Grote politiemacht begint met de ontruiming van Lützerath 

Nieuws, gepost door: Steun Lützi op 05/01/2023 01:04:28

Wanneer: 05/01/2023 - 16:41

Duizenden milieu-activisten zetten zich schrap. Kom Lützi verdedigen!


Op 2 januari is de Duitse politie begonnen met “voorbereidende maatregelen” voor de ontruiming van het bezette dorp Lützerath. Honderden agenten werden ingezet om barricades en andere structuren van de bezetters te vernietigen. Hierbij zijn enkele activisten gearresteerd en één persoon gewond geraakt. Ook werden vrijwel alle toegangswegen afgesloten.

Lützerath is een dorpje in de Duitse gemeente Erkelenz, deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de rand van de Garzweiler II bruinkoolmijn. Het dorp is meer dan twee jaar bezet door honderden milieu-activisten. Zij strijden tegen de uitbreiding van de kolenmijn. Volgens de activisten is het ontoelaatbaar om, midden in de klimaatcrisis, nog bruinkool te winnen. De laatste oorspronkelijke bewoner is het afgelopen jaar vertrokken, nadat hij uitgeprocedeerd was. 

De daadwerkelijke ontruiming wordt verwacht op 10 januari, en kan dagen tot weken duren, afhankelijk van de hoeveelheid verzet van de activisten. De verwachting is dat je na 10 januari niet meer Lützerath in kan, maar er is in de nabije omgeving het legale kamp, 'Unser Aller Camp', van waaruit het verzet door zal gaan. Hier kan je je tent opzetten, je camper parkeren, en zijn levensvoorzieningen aanwezig. Alle hulp , in en out of action, is hier welkom! ‘Lützerath Lebt’, de actiegroep die het dorp beschermt tegen de uitbreiding van de kolenmijn, vreest een gewelddadige ontruiming. Voor het protest tegen de ontruiming worden duizenden activisten verwacht, uit Duitsland maar ook omringende landen waaronder Nederland. Op 14 januari vindt een grote demonstratie plaats, buiten de afzetting. Nederlandse activisten zullen gezamenlijk met een bus naar deze demonstratie afreizen. 

Meerdere van hen zijn al langere tijd betrokken bij de bezetting van Lützerath en zullen dan ook helpen bij de verdediging van Lützerath. Ella, één van de actievoerders, zegt: “De bezetting van het Sterrebos in Limburg van vorig jaar heeft veel activisten klaargestoomd om het milieu te beschermen met hun lichamen. Een groot deel van hen staat nu klaar om Lützerath te helpen verdedigen. Het is controversieel dat bedrijven nog steeds hele dorpen mogen vernietigen om het meest vervuilende bruinkool te winnen.”

De eigenaar van de mijn, energiebedrijf RWE, heeft ook vijf elektriciteitscentrales in Nederland en was in 2021 de grootste CO2 uitstoter van Europa. Tot nu toe zijn er 18 dorpen van totaal ca 30.000 inwoners ontruimd en vernietigd voor de 48 km2 grote mijn. Het volgende dorp dat aan de beurt is, is Lützerath. De klifrand van de mijn symboliseert de frontlinie van de strijd tegen de klimaatcrisis, die zich inmiddels een paar meter van de bezetting bevindt. Bij Lützerath alleen zal het niet blijven. RWE wil de mijn uitbreiden tot 114 km2, dus meer dorpen zullen volgen.

Alle verdere informatie op www.luetzerathlebt.infoWie: 
nn

Website (http://www.luetzerathlebt.info/) lijkt uit de lucht.
Deze doet het nog wel:nog wel: https://www.ende-gelaende.org/ende-gelaende-goes-luetzerath/Wie: 
nn

Dus het soort acties dat ze zoeken zijn:

1. mensen die de pompen rond de mijn uitzetten (die het water uit de mijn halen). Rond Garzweiler en Hambach zijn er meer dan 1000 pompen en het is onmogelijk ze allemaal te bewaken.

2. Het blokkeren van de ingangen van Garzweiler en Hambach (wat sinds 2014 meerdere keren is gebeurd).

3. Het blokkeren van de leveringsbanden die van de graafmachines naar de kolenopslag leiden. Er zit een veiligheidskoord op het punt waar de kolen van de graafmachine op de band gaan, waardoor de band en dus ook de graafmachine stopt. Na het stoppen van riem en graafmachine kun je nadenken over creatieve manieren om deze zo lang mogelijk te blokkeren (er zijn in het verleden zelfs concerten geweest).

4. Het blokkeren van de graafmachine zelf. Is in het verleden meerdere malen gebeurd, zelfstandig door kleine groepen maar ook tijdens massale acties zoals Ende Gelaende.

6. Het blokkeren van de kolentrein Noord-Zuid. Dit blokkeert effectief het kolentransport naar in de hele Rheinische Revier en de aanvoer naar de kolencentrales Neurath en Niederaussem.

6. Blokkeren en protesteren bij de RWE kantoren in Keulen.
RWE Power AG: Zentrale Köln, Stüttgenweg 2, 50935 Keulen

T +49 221 480-0
Coördinaten:
50.923.715°N

7. Blokkering van het RWE kantoor in Essen
RWE Campus, RWE Platz 1-7, 45141 Essen

T +49 201 5179-0

8. Het blokkeren van de kolencentrales zelf (NEurath, Niederaussem, Weisweiler) Gebeurde in het verleden en leverde veel publiciteit op (zie november 2017 toen "We shut down" Weisweiler blokkeerde en hen dwong de centrale uit te schakelen), maar leverde Ende Gelande ook veel negatieve publiciteit op toen zij een centrale in de Lausitz binnenvielen en bezetten.

Bron: https://de.indymedia.org/node/250013Wie: 
nn

https://luetzerathlebt.info/ doet het weer goed

Wie: 
nn

Lützerath, 8 January 2023

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech