Nieuw initiatief in UK en BE

Nieuws, gepost door: nn15 op 30/08/2022 08:02:54

Wanneer: 30/08/2022 - 13:26

Een (voor mij) nieuw initiatief in UK en BE

Er wordt in de UK (https://dontpay.uk/) en in BE (https://www.wijbetalenniet.be/) opgeroepen om de hoge energie facturen NIET meer te betalen (denk aan de campagne tegen de poll tax in de jaren 80)

Aan buren wordt opgeroepen om afsluitingen samen te voorkomen

Is er in NL al een dergelijk initiatief?

Groeten uit Brussel



Wie: 
nn

Overheid heeft al voorgesorteerd door armste huishoudens met 1300,- te beloven

Maar er wordt aan gewerkt
https://bijstandsbond.blogspot.com/


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn15

Het lijkt erop dat er in DE ook begonnen is met protest tegen de waanzinnig hoge energie prijzen?

DE:
https://knack.news/3250
https://emrawi.org/?Die-Preise-steigen-nicht-sie-werden-erhoht-2278



Wie: 
nn

hier word een overzichtje gegeven in het Nederlands, in NL is het alleen de Bijstandsbond die dit oppikt, hulde !
https://globalinfo.nl/Nieuws/gasprijzen-overheden-grijpen-in-nu-massale-...

"In Nederland is de Bijstandsbond een spreekuur begonnen waar mensen hun energiefactuur deskundig kunnen laten doorlichten. Daarnaast, en aanpalend op de woensdagmiddag, wordt er een workshop over inflatie (en wat daar aan te doen, collectief en individueel) georganiseerd. Zie meer daarover op de website van de bijstandsbond https://bijstandsbond.blogspot.com/)


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

In Napels maken doen ze niet kinderachtig. "We betalen de rekeningen niet! Nu wordt het chaos!" Mensen belegeren het gemeentehuis en verbranden hun energierekening.
https://twitter.com/RadioGenova/status/1565678451914326020



Wie: 
nn

[spam deleted]



Wie: 
nn15

de shit gaat aan, in BE gaan de NL en FR taligen nu samen dit initatief verder brengen

WE ORGANISEREN ONS!

Een maand geleden startten we in Leuven de campagne ‘wij betalen niet!’. Omdat we niet kunnen betalen. En omdat we niet inzien waarom wij enorme bedragen moeten ophoesten voor woekerwinsten van energieproducenten. We kunnen niet, we willen niet, we betalen niet.

OVERLEG

De campagne kende veel weerklank in de pers (zie hier voor een overzicht) en dus kregen we enorm veel reacties. Daarom heeft het even geduurd voor we iedereen konden antwoordden. We hebben ondertussen een goed werkend secretariaat en een team dat de sociale media verzorgt. We kunnen eraan beginnen.
De campagne is nog niet officieel gestart. We organiseren vooraf volksvergaderingen om af te toetsen wat de concrete problemen zijn, wat de sterke en zwakke punten van onze campagne zijn, wie zich wil engageren, enz. Op de agenda staan alvast Brugge (18/10 Ezelstraat 42 te 8000 Brugge), Gent (21/10 Hundelgemsesteenweg 81, 9820 Merelbeke) en Hasselt (29/10 details te bepalen).

-> De eerstvolgende Volksvergadering gaat door in Brussel op 17/10. Die is extra belangrijk, omdat ze tweetalig wordt. We hebben deze week namelijk samengezeten met onze Franstalige tegenhangers uit Brussel en Luik. We delen dezelfde bezorgdheid, dezelfde visie en dezelfde woede. We maken de campagne dus tweetalig en nationaal. Dat kondigen we op een persconferentie aan op 17/10, de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede. We voorzien diezelfde dag ook onze eerste, concrete en directe actie. Details volgen.

ACTIE

Los van die vergaderingen, (die je ook online kan volgen) voorzien we een reeks acties:

• we organiseren systematisch juridische training rond onze rechten. Hoe deurwaarders en energiemaatschappijen vreedzaam verhinderen.

• we doen elke vrijdag in elk gerechtelijk arrondissement collectief beroep op pro deo juridische hulp. We willen onze klachten concretiseren en voorleggen aan het juridisch apparaat.

• we roepen op tot thuiswerk ten kantore van de energieproducenten waar we ons samen zullen warmen aan hun woekerwinsten.

• we bereiden rechtszaken voor via een aparte campagne die – naar analogie met de Woonzaak en de Klimaatzaak- de Energiezaak wordt genoemd. Aanklachten worden verzameld en uitgewerkt tegen energieleveranciers en de overheid.

• We roepen op tot zichtbare aanwezigheid bij tal van acties en betogingen, georganiseerd door anderen. We onderschrijven daarmee niet noodzakelijk alle eisen of ordewoorden van de desbetreffende organisaties, maar willen in gesprek gaan met alle deelnemers die geconfronteerd worden met onbetaalbare facturen.

Het spectrum gaat van radicaal links met de ColèreDagen van PVDA over klimaatactivisten die TotalEnergies blokkeren via het middenveld met de treinstaking van 5 oktober en de algemene staking van 9 november tot de Day of Justice op 16 oktober of de boekvoorstellingen van Filip De Winter tot de Refugeewalk voor vluchtelingen.

-> Overal waar mensen in onvrede samenkomen, willen we aanwezig zijn om onze visie voor te leggen en in gesprek te gaan. Deze crisis overtreft de klassieke scheidslijnen en we zijn bereid over die klassieke tegenstellingen heen samen te zoek naar een gemeenschappelijk aanpak en actie.

-> De energiecrisis is geen ideologische discussie maar een concreet probleem dat ons allemaal treft in onze welvaart en ons welzijn. Alleen collectieve actie kan daaraan verhelpen.

DONKERE DONDERDAG

De eerste actie start donderdag 29 september en heet DONKERE DONDERDAG. Elke donderdag ‘trekken we onze plomb’. We geven daarmee op cynische wijze gehoor aan de oproep van Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen die de lidstaten oproept tot een bezuiniging van 10%. We geven alvast het goede voorbeeld: we doven de lichten, zetten de verwarming uit, zetten de stereo af, we zetten alle energie op nul, zowel gas als elektriciteit. Onze meters gaan toe.

-> Dit heeft geen directe impact op onze eigen factuur, maar als voldoende mensen deelnemen wel op het distributienetwerk en de productie van de energiesector.

-> Het is bedoeld als eerste, laagdrempelige actie voor mensen die van thuis uit hun onvrede willen kenbaar maken. Ook wie geen ervaring heeft met betogen of activisme, kan eraan deelnemen. Het is simpel, zonder persoonlijk risico en kan toch een grote maatschappelijke, economische, politieke en symbolische impact hebben.

We geven op 29/09 het startschot in het coöperatief weikcafé Het Groot Ongelijk.
Om 19:30 doven we alle lichten en de verwarming. We steken kaarsen aan, delen dikke truien en dekens uit en in plaats van elektronisch versterkte muziek speelt een live band akoestische muziek. We maken visueel duidelijk wat we bedoelen. We maken selfies en korte video’s van het verduisterde, maar gezellige café en nodigen mensen thuis uit hetzelfde te doen.

JURIDISCH

We hebben samengezeten met advocatenkantoor Cottyn. Zij willen ons juridisch ondersteunen. Ze verzorgen een juridische fiche die je rechten ten opzichte van je leverancier verduidelijkt. Er komt ook een modelbrief die je naar je energieleverancier kan sturen. Die moet je behoeden voor opschorten van je contract.

Maar belangrijker is de klachten die we zullen neerleggen tegen energieleveranciers, de Belgische staat en mogelijk de Europese Commissie.

Het advocatenkantoor wil zich daarvoor engageren, maar dat vergt een enorme input, zowel qua voorbereiden als administratie en financiën. Het is niet iets dat we alleen kunnen doen. Daarom zoeken we aansluiting bij het middenveld en vragen andere organisaties dat juridische luik mee te ondersteunen. We noemen het naar analogie met de Klimaatzaak en de Woonzaak eenvoudigweg DE ENERGIEZAAK. De website is in voorbereiding.

Het is van belang dat we de advocaten daarbij steunen. Ze kunnen niet alle opzoekwerk zelf doen. Daarom richten we een LEGAL TEAM op. We zoeken mensen met (enige ervaring, kennis van de sector en interessante invalshoeken. Mensen ook met een beetje tijd die hun schouders kunnen zetten onder dit specifieke luik. Als je kan bijdragen, stuur een mailtje naar juridisch@wijbetalenniet.be.

Er zijn natuurlijk ook kosten aan verbonden. De afspraak is dat het kantoor werkt aan een forfaitaire kost en dus ook een vorm van engagement toont. Daarover later meer.

EXTERNET

Een echte campagne speelt zich niet alleen of op sociale media maar ook in het echte leven. Dus niet alleen internet, maar ook externet. Daarom gaan we de boer op. We waren al aanwezig op Leuven Kermis, de markt om de hoek, hebben in de wijk flyers gebust.

We waren aanwezig op Manifiesta, op de betoging van de vakbonden in Brussel en je vindt ons:

We zijn overal de komende weken en komen jullie graag tegen.

• Spoorstaking 05/10

• Zondag 16/10 Brussel, betoging in Brussel (we staan aan de ingang van het Noordstation)

• Open volksvergadering Brussel 17/10 (meer info: https://fb.me/e/3CvWY3h2n)

• Open volksvergadering Brugge 18/10 (meer info: https://fb.me/e/1UHkfoATO)

• Vrijdag colèredag 21/10 Leuven

• Open volksvergadering 21/10 Gent (meer info: https://fb.me/e/3zlQkoTpr)

• Open volksvergadering 29/10 Hasselt (meer info: https://fb.me/e/1OALClPdo)

• Woensdag 9/11 Brussel, nationale stakingsdag en betoging (meer info volgt)

WAT TE DOEN?

en tiktokHet belangrijkste is dat we met veel zijn. There is strength in numbers, zegt men in het Engels. Als ik mijn rekening niet betaal, heb ik een probleem. Maar als tienduizenden hun rekening niet betalen, dan heeft de gasleverancier een probleem. Dat moeten we duidelijk maken.

Dat kan als we allemaal onze buren, vrienden, kennissen, collega’s en familie aanspreken. We zijn niet alleen, zoveel is duidelijk. Samen zijn we enorm sterk en zetten we de regering en de energieleveranciers onder druk.

Hoe kunnen we met zoveel mogelijk mensen communiceren?

Er is een voorlopige website, er is een facebookpagina, we zitten op twitter en Tiktok. Wat zeker al helpt is onze sociale media bekend maken. Deel de link, schrijf er drie regeltjes bij (of meer natuurlijk), plaats er een van de prentjes bij die kan je downloaden op de website. Doe dat regelmatig. Deel je eigen verhaal op de pagina. Toon je facturen, leg uit wat jouw situatie is. En tag ons overal. Maak de hashtag #wijbetalenniet beroemd.

We mogen echter niet alleen op sociale media blijven hangen. Dat volstaat niet; veel mensen zijn daar niet zo mee bezig en waarschijnlijk moeten we vooral juist die mensen proberen te bereiken.
Daarom maken we affiches en flyers die je kan downloaden van de website. Je kan ze zelf printen en kopiëren en aan je raam hangen, bij je buren in de bus steken, meenemen naar je werk (en er daar nog wat kopiëren misschien), achterlaten op de trein of de tram, bij je bakker ophangen en aan je collega’s geven om erover te praten. We maken ook stickers die je goedkoop in grote of kleine hoeveelheden kan kopen en verspreiden of verder verkopen. En als we met genoeg zijn, kunnen we zoals in het Verenigd Koninkrijk misschien eens samen flyers uitdelen of zo’n groot spandoek ophangen. Wie weet.

Waarschijnlijk heb je zelf ook nog ideeën? Stuur ze maar door (naar info@wijbetalenniet.be), want velen weten meer dan enkelen.

POLITIEK?

Dit initiatief gaat niet uit van een politieke partij of strekking en geen enkele van de initiatiefnemers is mandataris van een politieke partij of is verkozen. Dat willen we graag zo houden: we zijn onafhankelijk van partijen, vakbonden, ziekenfondsen, voetbalclubs, de duivenbond, Netflix of Studio 100. We dienen geen ander belang dan dat van onszelf en dat is het algemeen belang: betaalbare energie voor iedereen.

NOG EEN KLEIN DETAIL:
deel deze nieuwsbrief zo veel je kan. Zet een link op je twitter of facebook of zoiets!

geen copyright 2022 Wij betalen niet. alles mag verder verspreid worden

https://mailchi.mp/324ded8d7d23/campagne-tegen-onbetaalbare-energiefactu...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech