Hier kun je discussieren over IJsselstein weigert nazihandel tegen te gaan - werkgroep in beroep.
De gemeente heeft laten weten handhaving dit niet nodig te vinden, omdat er volgens de gemeente geen regels overtreden worden. Toch stelt de Algemene Plaatselijke Verordening bij zulke handel een vergunning verplicht (APV art. 5:23), moet de handelaar een verkoopregister met namen en adressen van de kopers bijhouden en is messenhandel domweg verboden (APV art 2:48)
https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR692171/1
De werkgroep veroordeelt ook het verdienen aan de handel in discriminerende en antisemitische nazispullen en schat dat de veilinghouder daar bijna 30.000 euro aan heeft verdiend. De handelaar acht het beperken van de vrije publieke handel een vorm van censuur. Maar de werkgroep wijst op het bestaan van ruim 10 serieuze oorlogsmusea, zoals de verzetsmusea en de drie vm. concentratiekampen, die nu allemaal nationaal monument zijn.
De werkgroep betreurt de houding van de gemeente en hoopt op herziening. Ook wijst de groep op de tweemaandelijkse nazibeurs in het nabije Houten op 6 km afstand, de grootste van Nederland, waar de werkgroep al jaren tegen optreedt. dat heeft geleid tot een kritische uitzending van BNNVARA, met aangiften van het Centraal Joods Overleg en het CIDI, plus een veroordeling van de handel door de minister van Justitie. Eerder heeft de werkgroep twee nazibeurzen kunnen laten sluiten en diverse evenementen met nazi-elementen kunnen voorkomen, evenals de verkoop van een naziboek op Bol.com. Ook is de werkgroep bezig met een rectificatie van de grote misleidingen over het verzet in de NTR-serie 'Het verhaal van Nederland'.