Behoud ons Buiten&Burgerinitiatief Noord spreekt in bij Raad Leiden

Opinie, gepost door: Krijtje vd Stoep op 07/03/2023 03:12:18

De flyer van Burgerinitiatief Leiden Noord en Behoud ons Buiten verschijnt achter steeds meer ramen in Leiden Noord. Minstens 18 bewoners spreken vandaag, 7 maart 2023 in om de sloop van het groen, dat met "Plan de Zwijger" dreigt, een halt toe te roepen.


Er moet meer woonruimte komen in Leiden Noord en dat moet goed geisoleerd zijn. Daar is voor zover ik weet niemand op tegen. Maar de plannen van Gemeente Leiden voor verandering in Leiden Noord houden heel wat meer in dan dat. Het plan is in sommige opzichten meer "autovriendelijk" dan dat er ook met natuur, biodiversiteit en een fijne recreatie omgeving voor bewoners en tuinders is gerekend. (zie flyer foto's).
Ik heb zelf onderstaande inspraak per email gedaan:

Wethouder Julius Terpstra

Dit is een formele zienswijze, waarvan ik graag wil dat die onderdeel is van de procedure waarin omwonenden reageren op uw plan.

Ik woon in de Marijkestraat en ben voetganger. Ik gebruik de Tuin van Noord regelmatig om even tussendoor in het groen te zijn. Uw plan geeft mij onvoldoende vertrouwen dat de situatie er voor voetgangers op vooruit zal gaan. De "betere doorstroming" is vooral gericht op de belangen van automobilisten. Veel bewoners in mijn wijk en in wijk "de Zwijgers van Noord" doen veel lopend en met rolstoel. Ook de recreatiefunctie van de Tuin van Noord voor bewoners van Overrhyn acht ik zeer belangrijk. Ik vermoed dat ook zij erbij gebaat zijn dat de Tuin van Noord met rust gelaten wordt.

Ik ben eens met Burgerinitiatief Leiden Noord en Behoud Ons Buiten dat er

1GEEN nieuwe weg door de Tuin van Noord mag komen. Ook vind ik dat er GEEN groen, struiken en of bomen mogen worden weggehaald uit de Tuin v Noord ten behoeve van uw plan. Er is de afgelopen 25 jaar daar al teveel groen gesloopt!

2 ONEENS met het verdwijnen van 1 stoplicht op de WdZlaan. Want dat betekent 1x minder mogelijkheid tot veilige oversteek voor voetganger, rolstoeler en fietser.

3 Ik verzoek u de suggestie van Burgerinitiatief Leiden Noord over te nemen betreft:de hele WdZlaan tussen Marnixstraat&kruising Sumatrastraat-Ijsselmeerlaan ondergronds te laten gaan. Het geld is daarvoor geen probleem, want dat zou u met de huidige plannen, die minder in het belang v bewoners en omwonenden zijn, ook besteden. Het huidige plan kan dan wat de hier genoemde punten betreft vervallen.

Het zou ook goed zijn als op de overkapping tussen de Marnixstraat en de Nieuwe Marnixstraat een BREDERE voetgangersstrook komt, die duidelijker afgescheiden is van fietspad. Ik word daar regelmatig bijna van de sokken gereden.

Over de woningbouw heb ik niet de behoefte me op dit moment uit te spreken, mits de huidige bewoners wiens huis gesloopt wordt, zich kunnen vinden in de regeling.

Aanvulling op Z/23/‪3499750‬:

Aanvulling op eerdere zienswijze hierover: ik vind dat de gevolgen voor huismussen en vleermuizen niet AFGESTREEPT moeten worden tegen het belang van duurzamer woningen. Maar u kunt er actief voor zorgen dat er geen negatieve gevolgen voor deze soorten zullen zijn. Door meteen na de bouw bosjes van verschillende hoogte te plaatsen om de nieuwe blokken heen (vuurdoorn, tamme bramen, hondsroos, vlier, klimop) blijven mussen zich aangetrokken voelen tot deze omgeving. En ideaal zou zijn:een tiny forest van 6m2 bij de blokken. Met nestkastjes en vleermuizenkasten. Het is echt belangrijk dat de huismussen niet gedwongen zijn te vertrekken. Ze hebben het al een stuk moeilijker dan toen ik in 2008 in Prinsessenbuurt kwam wonen. Toen zaten er gemiddeld 25 p dag in mn tuintje en nu nog maar 5 tot 7. Veel te veel bewoners (en ook gem. Leiden&de Sleutels) halen bosjes weg en gooien alles vol tegels.

Omdat ik niet kon inspreken, heb ik de zienswijze ingediend als reactie op de plannen voor blok 1 tm 5,wat eigenlijk maar een deel vh plan is. Maar daarop kan wel ELKE INWONER VAN LEIDEN REAGEREN. Het staat op de site v gemeente Leiden. Typ bij zoekfunctie:bestemmingsplan ter inzage. De bovenste gaat over de Willem de Zwijgerlaan.

Omdat de vogels en vleermuizen erbij inschieten, heb ik ook onderstaande mail naar de wethouder gestuurd:

Betreft plan Z/23/‪3499750‬:

Willem de Zwijgerlaan blok 1 tm 5:

Geachte Wethouder Terpstra,
Ik heb uw hulp nodig om te zorgen dat tijdens en na de sloop en herbouw Willem de Zwijgerlaan de belangen van de huismussen en vleermuizen gewaarborgd worden. Dat is in het huidige plan niet het geval, terwijl ik denk dat het met kleine wijzigingen in het plan wel goed mogelijk is.
Er wordt nl bij renovatie en vooral bij sloop en herbouw VEEL te veel groen gesloopt. En de huismussen (beschermde soort) hebben die bosjes met struiken en bomen van verschillende hoogte en met wat stekels, hard nodig.

ik vind dat de gevolgen voor huismussen en vleermuizen niet AFGESTREEPT moeten worden tegen het belang van duurzamere woningen. Maar gemeente en woningbouwvereniging kunnen er actief voor zorgen dat er geen negatieve gevolgen voor deze soorten zullen zijn. Door meteen na de bouw bosjes van verschillende hoogte te plaatsen om de nieuwe blokken heen (vuurdoorn, tamme bramen, hondsroos, vlier, klimop) blijven mussen zich aangetrokken voelen tot deze omgeving. En ideaal zou zijn:een tiny forest van 6m2 bij de blokken. Met nestkastjes en vleermuizenkasten. Het is echt belangrijk dat de huismussen niet gedwongen zijn te vertrekken. Ze hebben het al een stuk moeilijker dan toen ik in 2008 in Prinsessenbuurt kwam wonen. Toen zaten er gemiddeld 25 p dag in mn tuintje en nu nog maar 5 tot 7. Veel te veel bewoners (en ook gem. Leiden&de Sleutels) halen bosjes weg en gooien alles vol tegels.

Het herplanten van groen is echter wel tweede keus. Nog veel beter zou zijn:de struiken, bomen en bosjes die al in de tuinen v WdZlaan staan NIET weg te halen. Achter sommige huizen zijn echte tiny forests ontstaan. De woningbouwvereniging kan overwegen om de huizen met die tuintjes juist te verhuren aan mensen die WEL een tiny forest achter hun huis willen. Je zou een kleine huurverlaging kunnen geven op voorwaarde dat ze het groen laten staan. Want mussen zijn DOL op wat groenhaters verwilderde tuintjes noemen. Trouwens:dat geldt ook voor merels & spreeuwen als er veel klimop met besjes en vlieren&vuurdoorns staan. Ook koolmezen houden van wilde tuintjes.
Van vleermuizen heb ik niet genoeg verstand om aanbevelingen te kunnen doen. Maar zeker is, dat ook zij zeer veel last hebben van sloop en herbouw en dat de gevolgen voor hen drastisch beperkt moeten worden.
Ik hoop dat u deze aanbevelingen, die voor mij als in Leiden Noord wonende "huismus", ernstig neemt en ernaar handelt. Met dank voor de te nemen moeite,
Vriendelijke groeten,

File: IMG_20230307_114845.jpg

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech