G20 Hamburg: Updates van het Rondenbarg-Proces en mobilisering voor Tag-X

Nieuws, gepost door: Gemeinschaftlicher Widerstand op 22/04/2024 04:01:12

Wanneer: 22/04/2024 - 12:04

(noot van de vertaler, in het origineel en bij globalinfo staan links in de tekst)
In 2017 vergaderden de G20-regeringsleiders in Hamburg en waren er omvangrijke protesten tegen georganiseerd. Politie sloeg, onder leiding van de toenmalige SPD-burgemeester en tegenwoordige regeringsleider Olaf Scholz, alles en iedereen in elkaar die in hun buurt kwam. Vele demonstranten raakten gewond en sommige kregen zware gevangenisstraffen te verduren. Er lopen nog steeds processen tegen demonstranten.

Het Rondenbarg-proces bij de arrondissementsrechtbank in Hamburg loopt nu al meer dan drie maanden. Na een groot aantal burgergetuigen zijn nu ook verschillende politiegetuigen gehoord in het proces. Alle verslagen van de afzonderlijke dagen van het proces kunnen hier worden gelezen.
Op 15 maart vond buiten de zitting een bespreking van alle partijen plaats. Op de volgende dag van het proces las de rechter de notulen voor. Hierin staat dat het doel van de rechtbank is om te verduidelijken "wanneer ondersteuning van gewelddadige daders strafrechtelijk relevant is. In dit verband kunnen zwarte kleding, uniform schoeisel en elke vermomming als criteria worden beschouwd".
Een veroordeling voor ordeverstoring zuiver en alleen op basis van de zwarte kledij van demonstranten zou een enorme aanslag zijn op de vrijheid van vergadering. De mogelijkheid om voor de rechter te komen voor deelname aan een demonstratie kan mensen al afschrikken om deel te nemen aan een demonstratie.
Volgens de rechtbank was het "politieoptreden" bij Rondenbarg disproportioneel, maar speelde het geen grote rol voor de rechtbank in het proces. Het politiegeweld bij Rondenbarg was massaal en leidde tot veel gewonden. Twaalf ambulances en vijf hulpverleningsvoertuigen waren nodig om 14 demonstranten naar het ziekenhuis te brengen , van wie sommigen ernstig gewond raakten. Tijdens de G20-protesten was er ook op veel andere plaatsen politiegeweld. Het onderzoek tegen de daders in uniform werd echter stopgezet. Drie Attac-activisten die het slachtoffer waren van massaal politiegeweld in het kader van de 'Rode Vingers' hebben inmiddels een kleine schadevergoeding ontvangen.
Een ander voorbeeld van politiegeweld tijdens de G20 en de onmenselijke en racistische mentaliteit van Duitse politieagenten is te vinden in het artikel "De slachter van Hamburg". (we hebben gevraagd of het vertaald mag worden, globalinfo)
Op 12 april 2024 was protestonderzoeker Sebastian Haunss getuige-deskundige in het proces van Rondenbarg. Hij zei dat de demonstratie bij Rondenbarg geen black bloc was, maar de Zwarte Vinger als onderdeel van het blokkadeconcept. Haunss vindt de bewering van de aanklager dat de demonstratie op Rondenbarg de politie wilde vastzetten "een zeer wilde theorie". Artikelen hierover zijn gepubliceerd door taz en nd.

Het proces zal naar verwachting tot juni/juli duren. Op dag X, de zaterdag voor de uitspraak, zijn er demonstraties in Hamburg en Karlsruhe. Kijk uit naar aankondigingen!
Volgende procesdata:
25.04.2024: 13e procesdag * bijeenkomst * 8:30 uur * arrondissementsrechtbank
16.05.2024: 14e dag van het proces * bijeenkomst * 8:30 uur * arrondissementsrechtbank
17.05.2024: 15e dag van het proces * bijeenkomst * 8:00 uur * districtsrechtbank
gemeenschap.noblogs.org


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech