NIET TE KOOP ? ... DE ALLIANTIE RUIMT OP IN DE INDISCHE BUURT

Aankondiging, gepost door: nn op 10/03/2023 03:05:15

Wanneer: 11/03/2023 - 15:00

FLITSAKTIE : 2de Atjehstraat 28 huis


Energielabel G :

Niet alleen in Zuid, Centrum of West verkoopt de Alliantie, maar ook in de Indische Buurt. De laatste twee maanden tellen we 7 verkoopadvertenties. Een strategie valt hier niet in te ontdekken. Er wordt verkocht uit kleine en grote complexen. Ook uit complexen die nog grotendeels in bezit zijn van de corpo, bijvoorbeeld een woning aan de Soembawastraat, nummer 50-A. Een complex van liefst 133 woningen waarvan 78 in bezit van de Alliantie. Bekend is dat corporaties niet van gemengde complexen (huurders en kopers doorelkaar) houden en er op den duur van af willen.
De twee benedenwoningen die actiegroep Niet Te Koop voor haar 121ste flitsactie komende zaterdag op de korrel heeft genomen komen uit twee kleine complexen. Mikpunt wordt Tweede Atjehstraat 28-huis, voor €440.000 op de markt gegooid. Maar na de flitsactie aldaar willen we doorfietsen naar de Makassarstraat, waar eveneens een benedenwoning wordt aangeboden: nummer 42-huis voor €425.000. Schandalig dat de Alliantie het lef heeft om deze woning op de markt te zetten met energielabel G!
Populair, jong, hip, leuk, gezellig, bruisend
Zoals we steeds zien in de makelaarsadvertenties wordt de veryupping van de buurt en de verdringing van andere bevolkingsgroepen toegejuicht:
'Dit appartement is gelegen in de populaire Indische Buurt in stadsdeel Oost. De afgelopen jaren is de buurt steeds populairder geworden en heeft het jonger en hipper publiek getrokken. Er zijn hierdoor vele leuke en gezellige horecagelegenheden bij gekomen. De woning ligt op loopafstand van de bruisende Javastraat waar zich vele winkels, speciaalzaken, restaurants en terrassen bevinden. Binnen enkele minuten fietsen ben je in het centrum van Amsterdam of in de gezellige Pijp.'
Corporaties onwillig

Het is klip en klaar dat hier volledig wordt voorbij gegaan aan de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag voor huurders die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of vanwege hun leeftijd van tweehoog of hoger naar de begane grond willen. Steeds duidelijker wordt dat de corporaties zeer onwillig zijn deze regeling uit te voeren, het kost hun alleen maar geld:
1. Zij kunnen de veel geld opbrengende benedenwoning dan niet ten gelde maken: vaak oudbouw met een laag energielabel. Ze hoeven dan ook niet te zorgen voor verduurzaming en energietransitie;
2. Zij gaan minder huur vangen dan bij een gewone mutatie. Gebruikelijk is dat bij nieuwe verhuur de huur fors omhoog gaat;
3. De verhuizing van een mindervalide of oudere huurder vraagt meestal een intensieve begeleiding. Denk alleen al aan de uitgewoonde woning waar naartoe wordt verhuisd. Wie maakt er iets fatsoenlijks van?
Streefgetal per corporatie
In de Aanpak Amsterdamse Volkshuisvesting is een speerpunt doorstroming, onder andere met behulp van de Van Hoog Naar Laag-regeling. Alle reden om bij de komende onderhandelingen over de prestatieafspraken 2024-2027 het volgende te regelen met de corporaties:
1. Per corporatie en per stadsdeel een streefgetal verhuizingen volgens de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag;
2. Een verhuisservice. Wie dat dient te financieren? Kwestie van uitonderhandelen.

Alliantie en Eigen Haard verdelen met elkaar de meeste complexen in de Indische Buurt. Terwijl Eigen Haard de meeste complexen voor 100% in haar bezit heeft, is bij de Alliantie vaak de helft verkocht.

KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Zij roept iedereen op te komen. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Tweede Atjehstraat 28-huis, Indische Buurt, zaterdag 11 maart, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech