Villa Friekens wordt gespaard

Nieuws, gepost door: nn op 10/06/2012 06:04:48

Wanneer: 10/06/2012 - 15:40

De gepland staande ontruiming van vrijplaats Friekens is van de baan. De burgemeester heeft een stokje in het ME-wiel van het openbaar ministerie gestoken.

Vrijdagmiddag bezocht burgemeester Van der Laan op afspraak het gekraakte terrein aan de Kadoelenweg. In zijn gezelschap bevond zich onder andere de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord en politiecommissaris Leen Schaap die belast is met de ontruimingen in de hoofdstad. Ze kregen een rondleiding inclusief een circusact aangeboden.

De niet geheel toevallig aanwezige journalist van Het Parool, die de burgemeester had meegenomen, tekende na afloop op dat Van der Laan van mening is dat de bewoners van Villa Friekens zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken. "Eigenaar Imtech heeft geen concrete plannen voor dit terrein en als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen."

Eind april viel bij de krakers van Villa Friekens in Amsterdam-Noord een brief van het openbaar ministerie op de deurmat. Persofficier Otto van der Bijl gaf hierin aan dat de vrijplaats op de nominatie stond te worden ontruimd. De ME zou op 19 juni, in het kader van een zogenoemde ontruimingsronde, voor de deur staan van het gebouw, tenzij de krakers vrijwillig zouden vertrekken.

De bewoners van het in 2002 gekraakte terrein hebben sindsdien niet stil gezeten. Ze spanden een kort geding aan tegen het ontruimingsvonnis voor het gebouw plus loods, dat op 12 juni zou dienen. Afgelopen week werd een tweede kort geding aangespannen dat betrekking had op het terrein van Friekens, waar woonwagens en bewoonde bussen staan. Hiervoor ligt geen ontruimingsbevel.

Tevens werden politici van SP en GL van zowel stadsdeel Noord als de Centrale Stad benaderd. Bij navraag van de SP bleek het stadsdeelbestuur van Amsterdam-Noord niet op de hoogte te zijn van de geplande ontruiming. Er zijn bij het stadsdeel geen nieuwe bouwplannen bekend. Wél is een in 2009 afgegeven sloopvergunning aan BAM Woningbouw nog operationeel, maar ontwikkelaar BAM heeft zich teruggetrokken.

Dat Friekens op de ontruimingslijst van 19 juni terecht is gekomen zonder dat er een concrete bestemming voor is, geeft te denken. Naar verluidt heeft verantwoordelijk hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar de vrijplaats mee willen nemen omdat daarmee het totaallijstje voor die dag compleet zou zijn. Het is het OM geweest dat Imtech heeft aangeboden het bedrijfspand met bijbehorende loods op het voormalige Kiekensterrein leeg op te leveren.

Het wekt de indruk dat het OM volstrekt willekeurig te werk gaat. Dit is in tegenspraak met het uitgangspunt van de gemeenteraad die niet voor leegstand wenst te ontruimen. Uitzondering op deze regel betreft kraakpanden die ernstige overlast veroorzaken in hun omgeving, maar daar is in het geval van Friekens geen sprake van. Dat Van der Laan de ontruiming heeft geblokkeerd, valt de man te prijzen, maar het is niet genoeg. De werkwijze van het OM inzake ontruimingen dient dringend onderzocht te worden.

bron: http://www.ravagedigitaal.org


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech