NIET TE KOOP, v.Speijkstraat 32h

Aankondiging, gepost door: nn op 03/02/2023 02:06:19

Wanneer: 04/02/2023 - 15:00

HUIZEN VOOR MENSEN, NIET VOOR WINST!


fLITS-Actie nummer 116:

De 116de flitsactie van actiegroep Niet Te Koop tegen de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties is gericht op de verkoop door Ymere van Van Speijkstraat 32-huis voor het lieve sommetje van €500.000. Liever de lucht in dan toestaan dat fatsoenlijke, normale woningen verpatst worden op de vrije markt en zodoende voor eeuwig verloren gaan voor mensen zonder middelen.

Treurig dat ze worden verkocht
Van Vladimir Stissi, bekend van het legendarische boek: “Amsterdam, het Mekka van de Volkshuisvesting” kregen we deze info over het woonblok aan de Baarsjesweg en van Speijkstraat:

'Deze woningen zijn niet gebouwd door het Woningbedrijf of de gemeente, maar door een particuliere eigenaar. Ze zijn pas enkele jaren na de bouw door de gemeente overgenomen omdat de eigenaar het beheer niet aankon: de woningen waren te groot en daarom te duur, en daardoor slecht verhuurbaar. De oorspronkelijke eigenaar was katholiek, blijkbaar bleef dat nog lang ook zichtbaar in de bewoners.
Als relatief grote, goedkope woningen zijn deze woningen nu relatief schaars in de sociale sector, het is daarom extra treurig dat juist in dit blok verkocht wordt.'
Vertaling makelaarstekst
In de advertentie lezen wij:
'Op zoek naar een ruim 3-kamerappartement met tuin en eventuele uitbouwmogelijkheden? Zoek dan niet verder! Deze woning van ca. 79 m² in De Baarsjes is nog geheel naar eigen smaak in te richten.'
Wil zeggen dat de woning totaal is uitgewoond. Als doekje voor het bloeden; je kunt de tuin inbouwen.
Schimmigheid Nederlandse traditie
De wegen van de woningcorporaties zijn schimmig. Zij zeggen het een en doen het andere: hebben het over inclusiviteit, gemengde stad, terughoudendheid, sociaal, maar laten hele wijken gentrificeren, verkopen hele complexen uit, zijn marktgericht en hebben maling aan de gevolgen voor de sociale voorraad en de zittende huurder,
Gebrek aan transparantie lijkt een Nederlandse traditie. Als je een beroep doet op de Wet Openbaar Bestuur (een WOB-verzoek), dan krijg je na lang gezeur compleet zwartgelakte stukken. Zo ook bij de corporaties.
Nergens is een overzicht te vinden van
1. atelierwoningen;
2. rolstoelwoningen;
3. woningen gelabeld als seniorenwoningen;
4. woningen die gaan worden geliberaliseerd;
5. woningen die gaan worden verkocht.

De principes van een corpo
Laten we het over punt vijf hebben. Waarom zet Ymere Van Speijkstraat 32-huis te koop? Uit een complex van 60 woningen waar zij er nog 37 van bezit. Dus de meerderheid welk haar in staat stelt de energietransitie en de verduurzaming hier toe te passen. Terwijl de voorzitter van Ymere heeft gezegd: 'Binnen de Ring wordt niet meer verkocht, tenzij....'.
Het betreft hier níet een atypisch geval, niet passend in de vastgoedportefeuille. Een hele gewone woning, uitstekend geschikt voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: voor mensen die wat ouder worden en willen verhuizen van tweehoog of hoger naar de begane grond.

Vragen aan Ymere
Dat roept de volgende vragen op. Moet deze buurt dan maar gentrificeren door het verdwijnen van betaalbare huur? Moet de ouderwordende mens dan maar de buurt uit? Moet de particulier dan maar opdraaien voor energietransitie en verduurzaming?
Kapitaal in plaats van sociaal
Een woning wordt te grabbel gegooid die zeer geschikt is voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: om ouderen en mindervaliden te verhuizen van tweehoog of hoger naar beneden. Minimaal had de woning kunnen worden gelabeld als bestemd voor senioren.

Wie profiteert?
Corporatiewoningen zijn maatschappelijk bezit. Zij dienen een waarborg te zijn dat er voor de mensen betaalbare woningen voorhanden zijn. We zien echter een omgekeerd proces: woningen worden steeds duurder, de woonlasten worden voor de huurder elk jaar hoger. Wie profiteren hiervan? Degenen die verhuren en degenen die woningen bezitten. Over de rug van de huurder wordt de bezitter slapend rijk.

KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Zij roept iedereen op te komen naar de flitsactie tegen de verkoop van Bennebroekstraat 21-huis en tegen de voortdurende afname van de sociale voorraad. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Van Speijkstraat 32-huis, zaterdag 4 februari, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech