aangekondigde ontruiming Villa Friekens

Nieuws, gepost door: Villa Friekens op 02/06/2012 06:12:48

Waar: Villa Friekens, Kadoelenweg 360, Amsterdam, Netherlands (GPS lat: 52.411404 lon: 4.907667)
Wanneer: 01/06/2012 - 23:21

Villa Friekens; ons verhaal.....


Op 24 april ontvingen wij, de bewoners van Villa Friekens, gelegen aan de Kadoelenweg 360 een brief van de officier van justitie met een aankondiging van de ontruiming van Villa Friekens op 20 juni. Deze brief kwam geheel onverwachts aangezien er geen directe aanleiding is voor de aangekondigde ontruiming, behalve handhaving van de wet: art.130aWvS. Er is geen sprake van overlast en ook zijn er geen concrete plannen bekend. Het komt er dus op neer dat er ontruimd gaat worden voor leegstand.

Voor ons is een ontruiming op een zo korte termijn praktisch onthaalbaar. Tien jaar lang hebben wij geïnvesteerd om deze vrijplaats te realiseren en vorm te geven. Na ontruiming is er geen perspectief op een alternatief. Het gevolg is dus dat er een grote groep mensen dakloos wordt en dat er een belangrijke vrijplaats in Amsterdam verdwijnt.

Het pand is in mei 2002 gekraakt. Na een enigszins moeizame start, de eerste twee jaar, zijn er afspraken gemaakt met de gemeente en de buren. Sindsdien zijn er geen noemenswaardige problemen met de buurt, de politie en de gemeente geweest en verloopt de samenwerking uitermate soepel. Het pand heeft zich in de afgelopen tien jaar kunnen ontwikkelen tot een woon-werkpand waar startende ondernemers, studenten en kunstenaars zich hebben gevestigd. Vele non-commerciële projecten zijn hier gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is het jaarlijkse festival: een evenement met internationale faam dat een podium biedt aan beginnende bands, dj’s en theatergroepen.

De gemeente Amsterdam heeft als beleid alternatieve broedplaatsen te ontwikkelen en te steunen, zij heeft hier echter geen of onvoldoende financiële middelen voor. Villa Friekens heeft eigen initiatief getoond door wel te voorzien in de behoefte aan creatieve ruimte. Door ruimte te bieden aan ieders creativiteit, zien wij onszelf als representatief voor dit beleid en daarmee als een verrijking voor het culturele gezicht van Amsterdam. Momenteel bieden wij ruimte aan een houtwerkplaats, een circus/trapeze- ruimte, een keramiek workshop, een oefenruimte voor bands en nog veel meer andere initiatieven.

Zeker in een tijd van de huidige economische crisis is het voor allen die gebruik maken van de ruimte die wij bieden onmogelijk om een alternatief te vinden. Er is een chronisch gebrek aan betaalbare ruimte om jezelf te ontplooien. Wij voorzien in die behoefte.

De bewoners hebben gekozen voor een alternatieve leefwijze die steeds minder ruimte krijgt. Wij willen graag de keuze vrijheid hebben en behouden om deze leefwijze voort te zetten. De afgelopen tien jaar hebben wij laten zien dat wij met respect voor de omgeving onafhankelijk hebben kunnen wonen en werken. Amsterdam is een stad die altijd ruimte heeft geboden aan vrije geesten die niet de hele tijd in het gelid willen lopen. En mede daarom is Amsterdam uitgegroeid tot een creatieve en eigenzinnige stad waar we juist zo trots op zijn. Absurd is dat een plek als Villa Friekens zou moeten wijken enkel voor eigendomsrecht!

Met deze willen wij een beroep doen op jullie maatschappelijke betrokkenheid. Deze ontruiming is voor ons praktisch onhaalbaar, strookt niet met het broedplaatsenbeleid van de gemeente Amsterdam en is zinloos omdat creatieve initiatieven moeten wijken voor leegstand. Daarom vragen we jullie steun om de aangekondigde ontruiming te verhinderen. Vecht met ons mee en help ons deze prachtige plek te behouden, voor de mensen die er wonen en werken en voor Amsterdam!

Bewoners van Villa Friekens
info@villafriekens.nl

p.s. zie ook onze oproep voor het tekenen van petities en steunbetuiging
https://www.indymedia.nl/node/5258Wie: 
nn

Wie is nu eigenaar van Kadoelenweg 360, Imtech of BAM Woningbouw? De krakers van Friekens brengen hierover tegenstrijdige berichten uit.Wie: 
nn

http://www.at5.nl/artikelen/82093/petitie-tegen-ontruiming-villa-friekens

at5 pikt het met een net bericht op. De reacties zijn helaas iets minder voor een deel.Wie: 
nn

Friekens ontruimd, omdat justitie dat wil
http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/01-juni/03/nws.phpWie: 
nn

Er was een constructie dat BAM volledig eigenaar zou worden als BAM het terein zou
ontwikkelen. Deze ontwikkeling heeft door de crisis nooit plaats gevonden en BAM
heeft zich terug getrokken. Hierdoor is Imtech weer volledig eigenaar geworden.
Imtech was oorspronkelijk eigenaar.Wie: 
nn

Nog even een korte update over de stand van zaken....

- Vandaag zal burgemeester van der Laan een bezoek aan ons brengen. Onverwachts bleek dat Schaap, commissaris van de mobiele eenheid ook aanwezig zal zijn bij dit bezoek.

- Aankomende dinsdag 12 juni, zal er zowel voor het pand als voor het terrein een kortgeding plaatsvinden.
Het kortgeding voor het voor het pand zal plaatsvinden op 13.30 en het kortgeding voor het terrein op 15.45, aan het volgende adres;

Parnassusweg 220
1076 AV AmsterdamWie: 
Doorgeefluik

Woordvoerder Burgemeester Bartho Boer op Twitter: @barthoboer: Villa Friekens aan de Kadoelenweg in Noord is van de lijst voor de komende ontruimingsronde (19 juni) afgehaald.”

https://twitter.com/barthoboer/status/211109723196502016Wie: 
nn

Friekens is van de ontruimings lijst gehaald.Wie: 
nn

Bovenstaande Twitterlink werkt niet meer. MOgelijk omdat hij per ongeluk ontruimingsdatum had genoemd. Gelukkig hebben we de foto nog.

Nieuwe link: https://twitter.com/barthoboer/status/211116537589936128

Foto: 


Wie: 
nn

laat je niet neppen en geruststellen, dit is een bekende truuk, eerder nog een aanwijzing dat ontruiming voorafgaat aan de rechtzaak, in de hoop op snelle verrassende aktie (ter apel) oldest trick in the book... beter zijn jullie er klaar voor....

just an opinion

met liefsWie: 
nn

ook het Parool bevestigd het bericht bij en quoten vd Laan..

' Wij willen niet ontruimen voor leegstand'
' eigenaar imtech heeft geen concrete plannen voor dit terrein en als ik zie wat hier allemaal voor moois gebeurt, vind ik niet dat je dit moet ontruimen'

afsluiter van het stukje..

" De burgemeester doet zo wat zijn uitgangspunt is sinds de wet van kracht is die kraken strafbaar stelt: hij zal niet aarzelen tot ontruiming van een terrein of pand te bevelen als de eigenaar er concrete plannen mee heeft. Maar als dat niet het geval is, zal die eigenaar zich tot de rechter moeten wenden om ontruiming te vorderen. 'Dit blijft toch Amsterdam,' zegt Van der Laan"Wie: 
nn

gisteren is er een brief aangekomen op de friekens waarin stond dat de ontruiming (voorlopig) van de baan is.Wie: 
nn

De gepland staande ontruiming van vrijplaats Friekens is van de baan. De burgemeester heeft een stokje in het ME-wiel van het openbaar ministerie gestoken.

http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/01-juni/09/nws.phpWie: 
nn

zie je wel, vd laan is een goede kerel. hij ontruimd niet voor leegstand en de publiek is nu weer op zijn hand. hij is een rerechtvaardig en doortastend persoon. al die verhaaltjes van die krakers zijn eenzijdig en gekleurd.

beste krakers laat je niet naaien door dit mediamannetjeWie: 
nn

en hup, voor de volgende golf staan ze er gewoon weer op... http://www.ravagedigitaal.org/2012nieuws/01-juni/12/nws.php
met een mooie PR manoeuvre een afgang bij de KG rechter omzeilt, genoeg tijd om de gaatjes in de dagvaarding te dichten...
moge duidelijk zijn dat van de bijl (en van der laan) een duidelijke agenda hebben, niks geen leegstandsbeleid, gewoon de kraakbeweging de nek omdraaien..Wie: 
nn

en ze zijn aan et winnen...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech