20 mei: Demo tegen beleid Hoge Veluwe

Aankondiging, gepost door: Active For Justice / Vrije Bond Utrecht op 20/03/2023 03:11:39

Waar: Park Hoge Veluwe, Dorpsstraat, Otterlo, Netherlands
Wanneer: 20/05/2023 - 13:00

20 mei: Demo tegen beleid Hoge Veluwe
13 uur, Dorpsstraat, Otterlo
Tegen de sluiting van oversteekplaatsen voor groot wild

20 mei gaan wij demonstreren tegen de hekken bij de oversteekplaatsen van het park Hoge Veluwe. Het park is steeds weer in het nieuws over hun draconisch beleid rondom hekken, dieren en de wolf. Dit allemaal om geld te verdienen rondom de natuur die hun hekken bedwingen, ten koste van de dieren die in het park leven en er omheen.


Sinds 2019 zijn het ecoduct Oud-Reemst en de faunapassage bij het Deelerwoud afgesloten door het nationaal park de Hoge Veluwe. Het gevolg? Dieren, waaronder edelherten, kunnen niet meer op eigen beweging rondtrekken en zich naar aansluitende omgevingen bewegen. Dit zorgt voor een verstoring van de natuurlijke levenswijze die veel grofwild normaliter handhaaft.

Leefgebieden

De afsluiting van het ecoduct Oud-Reemst (wat voor de Nederlandse staat een kostenplaatje van maar liefst 8 miljoen euro is geweest) zorgt niet alleen voor problemen voor de dieren die op dit moment binnen de hekken van het park zitten opgesloten, ook de dieren buiten het park zijn hier de dupe van. Dieren kunnen zich niet meer door grotere gebieden van de Veluwe rondbewegen en hebben hierdoor dus een kleiner leefgebied. Daardoor komen ze sneller in aanraking met wegen en/of dorpen, wat opnieuw voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

De wolf

Binnen het nationaal park de Hoge Veluwe bevind zich ook een roedel wolven. Door de afsluiting van dit park, heeft de wolf amper de kans te ontkomen aan mensen. Dat terwijl een wolf normaal zeer mensenschuw is. Deze situatie heeft al tot verschillende contactmomenten geleid, waardoor enige tijd ophef is ontstaan over de veiligheid van de bezoekers. Het aanwezige koppel heeft een nest gekregen, en uiteindelijk willen de jonge wolven op zoek naar een eigen territorium. Door de afsluiting van het park is dit echter zodanig bemoeilijkt, dat dit in de toekomst nog meer moeilijkheden kan geven. 

De moeflon

Uiteraard heeft ook de wolf eten nodig, en daarbij gaan ze op jacht naar de beschikbare mogelijkheden. Binnen het nationaal park de Hoge Veluwe is de moeflon een gemakkelijke prooi. De moeflon komt hier immers niet van nature voor. Normaliter zou deze bescherming zoeken tussen de, hier afwezige, rotsen. Om het dier te beschermen tegen de wolf zijn de resterende exemplaren achter wolfwerende omheiningen geplaatst. Het park heeft er geen geheim van gemaakt het belang van deze exotische diersoort bóven de terugkeer van een natuurlijk roofdier te stellen. Elk dier verdient een kans op een eerlijk leven, maar het schokt ons dat het park een exoot boven een natuurlijk ecosysteem verkiest, en in bescherming van die situatie de hekken gesloten wil houden. 

Wat willen wij? 

Wij eisen dat het park de faunapassage en het ecoduct opnieuw openstelt voor passerend wild; opdat alle dieren (van hert tot wolf) toegang hebben tot de verschillende gebieden en niet vast hoeven te zitten in een omheind park. Wij zijn van mening dat het nationaal park niet het recht heeft om de dieren opgesloten te houden voor eigen belang.

Ben je het met ons eens?
Laat ook van je horen! Samen staan we sterk.

Active For Justice – https://activeforjustice.nl/
Vrije Bond Utrecht – https://www.vrijebond.org/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech