Film en lezing Longo Mai

Aankondiging, gepost door: Haagse mug op 08/11/2011 11:10:45

Waar: Restaurant de Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag, Netherlands (GPS lat: 52.078343 lon: 4.292845)
Wanneer: 20/11/2011 - 20:00

Film en lezing Longo Mai te Den Haag

Lezing (en film) Longo maï: een keten van politieke en zelfvoorzienende coöperaties in Europa
Over opstand en utopie van (na) 1968, over autonomie in de praktijk, over verzet tegen de Europese landbouwpolitiek en Fort Europa. Ook over de beweging van vrije ruilbeurzen tegen het EU-verbod op zaaigoed-uitwisseling. Restaurant De Hagedis, Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag. Gratis. Flyer op webpagina. Org: Haagse Mug (ism st. Pro Longomai). Info: -. E-mail: haagsemug AT xs4all.nl. Web: www.xs4all.nl.

De pioniers van Longo maï kwamen voort uit kringen van progressieve studenten en jongeren, die elkaar veelvuldig ontmoetten tijdens acties en manifestaties in de nasleep van de studentenprotesten van 1968. In 1973 trokken zo'n twintig jongeren en studenten uit Zwitserland en Oostenrijk weg van de stad, waar ze teveel traangas hadden ingeademd tijdens demonstraties tegen de gevestigde orde. Hun aanvankelijke plan was om buiten de industriële centra een soort Europese pioniersdorpen op te bouwen, waarbij vroegere actievoerders zich zouden kunnen aansluiten. Ze wilden hun ideeën over autonomie, solidariteit en vrijheid van meningsuiting in praktijk te brengen, en de verlaten bergstreken van Europa leken daarvoor de meest geschikte plaats. In Limans, in de heuvels van de Haute Provence (Fr) bouwde de groep hun eerste coöperatie, onder de naam Longo mai. Ze bouwden met stenen die ze in de omgeving konden vinden of die ze zelf uit de bergen hakten. ,,In korte tijd begonnen we een hoop dingen te begrijpen. Allereerst, dat het heel wat eerlijker is eerst te bewijzen in staat te zijn een dak boven je hoofd te bouwen en zelf je maaltijd op tafel te brengen, alvorens luidkeels sociale of politieke theorieën te verkondigen''. Een geliefde slogan is nog altijd: 'Beter een millimeter praktijk dan tien kilometer theorie'.

In Limans werden vooral schapen gehouden, en daaruit ontstond geleidelijk aan allerlei kleinschalige bedrijvigheid. De uitzetting als 'ongewenste vreemdeling' uit Frankrijk van enkele coöperatieleden, was in 1974 de aanleiding om in Zwitserland een tweede coöperatie op te zetten, en in de jaren daarna volgden er nog meer. De pioniers van destijds kwamen overwegend uit de stad, maar ze waren bereid het vakmanschap en de nodige kennis op te doen om hun leven in eigen hand te nemen: ,,Toen we in 1973 onze eerste coöperatie begonnen op een verlaten heuvel in Zuid-Frankrijk, wisten we nog niet zoveel over de aarde, het water, het zaaigoed, de vele planten en dieren en de cyclus van de jaargetijden. We leerden omgaan met de lokale grondstoffen en energiebronnen en zochten naar geschikte technologieën. We oefenden in zelfbestuur en in gemeenschappelijk leven - met veel idealisme, maar veelal zonder programma''. Zo werd de basis gelegd van Longo mai (Provençaals voor 'dat het lang mag duren'). Anno 2011 zijn er vijf coöperaties in Frankrijk, en daarnaast in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en Oekraine; er is een vluchtelingencooperatie in Costa Rica en een kantoor in Basel (Zw). De grootte en bedrijvigheid verschilt per coöperatie. Er zijn veeteeltcoöperaties (schapen, runderen, varkens, pluimvee); biologische tuinbouwbedrijven, kruidenkwekerijen, olijven- en druivenboomgaarden, en meubelmakerijen. Met bijbehorende productverwerking en -verkoop (spinnerij, weverij, wolatelier, conservenbedrijf, wijn etc.). De productie wordt afgezet via een eigen netwerk met zoveel mogelijk rechtstreeks contact tussen producenten en en consumenten, zoals bijvoorbeeld op biologische boerenmarkten.

Internationale solidariteit
Longo maï heeft zich nooit beschouwd als een vredig eilandje dat los staat van de rest van het wereldgebeuren. Integendeel! Er is grote affiniteit met 'maatschappelijke verschoppelingen' en met de slachtoffers van het vrije marktsysteem. De coöperaties fungeren als smeltkroes van allerlei culturen en talen. Longo Maï runt in Forcalquier (Fr) een niet-commercieel lokaal radiostation (Radio Zinzine), is actief in het Europese boerenprotest en zet zich in voor het behoud van kleine scholen. Altijd in samenwerking met de lokale bevolking. In 1982 nam Longo Mai het initiatief tot oprichting van het CEDRI, Europees Comitee ter Verdediging van Vluchtelingen en Migranten, en in 1989 - na de val van de Berlijnse muur - werd het Europees Burgerforum opgericht door mensen uit Oost- en West-Europa om gezamenlijk te zoeken naar een derde weg. In Limans vinden regelmatig grote internationale congressen plaats met workshops over oa. duurzame energie en milieu-ontwikkeling, de immigratieproblematiek en concrete uitwisseling tussen Oost, West, Noord en Zuid. In solidariteit met vluchtelingen uit Nicaragua en El Salvador, richtte Longo Maï in Costa Rica de opvangcoöperatie Finca Sonador op, waar nu zo'n 250 mensen wonen en in hun eigen levensonderhoud voorzien.
Door de jaren heen hebben mensen uit alle hoeken van Europa, kort of lang, samen gewoond en gewerkt op een of meer coöperaties. Ook Koerden, Kanaken, Latijnsamerikanen en Afrikanen voelden en voelen zich thuis in Longo maï. De laatste jaren komen er ook steeds meer Oostduitsers, Russen, Oekraïners en Roemenen. In 1992 hielp Longo maï studenten uit Transkarpatië met het realiseren van een gemeenschapshuis en een boerderij. Hier is nu ook een kaasmakerij, een van de weinigen in Oekraïne en de enige die de lokale melk verwerkt. En begin 1996 werd de naam Longo maï onthuld op de biologische boerderij Hof Ulenkrug in Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland).

Longo mai in Nederland
In Nederland zijn geen Longo mai-cooperaties. Wel is er in Amsterdam een klein kantoor van waaruit de contacten in Nederland worden onderhouden. Stichting Pro Longo mai geeft drie keer per jaar een Nederlandstalige nieuwsbrief uit, en soms is er informatietour om de persoonlijke contacten met vrienden aan te halen en om nieuwe mensen te leren kennen. (info van omslag)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech