De staat bouwt de weg voor fascisten en het graf van vrijheid

Opinie, gepost door: nn op 27/12/2023 12:03:08

Hoe meer we accepteren, hoe minder we te zeggen hebben. Hier volgen 3 artikelen over de nieuwe Franse immigratie-wet van minister Darmanin.

Extreemrechts en fascistische groepen zijn wereldwijd een probleem. Maar de grootste voedingsbodem voor autoritaire en racistische omstandigheden vormen de staten en internationale instituties. Terwijl in Frankrijk de staat de ene na de andere autoritaire maatregel invoert (of zoals met de '8 december zaak' de grenzen van de anti-terrorisme rechtsspraak overschrijdt), en de EU nieuwe wetgeving omtrent migratie maakt, zijn het altijd mensen zonder macht en geld die de meeste schade ervaren van deze systemen.

https://contre-attaque.net/2023/12/20/la-loi-darmanin-adoptee-avec-les-v...
De wet Darmanin aangenomen met de stemmen van extreem rechts

19 december, weer een sombere datum in onze recente geschiedenis. Het wetsvoorstel-Darmanin over immigratie werd aangenomen door de Nationale Assemblee. 349 parlementsleden stemden voor, waaronder 88 van het Rassemblement National, en 186 tegen.

Zonder de 88 stemmen van de RN zou de wet-Darmanin geen absolute meerderheid hebben behaald, nog afgezien van de stemmen van de Republikeinen, wier ideeën grotendeels overeenkomen met die van de familie Le Pen, en soms zelfs nog reactionairder zijn.

Het is een ideologische triomf voor extreemrechts: maatregelen die al tientallen jaren deel uitmaken van het programma van Jean-Marie Le Pen worden nu bekrachtigd door de regering, zoals de dubbele straf, het verlies van de nationaliteit en de aanscherping van het recht op legaal verblijf. De wet omvat ook de mogelijkheid om minderjarigen vanaf 16 jaar op te sluiten in detentiecentra, het nemen van vingerafdrukken zonder toestemming, nationale voorkeur, aanvallen op niet-Europese studenten, enz.

40 jaar geleden beschouwde bijna iedereen de oprichter van het Front National als een nazi. Vandaag zitten zijn ideeën in de regering. Tijden veranderen en de "barrage" stemming (dwz. 'van het mindere kwaad', stem op mij als je geen extreemrechts wil) zal uiteindelijk slechts een van de talloze schaamteloze leugens van de sociopathische manager van het Élysée paleis zijn geweest.

Deze Macron-Le Pen coalitie is niets nieuws. Onlangs was er de gezamenlijke mars op 12 november en de uitzinnige en haatdragende communie tegen pro-Palestijns links. Daarvoor was er een feitelijk partnerschap in de Assemblee en uitwisseling van goede wil. De RN verzette zich bijvoorbeeld niet tegen de pensioenhervorming en kreeg in ruil daarvoor geschenken van de Macronisten.

In de afgelopen maanden heeft Élisabeth Borne gezegd dat "Marine Le Pen en haar fractie de formulieren respecteren", minister Dussopt dat ze "veel republikeinser is geweest dan anderen" en de voorzitter van de Assemblee dat RN-afgevaardigde Sébastien Chenu "geen goede, maar een zeer goede vicevoorzitter is".

Het aannemen van deze wet bevestigt de nieuwe politieke as die aan de macht is: de geradicaliseerde bourgeoisie hand in hand met de neofascisten. Het is niet genoeg om verontwaardigd te zijn: we moeten er nota van nemen en terugvechten.

https://abaslescra.noblogs.org/contre-la-loi-immigration-contre-les-cra-...
Tegen de immigratiewet, tegen de detentiecentra, laten we mobiliseren!

Om zijn racistische wet uit te voeren, gaat de staat het aantal plaatsen in de detentiecentra voor immigranten verdubbelen.

Het wetsvoorstel Darmanin, dat na een motie tot verwerping die op 11 december in de Nationale Assemblee werd aangenomen, nu naar een zeer rechtse gezamenlijke commissie gaat, zal de repressie tegen immigranten en ongedocumenteerden verder opvoeren door het makkelijker te maken om ze te arresteren, op te sluiten en uit te zetten. De toch al ultra-repressieve tekst is door de Senaat nog erger gemaakt. Om dit racistische beleid uit te voeren is de regering van plan om minstens 10 nieuwe administratieve detentiecentra (Centres de Rétention Administrative of CRA's) te bouwen, gevangenissen voor mensen zonder papieren en voorportalen van uitzetting, en om de maximale detentieperiode voor bepaalde mensen te verhogen van drie maanden naar achttien maanden.

De afgelopen maanden hebben de debatten rond de immigratiewet zich toegespitst op de hypothetische regularisatie van een paar duizend werknemers in zogenaamde beroepen met een tekort aan personeel. Het is een rookgordijn dat het echte plan van Darmanin verbergt: immigranten/zonder papieren het leven onmogelijk maken.

Verhoging van het aantal OQTF's (Obligation de qQitter le Territoire Français - Verplichting om het Franse grondgebied te verlaten), systematisering van de dubbele straf, nog strengere voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning... de tekst is een compendium van racistische en repressieve maatregelen.

Frankrijk is al de Europese kampioen op het gebied van OQTF's. Het geeft er elk jaar meer dan 100.000 uit. Het geeft er elk jaar meer dan 100.000 uit. Hiermee sluit de staat migranten zonder papieren op in de clandestiniteit, overgeleverd aan de genade van werkgevers die hen nog verder kunnen uitbuiten. Ze zijn veroordeeld tot een leven in angst om gecontroleerd en vervolgens uitgezet te worden. Maar met de immigratiewet wordt het nog erger. Het wetsvoorstel voorziet in systematische OQTF's voor vreemdelingen die veroordeeld zijn voor "ernstige bedreiging van de openbare orde", een zeer ruim begrip. Het is ook de bedoeling om de zeldzame gevallen af te schaffen waarin een OQTF kan worden vermeden (mensen die voor hun 13e in Frankrijk zijn aangekomen of die hier al meer dan 20 jaar wonen, bijvoorbeeld) en om een verblijfsvergunning, synoniem met een OQTF, in te trekken in gevallen van niet-naleving van de principes van de Republiek, wat opnieuw een zeer ruim begrip is.

Het wetsvoorstel van Darmanin is ook van plan om de dubbele strafbaarheid meer algemeen te maken, door het gemakkelijker te maken om mensen uit te zetten die de gevangenis verlaten of mensen die in het verleden veroordeeld zijn, maar in de ogen van de staat nog steeds een "ernstige bedreiging voor de openbare orde" vormen. Ook hier zullen de weinige "waarborgen" die kunnen voorkomen dat iemand wordt uitgezet, waarschijnlijk door de wet worden verwijderd.

De senatoren vonden de tekst echter "niet repressief genoeg". Toen het naar de Senaat ging, stemden ze voor een nog walgelijkere tekst. Het zou te lang duren om alle maatregelen op te sommen, waarvan sommige zullen veranderen tussen nu en de stemming. Maar laten we de afschaffing van medische hulp van de staat niet vergeten; de invoering van migratiequota; de aanscherping van het recht op verblijf, gezinshereniging en toegang tot bepaalde verblijfsvergunningen (voor gezinsredenen, studenten, enz.); minder toegang tot werkloosheidsuitkeringen; en de invoering van een nieuw immigratiebeleid. Ze willen ook dat de periode waarin een persoon die onderworpen is aan een OQTF kan worden opgesloten in een CRA wordt verlengd tot twee jaar, in plaats van de huidige periode van één jaar.

Darmanin heeft ook aangekondigd dat hij de maximale periode van administratieve detentie wil verhogen van drie maanden naar achttien maanden voor illegale immigranten met een S- of strafblad.

Met deze wet wil Darmanin meer illegale immigranten opsluiten en deporteren. En hij bereidt zich voor. Een jaar geleden nam de regering de Programmeringswet van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Lopmi) aan, die voorziet in een verdubbeling van het aantal plaatsen in detentiecentra tegen 2027 (3.000, tegenover ongeveer 1.500 in 2017). Er is een groot aantal nieuwe opvangcentra gepland in heel Frankrijk: in Dijon, Oissel, Nantes, Béziers, Aix-en-Provence, Goussainville, Nice, Mérignac, Duinkerken en Mayotte.

Deze 10 CRA's komen bij de bestaande 25 in Frankrijk en overzee. Dit jaar is er al een detentiecentrum met 90 plaatsen geopend in Olivet, vlakbij Orléans, en dat in Perpignan is uitgebreid. In 2026 wordt het centrum in Bordeaux geopend. Het jaar daarop is een nieuw gebouw gepland in Mesnil-Amelot, vlakbij Parijs, waar al een detentiecentrum is met 240 plaatsen, tegenover de landingsbanen van de luchthaven Charles de Gaulle... En vlakbij Calais, waar de grens berucht is als zeer dodelijk voor ontheemden, zal een tweede detentiecentrum met 140 plaatsen worden gebouwd in Duinkerken.

Een verdubbeling van het aantal plaatsen in gesloten centra betekent een verdubbeling van het aantal mensen die tot 90 dagen binnen vier muren opgesloten zitten, lijden onder geweld en racisme van de politie, medische mishandeling... met de angst om elk moment uitgezet te worden. In 2022 werden meer dan 16.000 mensen opgesloten in een detentiecentrum op het Franse vasteland omdat ze niet over de juiste papieren beschikten, en meer dan 6.500 mensen werden het land uitgezet.

De immigratiewet en de toename van het aantal plaatsen in detentiecentra gaan hand in hand: detentiecentra en uitzetting zijn de straf voor mensen zonder papieren die weigeren zich te onderwerpen. Zonder de nieuwe plaatsen die in de CRA gepland zijn, zal de immigratiewet zijn doel om mensen systematisch uit te zetten nooit kunnen bereiken. Tegengaan, vertragen en blokkeren van de bouw van detentiecentra is de enige manier om te voorkomen dat de Darmanin wet wordt uitgevoerd.

Weg met de detentiecentra, weg met de grenzen!

https://lahorde.samizdat.net/Contre-la-loi-Macron-Le-Pen
Een persbericht van antifascistische groep Sud PTT Rennes gepubliceerd op de website expansive.info
De "immigratie"-wet van 19 december 2023 werd aangenomen door de grootste fracties in de Nationale Assemblee: de Macron-steunfractie en de RN-fractie.

Deze wet zou de migratiedruk, die ondraaglijk zou zijn, moeten verminderen. Meer dan 40 jaar geleden hebben verschillende academici (Moulier-Boutang Y, Garson J.P, Silberman R: Economie politique des migrations clandestines de main d'œuvre: Comparaisons internationales et exemple français) aangetoond dat migratiestromen niet kunnen worden gestopt door autoritaire en dwingende maatregelen. De duizenden doden in de Middellandse Zee zijn hiervan het verschrikkelijke bewijs.

Een wet die nergens toe dient!

Zoals hierboven vermeld, zal deze wet de migrantenstroom niet stoppen... De neofascistische premier van Italië heeft dit moeten toegeven! Allereerst merken we op dat het totaal tegenstrijdig is om aanstoot te nemen aan het aantal migranten op Franse bodem en er alles aan te doen om degenen die naar Engeland willen te blokkeren door ze in smerige gebieden te parkeren. Maar voor degenen die deze maatregelen nemen, is het zo gemakkelijk om de Eurostar naar Londen te nemen. .... Een fundamentele vrijheid zoals het recht om te komen en te gaan is dus variabel.

Als we dan vaststellen dat meer repressieve maatregelen geen impact hebben op de migratiestromen, dan is hun enige gevolg dat het percentage immigranten in een irreguliere situatie toeneemt in vergelijking met degenen die papieren verkrijgen... Wat sociale dumppraktijken mogelijk maakt! Op dezelfde manier zorgen de beperkende maatregelen op het gebied van sociale voorzieningen ervoor dat duizenden immigranten zonder papieren op straat komen te staan en dakloos worden.

Het doel van deze wetten is om tijdelijk meer illegale immigranten, meer arme mensen en meer "delinquenten" te creëren, aangezien het strafbare feit van illegaal verblijf opnieuw is ingevoerd!
De voorstanders van deze beperkende maatregelen worden echter gedwongen om de realiteit onder ogen te zien en voeren regelmatig massale legaliseringen uit. Voor de Olympische Spelen van 2024 hebben 650 bouwvakkers net papieren gekregen!

De armen kunnen niet alle rijkdom van de wereld dragen!

De wet "Macron - LePen" is een nationalistische wet die aansluit bij deze tijd.
Dat is de reden waarom degenen die dachten dat ze een electorale barrière opwierpen tegen het Rassemblement National door op Macron te stemmen, nu de " stommelingen " van de geschiedenis zijn. Om Le Pen en de Lepénisering van de gemoederen te bestrijden, moeten we het nationale verkiezingskader doorbreken.

Iedereen die het kapitalistische economische systeem wil beheren, valt terug op dezelfde illusoire "recepten". De electorale illusie is om te geloven dat de president van de Republiek in staat is om het lot van het land te controleren door het verhogen van douanebarrières, het belasten van import, het controleren van financiële stromen, etc. Het reduceren van politiek denken en handelen tot de zeshoek (de hokjes van geografisch Europees Frankrijk) voedt nationalistische "pseudo-oplossingen". In dit nationale verkiezingsspel zijn Le Pen en Zemmour de winnaars!

In een geglobaliseerde economie die gedomineerd wordt door kapitalistische financialisering, heeft het geen zin om je terug te trekken achter grenzen, behalve dan om de weg vrij te maken voor dodelijke conflicten. Bovendien is het zeer tegenstrijdig om nationale eenheid te claimen terwijl we een maximum aan voorschriften invoeren die bevolkingen en werknemers discrimineren en verdelen. Dus, aan de ene kant, globalisering van de handel, globalisering van de financialisering, geglobaliseerde circulatie van financiële stromen en, aan de andere kant, versnippering van openbare diensten, verdeling van werknemers, enz. In plaats van "nationale eenheid" is het nationale ontwrichting!

Wij eisen dat de wet "Macron - Lepen" bestreden wordt, omdat deze bijdraagt aan de afbrokkeling van bevolkingen en de verdeling van werknemers in naam van de nationaliteit, tot groot genoegen van de rijkdom van de wereld, die geconcentreerd is bij de 2% die de planeet domineert en die vaak meerdere nationaliteiten bezit en de spot drijft met grenzen!

Over de Europese onderdrukking van de vrijheid ons als mensen te bewegen waar we willen:

https://digit.site36.net/2023/12/21/attack-against-helpers-of-refugees-n...
"Aanval op helpers van vluchtelingen: Nieuw EU-pakket stelt hulp en medeplichtigheid aan "smokkel" strafbaar

De EU-Commissie wil met twee nieuwe wetten strenger optreden tegen "smokkelaars". De voorstellen brengen NGO's en de vluchtelingen zelf in gevaar. Het pakket zal waarschijnlijk niet voor 2025 worden aangenomen."
..
"Het is onwaarschijnlijk dat het pakket wetten tegen helpers van migranten en vluchtelingen op zijn vroegst in 2025 wordt aangenomen. Voor die tijd moet het nieuwe parlement worden samengesteld na de verkiezingen in de zomer. Net als bij de CEAS-hervorming is het denkbaar dat de regeringen van de lidstaten de voorstellen van de Commissie nog zullen aanscherpen. Het Parlement zal waarschijnlijk ook verder naar rechts opschuiven, wat betekent dat, net als bij het "Asiel- en Migratiepact", geen steun van Europarlementariërs kan worden verwacht tegen de frontale aanval op helpers van Mensen in Beweging."

Nieuw pact inzake migratie en asiel: Europees Parlement geeft toe aan standpunt Raad in vernietigende klap voor asielrecht: https://borderviolence.eu/reports/new-pact-on-migration-and-asylum-europ...

ND 2023, Mathias Monroy, 'prikkeldraad in plaats van mensenrechten': "De eerste voorstellen voor een hervorming van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel dateren van 1999 en kregen een impuls met de "zomer van de migratie" in 2015. Een akkoord mislukte echter door toedoen van landen als Hongarije, Polen en Italië, die zich verzetten tegen elke verbetering in de situatie van vluchtelingen en in plaats daarvan opriepen tot meer migratiebescherming. In 2020 stelde de Europese Commissie daarom voor om het totale CEAS-pakket op te splitsen in verschillende richtlijnen en verordeningen."

Amnesty: "EU: Migratiepact akkoord zal leiden tot een 'toename in lijden' "; https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/12/eu-migration-pact-agreeme...

"Deze overeenkomst zal de Europese asielwetgeving voor tientallen jaren terugdraaien. Het resultaat is waarschijnlijk een toename van het lijden in elke fase van de reis van een persoon die asiel zoekt in de EU. Van de manier waarop ze worden behandeld door landen buiten de EU, hun toegang tot asiel en juridische ondersteuning aan de Europese grens, tot hun opvang binnen de EU, deze overeenkomst is ontworpen om het moeilijker te maken voor mensen om in veiligheid te komen," zegt Eve Geddie, directeur van Amnesty International's European Institutions Office.

"Het pact zal er vrijwel zeker toe leiden dat meer mensen de facto in detentie worden geplaatst aan de EU-grenzen, waaronder gezinnen met kinderen en mensen in kwetsbare situaties. Er zullen minder waarborgen zijn voor mensen die asiel zoeken in de EU, en meer mensen zullen door asielprocedures aan de grens worden geloodst die niet aan de normen voldoen, in plaats van een eerlijke en volledige beoordeling van hun asielverzoek te krijgen."

GEEN GRENZEN! GEEN LANDEN! DEPORTATIECENTRA VERBRANDEN!
BETON EN PRIKKELDRAAD HELPEN ALLEEN KAPITAAL EN STAAT!
GEEN MUREN MAAR SOLIDARITEIT!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech