Tags: den bosch landbouw landbouwactiekamp


Wie: 
landbouwactiekamp

nog een paar plaatjes. en het is in elk geval lekker warm op het veld. komt allen!

Foto: 


Wie: 
nn

http://www.omroepbrabant.nl/?news/176810702/Politie+haalt+tiental+kraker...

in Den Bosch is een paar dagen geleden een ander pand zonder kennisgeving (althans het nieuws) ontruimd. Pas hier ook voor op bij dit terrein!


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
knarfist

kom er net vandaan,nooit geweten dat er nog zo"n groot veld achter het eerste stuk lag.

de tenten staan inmiddels,supper toffe aktie,relaxte sfeer en toffe lui.

morgen maar weer die kant op.

Wie: 
landbouwactiekamp

Sinds het bezetten van het veld afgelopen woensdag en het verder opbouwen van het kamp op donderdag is alles goed verlopen. Inmiddels zijn er heel wat tentjes van deelnemers bijgekomen. Vrijdag was de eerste volle workshopdag. En het was interessant. Twee workshops gingen in op het aanleggen van een tuin en dit wordt ook direct tijdens het kamp in praktijk gebracht. Er was uitleg over eetbare planten en op en rond het veld bleken van alles te staan. Workshops over strategieën voor gentech-campagnes, 'slow science' en over directe relaties tussen boer en consument werden erg goed bezocht. Ook is er een proces gestart om tijdens het kamp een aantal goede acties te bedenken, uit te werken en uit te voeren. Als onderdeel hiervan waren er trainingen voor het maken van videoverslagen en het omgaan met de pers.

Vandaag (zaterdag) is er weer een vol workshopprogramma en een informatiemarkt (ook voor mensen uit de buurt). Een deel van de deelnemers werkt een dag je mee bij een biologische tuinder in de buurt. Ondertussen gaan de actievoorbereidingen door waarbij de plannen steeds concreter worden.

Het is zeker nog mogelijk om naar Den Bosch af te reizen en mee te doen! Ook vanwege de mooie locatie en de goede sfeer hoe je het niet te laten.

Meer details over het workshopprogramma zijn te vinden op de website van het kamp: http://www.landbouwactiekamp.net

Bij dit bericht foto's van
- de workshop over 'slow science' (= kritisch ten opzichte van de door het bedrijfsleven betaalde en gedomineerde wetenschap)
- de workshop over eetbare planten
- het eerste stukje tuin op het nieuwe terrein.

Foto: 


Wie: 
landbouwactiekamp

Kort verslag zaterdagmiddag:

Weer een zonnige dag en een relaxte sfeer op het kamp. Sinds gisteren zijn weer meer activisten aangekomen en is het tentenkamp gegroeid. Er zijn vooral mensen uit Nederland, Belgie en Duitsland, maar er zijn ook deelnemers uit landen als Spanje, Roemenie, Bulgarije, Letland. de UK en de VS.
Daarnaast konden we vandaag een paar tiental buurtbewoners en andere geinteresseerde Boschenaren verwelkomen die op bezoek kwamen voor de opendag. De afgelopen dagen zijn er al velen even komen vragen waarom we hier zijn en kregen we veel bijval uit de buurt.

vandaag waren er interviews door en rondleidingen met een paar journalisten, onder andere van Mo (Belgie) en NRC Next. Een camaraman van Omroep Brabant maakte filmopnames voor een tv-uitzending over het kamp. Vanmorgen vroeg heeft iemand van de Graafse Hof nog een minuutje volgepraat tijdens het lokale radioprogramma 'Lekker Zonder Wekker'.
We hebben geen klagen over persaandacht. Zo waren er al twee interviews met Omroep Brabant Radio, een stuk in het Brabants Dagblad, foto's op de kabel-tvzender Boschtion.

De ochtend-workshops gingen over GMO's (o.a. over de invloed van Monsanto in Wageningen en over de marketing truuks voor Roundup-gif), over de perspectieven van campagnes tegen schaliegas en steenkoolgas, en over het nut en het organiseren van affiniteitsgroepen.
Later vanmiddag ging het over duurzame landbouwvormen, boeren en natuurbeheeer, zaadveredeling, training in actiestrategiën, het Europese landbouwbeleid, landgrabbing, het maken van zaadbommetjes, en over een permacultuur tuinproject

Ondertussen troffen een paar mensen voorbereidingen voor boomklimoefeningen en het opzetten van tripods (driepootzitters), is er weer gewerkt in de nieuwe moestuin en bouwden een paar kinderen uit de buurt takkenhutten. Ook wordt er nog druk gewertkt aan de actievoorbereiding op maandag. Hulp en deelname is welkom.

Op het voorterrein was er de alternatieve landbouwmarkt. Met informatiefolders, boeken, brochures, DVD's, solidariteitsbier, T-shirts, gedroogde kruiden en zaden. Een groot aantal organisaties zijn vertegenwoordiged zoals GroenFront!, Stichting Wilde Aarde, Platform Aarde Boer Consument en Koop van Buurman Boer, Het Fort van Sjakoo, Ongehoord, ASEED, Black Fish, Stadshoeve De Tuin (Tilburg), Graafs Hof (Den Bosch), FIAN, FLM (B), De Godin, NAV, Longo Maï, EVS EcoVrede, Wervel (B).

Voor vanavond staat ons weer een heerlijke maaltijd van de keuken Sabot te wachten met koffie en voor de liefhebbers is er fietskracht-gekoeld bier en appelsap.

En na het eten is er het Wereldcafe met netwerksessies van 1-minuuts. Veel van de organisaties van de boekenmarkt zullen daarbij aanwezig zijn. De avond wordt afgesloten met muziek van Shoe Eating Rabbit.

Morgen verder. Dus kom langs, als je zin hebt.

Foto: 


Wie: 
landbouwactiekamp

Meer fotos van het landbouwactiekamp van zaterdag 7 juli.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech