Een plek onder de zon

Nieuws, gepost door: nn op 28/06/2012 06:11:59

Wanneer: 28/06/2012 - 10:19

In de stad van Gaudi, Ramblas en playas is het niet al Middellandse Zee, zon en terrasjes wat de klok slaat. Een gemiddelde van 67 uitzettingen per dag is al een tijdje bereikt. En waar moet al dat gepeupel met zijn hebben en houden naartoe? De banken maken zich alvast geen zorgen over. Die hebben het te druk met het verdelen van de zuurstofbrengende 100.000.000.000 Euro.
Ook het volk snakt naar een hap lucht, maar die krijgt ze niet.

Het PAH (Plataforma Afectados Hipotecas) is een organisatie die werd opgericht door mensen die bedreigd worden met uitzetting of reeds uitgezet zijn. Elk dorp of elke stad van enig belang heeft een afdeling. Ze komen wekelijks samen en kijken wat ze kunnen doen om uitzetting te voorkomen door met de banken te onderhandelen. Velen zitten zonder inkomen, dus niet meteen een positie waarbij de bankdirecteur je een sigaar en en een lederen fauteuil aanbiedt.

Eenmaal op straat hebben die families niets meer te verliezen, behalve hun leven, en zelfs dat vinden sommigen ook niet veel meer waard de steigende zelfmoord cijfers ziende.

De volgende stap die nu wordt gezet is het bezetten van nieuwbouwappartementen die in het bezit zijn van banken. Zo’n slordige 700.000 nieuwbouwwoningen waar nog geen kat toefde staan leeg alhier. Privé bezit daar raakt men niet aan, laat dat duidelijk wezen.

Een aantal mazen in de wet laten deze daklozen toe zich op zijn minst een jaar tot anderhalf jaar van een dak te verzekeren. Maandagnacht forceerden vier leden van het PAH de toegangsdeur van een appartementsblok en baanden zich een weg naar binnen. Stilletjes brachten ze de nacht door op de traphal. Dinsdagochtend forceerden ze de deur van een van de appartementen. Deze blok in Rubí, een buitenstad van Barcelona, telt vier appartementen. De resterende drie werden opengemaakt door via het balkon de aluminiumramen open te wrikken en van binnenuit het slot te doorboren. Simpelweg om zo weinig mogelijk schade aan het gebouw te berokkenen. Van binnen naar buiten geraken is makkelijker dan omgekeerd. Als in Spanje een eigenaar van een woning binnen de 72 uur niets van zich laat horen, kan men deze bezetters niet zomaar de straat opbonjouren. Dus toen de politie kwam opdraven vertelden ze doodleuk dat ze er al vier dagen toefden. Het enige wat de politie toen nog kan doen, was de personalia van de families noteren en afdruipen.

Uitgezette: 1 – 0 Bank

Het PAH kijkt wie in de groep de hoogste nood aan een woning heeft en beslist wie een appartement krijgt toegewezen. Te allen tijde zullen dat families zijn met kinderen. Soms zeer jonge kinderen. In dit geval is de jongste dakloze nog geen twee maanden oud. De buurt wordt geïnformeerd wie ze zijn en waarom ze dit doen omdat ze te allen prijze willen vermijden dat ze beschouwd worden als krakende hippies die de boel komen verzieken.

Volgende luminueze zet: Een zichtrekening openen, er meteen 75 euro per familie op storten als huishuur. En dan trekt men naar de bank die eigenaar is van het gebouw. Alweer kunnen ze achter die sigaar en lederen fauteuil fluiten, maar nu is hun positie er wel eentje waarbij de bank hen niet kan negeren. Het PAH stelt de bank voor om een huishuur te innen die gelijk staat aan een sociale woning voor mensen met minimuminkomens. Weigert de bank dan heeft ze maar één optie meer: Justitie. En dat sleept wel een jaar tot anderhalf jaar aan.

Uitgezette: 2 – 0 Bank

Als Spanje verder op deze economische glijbaan afgrondwaarts roetsjt, zou dit wel eens een landelijke sport kunnen worden.

Deze nacht ga ik op pad met een groepje die een volgend pand op het oog heeft om te bezetten.

Een reportage voor VRT Radio1 / Nieuwe feiten vanuit het gebouw werd gemaakt door uw dienaar.

Krijgt waarschijnlijk een vervolg.

***

link naar Het PAH (Plataforma Afectados Hipotecas) -spaans-: http://afectadosporlahipoteca.wordpress.com/

***

(oorspronkelijk gepubliceerd op http://tomlievens.be/?p=1980 *** Een reportage voor VRT Radio1 / Nieuwe feiten vanuit het gebouw werd gemaakt door uw dienaar -geluidsopname- : http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/onze-man-een-spaanse-bezet... *** Moody's verlaagt Spaanse rating drastisch: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/schuldencrisis/120613_Spa...)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech