Een leven is geen bezit – voor radicale dierenrechtenstrijd!

Opinie, gepost door: Joke Kaviaar op 19/05/2023 05:12:34

Dagelijks zie ik beelden van een of andere vorm van dierenmishandeling. Varkens en koeien in stallen met stront, tussen stangen geklemd, mank, uiers tot op de bodem, staarten afgebrand… Dagelijks zie ik dieren in laboratoria met allerlei apparaten aan zich bevestigd het uitschreeuwen van paniek en pijn.


Dagelijks komen beelden voorbij van stalbranden, bosbranden, trucks in de fik, verkoolde lijken. Dagelijks beren, apen, katten, honden, vogels en nog veel meer verschillende dieren in kooien voor hun gal, hun poep, voor ons vermaak. Beelden van ganzen en eenden die dwanggevoerd worden om hun zieke lever als foie gras te verkopen. De makers en verspreiders van die beelden zeggen ons heel terecht: Stop dit! Ok. Laten we dat dan doen. Zelf.

Hoe kan dit voortbestaan? Ik wil die beelden niet meer zien. Ik weet het al en ik wil het stoppen. Ik hoef niet meer overtuigd te worden. Waarom lees ik nog dat een fokker/dierenbeul door mag gaan van de NVWA? Dat een slachthuis in bedrijf mag blijven? Hoe kan dit doorgaan? Hoezo worden er nieuwe vergunningen gegeven om dieren en klimaat naar de klote te helpen?

De wereld is geen bezit. De natuur is geen bezit. Dieren zijn geen bezit. Dieren zijn individuen als jij en ik. Mogen ze zich dan gelukkig prijzen als ze voor hun dood in elk geval in de wei hebben mogen lopen, als ze niet in een legbatterij zaten maar met z’n allen in een stal op elkaar gehokt? Mogen wij menselijke dieren gerustgesteld zijn met een label ‘diervriendelijk’, een driesterren beter leven keurmerk? Moeten we blij zijn voor de dieren die in het wild worden bejaagd en vermoord omdat ze in elk geval ‘een goed leven’ hebben gehad? Hoe kan dit bedrog nog worden geaccepteerd? Hoe durft de dierenbescherming zulke keurmerken af te geven? Hoe durven die zich zelfs maar dierenbescherming te noemen? Hoe presteert de NVWA het om dieren als voedsel en waren te beoordelen en hun eigen mensen mee te laten doen aan het slaan en schoppen en taseren van dieren die op transport worden gezet naar hun levenseinde? Een dood die al net zo wreed is als het leven zelf. Levend gekookt, de strot doorgesneden. Vergeet ik nog iets?

We worden belazerd. Er is niets diervriendelijks aan bezit, opsluiting, marteling en moord. Ook niet als de dieren voor hun dood in de vrije – niet zo vrije – ‘natuur’ (lees: open lucht gevangenis) hebben rondgelopen tot er op ze geschoten werd of ze in een strik, val of klem zijn gelopen waar ze in mogen creperen tot ze een ‘genade’schot krijgen. Indien wel, dan is de moord op mensen ook legaal, want tja, heeft een goed leven gehad, niet zeuren. Schiet maar door de kop, knuppel maar dood. Sluit maar op, jaag maar op. Het leven is goed geweest tot die tijd dus dan mag het.

Zaterdag is er een demonstratie bij Park Hoge Veluwe [1] en willen demonstranten een petitie aanbieden aan Nationaal Park Hoge Veluwe [2]. Je weet wel, dat gebied waar je duur voor moet betalen om binnen te komen. Die veredelde dierentuin maar ook zonder tralies is een gevangenis een gevangenis. De dieren kunnen daar niet weg omdat een ecoduct en een faunapassage zijn afgesloten. Je kunt er wandelen, naar opgesloten dieren kijken. Mij niet gezien. En je kunt ze ook eten. Handig zo’n afgesloten stuk ‘natuur’ in beheer van een of andere patserige rijkaard waar jacht een hobby van is. Op twitter kwam ik een foto tegen van een blikje. Daarin wordt wild uit Nationaal Park Hoge Veluwe verkocht. Zo komt de figuurlijke aap uit de mouw onder het mom van natuurbeheer! Ingrediënten: Wild Zwijn (15%), Mouflon (15%), Hert (60%), en dan nog een heleboel smaakmakers omdat dierenlijk uit zichzelf natuurlijk vreselijk vies is.

Enfin, een demonstratie en een petitie daartegen? Vooral doen. Je moet ergens beginnen met bewustwording en ik doe mee zoals ik ook meedoe met de acties tegen foie gras in restaurants. Ik begin nog maar net! Het park neemt de petitie trouwens niet aan want het is een “private organisatie” dus die vinden dat ze mogen doen wat ze willen. [3]
Prima, dan zeg ik: dieren- en klimaatactivisten mogen ook doen wat ze willen. Beschouw de demonstratie dan maar als waarschuwing wat mij betreft. Een zekere Seger Emmanuel baron van Voorst tot Voorst zwaait daar blijkbaar de scepter. Waar is het kasteel van die ellendeling?

Ook dit soort tuig heeft namen en adressen en plaatsen van handeling. Jagers, slachterijen, agrarische ondernemers, vivisectionisten en hun toeleveranciers en afnemers zijn heus wel te vinden. En de dieren die zij tot slachtoffer maken verdienen bevrijding. Kooien open, hekken slopen. Geweren en knuppels afnemen van de beulen en jagers. Transport onmogelijk maken. Slachthuizen met de grond gelijk. Bouw van nieuwe stallen saboteren. Luisteren doet immers niemand. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Dat vind ik ervan. Zodat ik geen video’s en foto’s meer hoef te zien die me wakker moeten schudden. Tot die tijd kan ik ze aanraden voor lezers dezes voor wie dit betoog van mij hier nog niet genoeg tot overtuiging heeft geleid. Voor al wie nog niet begrepen heeft waarom datgene dat de makers en verspreiders van die beelden zeggen een waarheid als een koe is: dit is misdaad en dit moet stoppen.

Een leven is geen bezit. Geen enkel leven. Bezit is diefstal en vooral: moord.

Joke Kaviaar, 18 mei 2023

1 https://activeforjustice.nl/open-de-doorgangen/
2 https://activeforjustice.nl/petitie/
3 https://activeforjustice.nl/2023/05/16/nationaal-park-weigert-petitie-in...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech