Demonstratie tegen extreemrechts bij coronademo in Utrecht

Nieuws, gepost door: nn op 05/12/2021 12:08:45

Waar: Utrecht, Netherlands
Wanneer: 05/12/2021 - 20:33

Op zaterdag 4 december demonstreerde een tiental antifascisten in Utrecht tegen de nazi's van o.a. Voorpost, Nederlandse Volks Unie (NVU) en Geuzenbond.


Op zaterdag 4 december demonstreerde een tiental antifascisten in Utrecht tegen de nazi's van o.a. Voorpost, Nederlandse Volks Unie (NVU) en Geuzenbond. Deze extreem-rechtse groepen kwamen bijeen om onder de naam "Samen voor Nederland" te demonstreren tegen de corona-maatregelen. Ook Forum voor Democratie was zeer aanwezig op de demo, onder andere door een speeches van Pepijn van Houwelingen, Gideon van Meijeren, FvD ballonnen en borden die meegedragen werden door zeker een kwart van de demonstranten. De route ging vanuit Park Transwijk naar Station Vaartsche Rijn en weer terug. Langs deze route, op de Oranjebrug, stonden de antifascisten klaar met banners waarop stond: 'demonstreer niet met neo-nazi's' en 'extreemrechts is niet Utrechts'. Er is ook nog een bannerdrop gedaan op de Jutfaseweg met de tekst 'fascisten opgerot'. 

De politie was al snel ter plaatse en verzocht de groep om verder op afstand te staan, om confrontatie te voorkomen. Wij wilden uiteraard wel in het gezichtsveld blijven, en zijn daarom niet meer dan een meter naar achteren gegaan. Tussen ons en de demonstranten stond uiteindelijk een hele politielinie. Ook 'in het gelid voor vrijheid' was er; de semi-militaire ordedienst van de corona-ontkenners.

De sfeer bij de tegendemo was goed, ondanks dat er een ei en een blikje bier naar ons werd (mis) gegooid. Ook werden we door sommigen uitgescholden en waren er mensen die de discussie aan wilden gaan. Het aandeel van extreem rechts in deze demo viel niet te ontkennen door de duidelijke aanwezigheid van vlaggen, ballonnen en andere symbolen; maar desondanks deden veel van de anti-corona demonstranten alsof hun neus bloedde en werden wíj voor fascist uitgemaakt.  
Wij zijn vóór het demonstratierecht en kunnen ons, als anti-autoritairen, vinden in veel punten van kritiek op het huidige coronabeleid. De zichtbare aanwezigheid van neo-nazi’s uitgedost met prinsenvlaggen tolereren wij echter niet in Utrecht, en dat is precies waarom wij daar stonden. Ook leek dit vooral op een manifestatie van Forum voor Democratie, een partij waar wij het fundamenteel niet mee kunnen vinden. Demonstreer, maar wees alert op de aanwezigheid van fascisten die demonstraties gebruiken om hun verwerpelijke gedachtegoed te normaliseren en verspreiden (1). 

1) lees ook https://socialisme.nu/grootste-extreemrechtse-demonstratie-in-decennia/

Foto door Oscar Brak


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech