Klimaatopwarming, verwoestende natuurrampen: het kapitalisme in verval veroorzaakt de ecologische crisis

Aankondiging, gepost door: Internationale Kommunistische Stroming op 02/10/2023 10:11:29

Waar: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht, Netherlands
Wanneer: 14/10/2023 - 13:17

Juli 2023 was de heetste maand ooit; Zuid-Europa, Hawaï en Noord-Amerika werden getroffen door hittegolven en steeds onbeheersbaardere bosbranden; droogte veroorzaakte voedseltekorten veroorzaakt in Afrika... Er zouden nog veel meer voorbeelden kunnen worden aangehaald om aan te tonen dat we in de jaren 2020 een duidelijke versnelling naar een ecologische catastrofe meemaken. Deze catastrofes zijn in toenemende mate onderling verbonden met andere uitdrukkingen van de historische crisis van het kapitalisme, met oorlog, de economische crisis en de pandemieën.

Dit is geen kwestie van ‘keuze’ of ‘gebrek aan politieke wil’, maar van de logica zelf van de kapitalistische accumulatie, die verhindert dat er vraagtekens worden gezet bij de extreem vervuilende dynamiek van de burgerlijke maatschappij. Want het kapitalisme is verantwoordelijk is voor deze verstoringen; het kapitalisme dwingt elke kapitalist om steeds meer te produceren, en tegen lagere kosten, zelfs als deze productie leidt tot meer vervuiling en gezondheidsrisico’s. Het kapitalisme moet ‘verkopen’. En dat is alles! Een anarchistische en kortetermijnaanpak. In feite is het suïcidaal. Verkopen gaat niet over het bevredigen van menselijke behoeften, het gaat over het profiteren van koopkrachtige behoeften.
De felle concurrentie die het systeem kenmerkt was misschien een krachtige motor van vooruitgang voor de productiekrachten in het begin, maar toen het de grenzen van de koopkrachtige behoeften, dat wil zeggen van de markten, bereikte werd deze felle concurrentie omgezet in een oorlogsmachine: economische oorlog, militaire oorlog, voor wereldheerschappij tegen elke prijs, ten koste van de vernietiging van de natuur.
Vandaag de dag zijn onderzoek en ontwikkeling van het productieapparaat veel meer gericht op de militaire industrie dan op het beschermen van het milieu en het bevredigen van menselijke behoeften. De wereldwijde militaire uitgaven bedragen meer dan 2000 miljard dollar en zijn sinds het einde van de Koude Oorlog nog nooit zo hoog geweest. Deze uitgaven zijn een complete verspilling, met als enige doel te vernietigen en te doden of, in het beste geval, weg te roesten in een hangar.
Daarom willen we in deze bijeenkomst ingaan
- op wat de oorzaak is van deze vernietiging van de ecologie, van de oorlogszuchtige ontwikkeling en de aanhoudende economische crisis en waarom de heersende klasse er niets tegen kan doen.
- op de vraag: kunnen radicale protestbewegingen zoals Fridays for Future, Extinction Rebellion, Just Stop Oil, etc., geïrriteerd door de immobiliteit, wezenlijk druk uitoefenen op regeringen en de economische actoren om de loop van de gebeurtenissen te veranderen?
- en tenslotte: waarom enkel de internationale arbeidersklasse de vernietiging van de leefomgeving en de mensheid kan stoppen?
Deze vragen (en andere die bij jullie leven) willen we met op deze bijeenkomst bespreken:

De Internationale Kommunistische Stroming

Tags: arbeidersklasse natuurvernieting

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech