Protest tegen greenwash bij opening Europese tak van The Sustainability Consortium

Nieuws, gepost door: ASEED op 09/11/2011 11:11:23

Waar: Den Haag, Netherlands (GPS lat: 52.069858 lon: 4.291111)
Wanneer: 08/11/2011 - 11:15

Dinsgdagmorgen is er, tijdens de opening van de Europese tak van het Sustainability Consortium (TSC) in Den Haag, door ASEED en Gifsoja.nl geprotesteerd tegen 'greenwash' door bedrijven, die lid zijn van het Sustainability Consortium.(1) Er werden pamflettten uitgedeeld om mensen op de hoogte te brengen van de opening en de problemen van greenwash, met het groenwassen van soja middels de Ronde Tafel van Verantwoorde Soja
(RTRS) als voorbeeld.(2)

Deze Ronde Tafel probeert de grootschalige productie van soja in Zuid-Amerika voor de export naar Europa te verduurzamen, maar deze export kan nooit duurzaam zijn. Daarnaast zijn de criteria voor certificering erg zwak. (3) RTRS-soja maakt geen einde aan ontbossing in Zuid-Amerika, accepteert grootschalige landbouw met gebruik van genetisch gemanipuleerde soja, waarbij veel gif gebruik wordt (4), heeft nog steeds tot gevolg dat kleine boeren en inheemse volken verdreven kunnen worden door de soja-expansie en het grote gifgebruik heeft negatieve gevolgen voor mens en milieu.

Het doel van SC is naar eigen zeggen, onder meer het ontwikkelen van instrumenten om de duurzaamheid van producten te kunnen meten. Een deel van de leden van SC, onder meer Ahold, Unilever, Cargill, Monsanto en Bayer, is ook lid van de RTRS, daarom kan de vraag gesteld worden, wie er eigenlijk baat heeft bij het SC?

Noten:
(1) Het Sustainability Consortium is een samenwerkingsverband dat begonnen is in Amerika. Er zijn voornamelijk bedrijven lid van en een klein aantal NGOs. In Nederland wordt de Universiteit van Wageningen de leider van de Europese tak van het SC.

(2) De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) is een gezelschap van bedrijven, die belang hebben bij de productie, handel en verwerking van soja, waaronder Unilever, Ahold, Cargill en Monsanto. Ook de Nederlandse regering steunt het label, via het Initiatief Duurzame Handel. Eén certificaat staat voor één ton soja-product (bonen, meel of olie).

(3) Meer informatie vindt u in deze briefing: http://www.gifsoja.nl/Gifsoja/RTRS_files/RTRS%20backgrounder%20v2.pdf.

De kritiek is samengevat in een korte animatie: http://bit.ly/gifsoja-animatie.

(4) De genetisch gemanipuleerde soja is soja die zo veranderd is dat het als enige overleeft bij het gebruik van een bepaald herbicide, meestal glyfosaat (of een mengsel van glyfosaat en een aantal andere middelen). Dit heeft tot gevolg dat alles doodgaat bij de toepassing van de herbicide, maar de soja niet. Er zijn aanwijzingen dat glyfosaat niet alleen schadelijk is voor het milieu maar ook voor de mensen die in de buurt van de sojavelden wonen.

http://www.gifsoja.nl/Gifsoja/gevolgen.html

Tags: flyeractie soja sustainability

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech