STOP UITVERKOOP SOCIALE HUURWONINGEN, FLITSACTIE, hOOGTE KADIJK 69 A

Aankondiging, gepost door: nn op 28/07/2023 07:01:34

Wanneer: 29/07/2023 - 15:00

VOELT ALLIANTIE DE BUI HANGEN ?


DE ALLIANTIE TERUGHOUDEND ?

De op 18 juli afgekondigde verkoopstop uit het Entrepotdok weerhoudt de Alliantie niet om in dezelfde week vlakbij twee woningen in de verkoopetalage te zetten: Matrozenhof 51 en Hoogte Kadijk 69-A. Het weerhoudt deze vastgoedonderneming evenmin om woningen uit het Entrepotdok in de vrije sector te verhuren. Dd 20 juli werd te huur aangeboden Binnenkadijk 363 voor een maandelijkse asociale huur van €1675. De potentiële huurder kreeg liefst drie dagen om te reageren. Van enige terughoudendheid van de kant van de Alliantie om de voorraad betaalbare woningen in deze wijk op peil te houden is geen sprake.
Corporatie vriendje van de gemeente?
De tekst van de raadsinformatiebrief over de verkoopstop is uiterst zoetgevooisd.
Citaat: 'In de media is eind 2022 gemeld dat de Alliantie van plan is om de komende jaren 140 woningen op het Entrepotdok bij het vrijkomen van een huurwoning na een verhuizing te verkopen. De gemeente Amsterdam wil de verkoop van sociale huurwoningen zoveel mogelijk beperken. Beide partijen hebben gesprekken gevoerd om de kwestie rond het Entrepotdok te bespreken en tot een constructieve oplossing te komen. Tijdens de gesprekken bleek dat beide partijen de huidige Samenwerkingsafspraken anders interpreteren. Om ruimte te creëren voor verdere dialoog, heeft de Alliantie toen besloten om de verkoop van woningen op het Entrepotdok op te schorten totdat er gezamenlijk een afweging wordt gemaakt.'

Gesproken wordt van 'Samenwerkingsafspraken', 'dialoog', 'constructief', 'gezamenlijk een afweging'. Niet: 'prestatieafspraken', 'onderhandeling', 'standpunten'. Had de gemeente het eerst over een stop op de verkoop van sociale huurwoningen, nu heeft zij het over '...het zoveel mogelijk beperken van de verkoop'. Niet Te Koop eist harde onderhandelingen.
Volkshuisvestelijk ipv terughoudend
Bij de onderhandeling in 2019 over de prestatieafspraken 2020-2023 was de inzet van de gemeente ook een stop op de verkoop. In een poep en een scheet liet de toenmalige wethouder, Laurens Ivens, deze 'eis' vallen, om ze te vervangen door het nietszeggende woord 'terughoudend'. We hebben de gevolgen gezien. Is de huidige wethouder, Zita Pels, uit steviger hout gesneden? Haar raadsinformatiebrief doet het ergste vrezen. Hoe rekbaar is haar woord: volkshuisvestelijk?
Versnelling in verkopen
Zou de Alliantie een uitbreiding van de verkoopstop vrezen? Een verkoopstop bijvoorbeeld in Centrum en grote delen van Zuid? Het heeft er alle schijn van. De laatste drie maanden heeft de Alliantie liefst 20 woningen uit Zuid te koop gezet, gebieden waar praktisch geen nieuwbouw mogelijk is: De Pijp, Rivierenbuurt, Hoofddorppleinbuurt. Zie de website van HuurdersBelang.

Flitsactie 139:

Flitsactie 139 in haar strijd voor een stop op de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties voert actiegroep Niet Te Koop dus naar De Kadijken. De actie is voor Hoogte Kadijk 69-A, een benedenwoning waar een oudere een moord voor zou doen. Maar er zal wel weer een yuppenstel terechtkomen dat als er kinderen komen het gauw gezien hebben en de stad uitgaan. De woning kan dan hetzij duur worden verhuurd om de hypotheek elders te voldoen, hetzij met een vette winst verkocht.

KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Zij roept iedereen op te komen. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Hoogte Kadijk 69A, zaterdag 29 juli, aanvang 15.00. De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech