Wanneer: 17/09/2024 - 13:49
OOSTERBEEK - Bij de aanstaande Oosterbeekse herdenking van de Operation Market Garden zijn nazi-uniformen en tekens verboden. Dat hebben de organisatoren bekendgemaakt via hun websites. Ook de gemeente, in dit geval Renkum, stelt dat nazikleding in Oosterbeek niet gewenst is na eerdere ervaringen, hoewel er geen formeel verbod is, aldus voorlichter Erik van Huizen.
https://www.airborne-herdenkingen.nl/airborne-herdenking-oosterbeek/
In Oosterbeek en buurgemeente Arnhem zijn echter enkele bekende neo-nazi's actief, zoals de 'Hitler van Oosterbeek' Stefan Wijkamp of de leider van de NVU uit Arnhem. De vraag kwam van de werkgroep 'Herdenk nazi's niet', die protesteert tegen (neo)nazisme en fascisme, nazibeurzen en dergelijke.
Op 17 september 1944 begon de geallieerde aanval en op zondag 22 september a.s. vindt de 80ste herdenking plaats op de Britse en Gemenebest militaire begraafplaats te Oosterbeek. Daar liggen 1.759 Britse en Gemenebest militairen, 73 Poolse en 8 Nederlandse onder wie één Nederlands-Joodse burger.
Er worden vele duizenden bezoekers uit het hele land verwacht, onder hen ook Britse veteranen van rond de 100 jaar en hun nabestaanden. De koning gaat op 21 september wel naar de herdenking van de luchtlandingen in Ede, maar niet naar Oosterbeek. In de officiële agenda van premier Schoof staat Oosterbeek evenmin vermeld.
https://www.koninklijkhuis.nl/agenda
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-algemene-zaken/a...
Op enkele andere plaatsen bestaat zo'n verbod op nazikleding of -spullen ook. Bijvoorbeeld bij de geallieerde herdenkingen in Bastogne in de Ardennen, waar een grote slag was eind 1944. Nazi-kleding was ook niet welkom bij de 75-jarige herdenking van Market Garden in de regio Oost-Brabant. Datzelfde geldt nog steeds voor Bussum sinds daar in 2014 zonder vooroverleg namaaknazi's verschenen bij een 5-mei-evenement met geallieerde figuranten en voertuigen. Dat evenement lag toen enige tijd stil.
Bij de Britse graven in Oosterbeek zijn er ook van Brits-Joodse militairen, te herkennen aan een Davidsster op hun zerk. Onder de 8 Nederlanders ligt ook begraven een Joodse verzetsstrijder uit Oosterbeek, Samuel Swarts (1917-1944). Ook ligt er een Nederlandse ridder Militaire Willemsorde, res. kapt. J. Groenewoud (1916-1944), die bij verzetswerk hier sneuvelde.
https://www.ars-website.com/airborne-begraafplaats-oosterbeek
Alle nazidoden uit de Slag om Arnhem zijn verhuisd naar de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 doden incl. Ned. SS'ers), die in 1946 als voorlopig bedoeld was maar bleef.