20ste anarchistische boekenbeurs Gent komt er aan!

Nieuws, gepost door: nn op 17/04/2024 04:03:36

Wanneer: 17/04/2024 - 14:34

Op 4 en 5 mei wordt in Gent voor de 20ste keer de anarchistische boekenbeurs georganiseerd. Voor deze tweedaagse jubileumeditie werd opnieuw alles uit de kast gehaald om een interessant programma samen te stellen met tal van standhouders en sprekers uit binnen- en buitenland. De boekenbeurs vindt plaats in en rond gekraakte vrijplaats ‘t Landhuis, net buiten de stad.


Er zijn op deze editie niet minder dan 32 standhouders uit België, Nederland, UK, Frankrijk en Duitsland. Het betreft allemaal anarchistische en autonome uitgevers, distro’s en collectieven. In hun stands vind je een rijk aanbod aan literatuur, historische werken, kranten en tijdschriften, maar ook actuele oproepen tot strijd en allerlei pamfletten, posters en stickers. De organisatoren kiezen ervoor om geen forum te bieden aan geïnstitutionaliseerde vzw’s (stichtingen), ngo’s, vakbonden of partijen.

Het zal de attente lezer niet zijn ontgaan dat het de eerste keer is dat de boekenbeurs expliciet als anarchistisch wordt benoemd (voorheen: ‘alternatieve’, met omcirkelde a). Dit is maar een van de inhoudelijke keuzes die vanaf deze editie iets scherper worden gesteld. Zo is er voor het eerst een voorstellingstekst/oproep, waarin de organiserende groep schrijft dat ze door het organiseren van de boekenbeurs willen “(…) bijdragen aan het versterken van de anarchistische beweging in de lage landen. (Ze) zien het als een instrument om ideeën te verdiepen, een gelegenheid om voorstellen te lanceren en om banden te smeden tussen individuen en groepen.”

Deze intentie wordt mooi weerspiegeld in het programma van workshops en discussies. Zo zijn er twee discussies over militarisme en oorlog, kwesties waar anarchisten vandaag zeker iets over te zeggen (zouden moeten) hebben. Kameraden uit Berlijn komen spreken over de ervaringen in de woonstrijd, met een kritische kijk op enige reformistische illusies die er nog zouden kunnen zijn. Colombiaanse anarchisten zullen vertellen over de rol van anarchisten in de opstandige massabeweging in het Zuid-Amerikaanse land. Er is een presentatie over hoe een heel kleine groep anarchisten in Paraguay heeft gevochten met een perspectief op sociale revolutie, ondanks hun geringe aantal. Maar evengoed zijn er twee workshops over radical care en een boekvoorstelling over Italiaanse anarchisten in de Verenigde Staten van begin 20ste eeuw.

Naast de stands en het inhoudelijke programma zijn er uiteraard ook nog alle informele ontmoetingen en discussies, de live radio op het terrein, kinderanimatie doorheen de twee dagen en het avondprogramma met optredens en deejays op zaterdag. De oproeptekst, standenlijst, het discussieprogramma en alle praktische info vind je op abgent.noblogs.org

Zak samen met je kameraden en andere rebelse vrienden en vriendinnen af naar Gent en timmer mee aan de weg naar de anarchie!

Tags: anarchie boekenbeurs Gent

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech