Woonopstand viert solidariteit en keurt politiegeweld af

Nieuws, gepost door: woonopstand.nl op 18/10/2021 10:10:45

Wanneer: 18/10/2021 - 09:05

Verklaring woonopstand.nl:
Wij bedanken alle Woonopstandelingen voor hun aanwezigheid bij de demonstratie vandaag in Rotterdam. Wij zijn op zondag 17 oktober bijeengekomen om op te staan voor ons recht op huisvesting, maar werden verwelkomd door verwerpelijk politiegeweld.openrotterdam.nl

De demonstratie in het Afrikaanderpark verliep in goede sfeer. Na een vreugdevol programma met sprekers en muziek vertrokken wij vanuit het park richting de Erasmusburg. Daar kwam het tot een stilstand omdat een groep demonstranten door de ME werd gescheiden van de rest van de demonstratie.

Wij accepteren deze verdeel- en heerstactiek van de politie en de ME niet. Op meerdere momenten is de voorste groep van de demonstratie gescheiden van de rest van de demonstratie. Wij hebben op die momenten besloten om de mars stil te zetten en meermaals benadrukt dat wij alleen verder wilden als één demonstratie, als één beweging, maar telkens werd een deel van de demonstratie gegijzeld door de ME.

Wij hebben van verschillende kanten verhalen en beelden doorgekregen van absurd, verwerpelijk en gewelddadig optreden van de politie en de ME, zoals het hard slaan met wapenstokken en charges met paarden. Er zijn minstens twee personen bij de spoedeisende hulp beland. Op de Erasmusbrug is tram 25 door de politie/ME stilgezet waaruit alle passagiers, waaronder een man met zijn rollator, moesten uitstappen, zodat mensen door de ME konden worden afgevoerd. Kort daarna zijn de meeste mensen snel weer vrijgelaten, wat suggereert dat er geen aanleiding was om hen te arresteren, laat staan dat er aanleiding was voor dit politiegeweld.

Wij veroordelen ten sterkste de poging vanuit de politie om onze beweging te criminaliseren en te verdelen. Het was de politie die besloot te escaleren en een groot deel van de mededemonstranten verdacht te maken en te arresteren voor het dragen van zwarte kleding. Onder toeziend oog van burgemeester Aboutaleb is er onnodig geëscaleerd en wij roepen de politiek om hiertegen stelling te nemen.

De organisatie van Woonopstand is solidair met de gearresteerde mensen. We zijn een brede diverse beweging die zich niet door de overheid laat verdelen. Wij roepen mensen op om zich te melden indien zij te maken hebben gekregen met de politie vandaag of beelden van het optreden hebben. Mensen kunnen zich melden bij de arrestantengroep, zie contactinformatie hier .

De woonstrijd gaat door!

Zie ook:

OpenRotterdam

woonopstand twitter

ooggetuige verslag (engels)Wie: 
nn

Vandaag, op de dag van de Woonopstand, zijn we - net als op het Woonprotest in Amsterdam - getuige geweest van disproportioneel politiegeweld. De demonstratie begon rustig met speeches in het Afrikaanderpark, maar toen de demonstratie ging lopen, was het al duidelijk dat de politie op zoek was naar redenen om de boel te escaleren.
Het deelnemende anarchoblok werd omringd door veel stillen, die in kluitjes zeer dicht op de demonstranten in het zwart bewogen. Al voordat dit blok de Erasmusbrug had bereikt, werd duidelijk dat de politie zich gereedmaakte voor escalatie. Bij de afslag naar de Wilhelminakade stelden ze zich op om de weg te blokkeren zodra het blok langsliep. Op deze hoogte ontstond er een opstootje vanuit het niks, waarbij meerdere agenten op de groep doken en hieruit minimaal twee mensen arresteerde.
Niet veel later werd het hele anarchoblok, met hierin naar schatting 200 mensen, met veel geweld op de Erasmusbrug ingesloten en in elkaar geslagen door de Mobiele Eenheid. Zo zijn er mensen met een gebroken neus of glas in hun oog, en was er iemand dusdanig hard geslagen dat hij hechtingen nodig had. Uiteindelijk werden hier minstens twee personen direct op straat gearresteerd en werden er zo’n 80 mensen in trams geladen en afgevoerd naar een locatie in de buurt. Deze mensen zijn in de tram geïdentificeerd, gefotografeerd en er werd hen verteld dat ze werden verdacht van wapenbezit. Ook binnen trams schuwde de politie geweld niet. Het merendeel van de arrestanten is weer vrijgelaten; een klein deel werd echter toch gearresteerd.
De rest van de demonstratie verklaarde zich solidair met het anarchistische blok en weigerde verder te lopen totdat het blok zich weer zou mogen aansluiten bij de demonstratie. De ME probeerde afstand te creëren tussen de kettle en de rest van de demonstratie en probeerde de rest langs het blok te leiden om zodoende het blok in de steek te laten. Dit werd geweigerd, waarna er wederom een opstootje ontstond waarbij de politie hevige charges met paarden uitvoerde.

Er zitten nog een aantal mensen vast. We zijn actief bezig om te zorgen dat deze mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Heb je informatie over politiegeweld of andere dingen die je met ons wil delen? Dat kun je ons bereiken op ag_rotterdam@riseup.net (PGP key hier: https://indymedia.nl/node/50645) of telefonisch / via signal op +31687604689.Wie: 
nn

Gisteren vond de Woonopstand-demonstratie plaats in Rotterdam. Vooraf hebben wij uit verschillende bronnen vernomen dat de politie erg nerveus was over deze demonstratie. Daarop hebben wij besloten dat het noodzakelijk was een arrestantensteungroep op te zetten mocht het onverhoopt zover komen dat mensen te maken krijgen met repressie.

Zoals wij in ons vorige statement al aangaven, lijkt het er sterk op dat de politiek en het politieapparaat alles op alles wil zetten om een groep, die in deze context voornamelijk de kraakbeweging vertegenwoordigd, te isoleren van de rest van de woonstrijddemonstranten. De politie neemt hier een positie in waarin zij voor de woonstrijddemonstranten meent te mogen bepalen welke groepen of individuen deel uit mogen maken van de beweging.

Waar we het vorige woonprotest in Amsterdam nog zagen dat de politie een poging tot kraken gebruikte als excuus om tientallen mensen in elkaar te slaan en te arresteren, zien we ze in Rotterdam zonder enige schaamte dit vooropgezete plan zonder enige aanleiding ten uitvoer brengen. De intentie daartoe was al zichtbaar met de tientallen agenten in burger die zich vanaf het begin van de demonstratie tussen de demonstranten mengden. Opvallend daarbij was dat ze vaak borden van het protest bij zich droegen, stickers op hun jassen hadden geplakt, gemaskerd waren en meededen met de slogans die door andere demonstranten geroepen werden.

Wat uitermate opvallend is, is dat de politie vooraf aan de organisatie heeft aangegeven dat zij bang zijn voor de aanwezigheid van "antifa". Dat "antifa" als beweging verder niks te maken heeft met deze demonstratie is evident. Het politiekorps Rotterdam staat al bekend om de talloze voorbeelden van buitensporig geweld en racistische "incidenten" die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Nu blijkt dat wederom, nota bene in de top van dit politiekorps, beleid wordt gevormd op basis van Trumpiaanse angstpolitiek met "antifa" als boeman. Het ingrijpen van de politie gisteren had dan ook als zodanig geen juridische maar juist een politieke grondslag.

Gisteravond laat zijn de eerste mensen vrijgekomen. Momenteel zit er nog een handvol mensen vast en zijn we samen met de advocaat bezig om te zorgen dat zij de steun krijgen die ze nodig hebben. Ook zijn er meerdere mensen gewond geraakt, enkelen moesten zelfs behandeld worden in het ziekenhuis.

Ben je slachtoffer geworden van politiegeweld en wil je juridische stappen ondernemen? Ook daarmee kan de advocaat je helpen.

Was je gearresteerd maar ben je inmiddels weer vrijgelaten? Laat het ons alsjeblieft weten via de onderstaande contactgegevens. Heb je een schikkingsvoorstel meegekregen? Betaal deze niet maar overleg eerst met onze advocaat. Besef je ook dat het betalen van een strafbeschikking betekent dat je schuld erkent.

In beide gevallen is het verstandig om je ervaringen op te schrijven zodat je ze niet vergeet. Een eventuele zaak laat namelijk vaak lang op zich wachten. Documenteer ook je verwondingen of andere zaken die relevant kunnen zijn. En als je vragen hebt over iets kun je die altijd aan ons stellen via de onderstaande kanalen.

Advocaat Jaantje Kramers
Tel: +31642056685

Arrestanten steungroep
Tel/Signal: +31687604689
Email: AG_Rotterdam [at] riseup [dot] net (PGP key: https://indymedia.nl/node/50645)Wie: 
AG★Rotterdam

Laat het ons ook even weten als je nog iemand mist die mogelijk is gearresteerd.
Please also let us know if you are still missing someone that might have gotten arrested.Wie: 
AG Rotterdam

We gaan er vanuit dat iedereen weer vrij is.

We hebben van verschillende mensen gehoord en bevestigd dat ze op zondag avond of maandag gedurende de dag zijn vrij gelaten. Van sommige arrestanten hebben we nog geen beeld, maar van hun verwachten we wel dat ze al vrij zijn.

Ben je gearresteerd geweest of ken je iemand, neem alsnog even contact op met de AG.

Tot de volgende weer!Wie: 
een trampassagier

Het was een goeie manifestatie op het Afrikaanderplein. De toespraken waren tof, de sfeer was strijdbaar maar gezellig, ik schreef rustig een leus op karton ('huisbazen moeten maar eens een echte baan gaan zoeken.').
Een raar contrast was de sterke politie-aanwezigheid. Gele jassen her en der, streng kijkend. Stillen liepen duidelijk rond te intimideren. Een vriendin van me die ze niet gelijk doorhad vroeg zich af wat het zootje hooligans hier kwam zoeken. Ook begreep ik van bekenden dat er al mensen onderweg naar het plein uitgepikt waren voor fouillering en ID-controle. Eruitgepikt omdat ze in het zwart waren, of de verkeerde vlag bij hadden.
Toen de demo ging lopen vormde zich een anarcho-blok. Zoals er ook een SP-blok was, en de FNV samen liep, liep ook de radicalere antikapitalistische tak in een groep. We scandeerden leuzen en hadden spandoeken. Er wapperden rood-zwarte vlaggen.
En ook tijdens de tocht was ook die politie-aanwezigheid weer heftig. Langs de route was veel politie aanwezig, duidelijk voorbereid op een rel. En waar stillen normaal wat afstand houden liepen ze dit keer tussen de demo in. Hier en daar snauwend en duwend als iemand te dicht bij ze in de buurt kwam of niet genoeg doorliep voor ze. De sfeer was dreigend, terwijl er geen enkele aanleiding voor was.
De reactie daarop in de demo was dan ook duidelijk. Mensen reageerden gestresst en voelden zich duidelijk opgejaagd en bedreigd. Toen net voor de erasmusbrug iemand zonder voor ons duidelijke reden gearresteerd werd sloeg bij een aantal mensen de schrik goed toe. Op de erasmusbrug werd de politie agressiever. Schreeuwend, duwend en porrend met knuppels werd de demonstratie in de rijbaan-bak gedwongen, tussen een halve meter hoge stalen randen aan beide zijden, waarbovenop een haag agenten in volledig ME-pak stond, de helmen aan de riem. Plotseling stond voor en achter onze groep een linie ME en stond de demo stil. We werden duidelijk ingesloten.
Vanuit verder achterin de demo zag ik mensen die door stillen naar ons toe geduwd en getrokken werden, ze werden door de ME-linie in onze groep gegooid. Gewoon, omdat ze eruitzagen als anarchisten. Uiteindelijk stonden er denk ik zo'n honderdvijftig á tweehonderd mensen in de gele kring.
De groep was natuurlijk verward. Er was niks aan de hand, waarom gebeurde dit. Bang ook, want er stond een haag potige lui met knuppels om ons heen, en er was geen redelijk gesprek mogelijk. Maar ook boos, want het was duidelijk wat hier gebeurde: we werden er uitgepikt om wie we zijn en welke mening we uiten.
Toch lieten we ons niet zomaar provoceren. Rustig bleven we staan, we hielden elkaar vast. We riepen naar de andere demonstranten 'hoe laat is het?'. Het antwoord was gelukkig 'SOLIDARI-TIJD'. De demo bleef staan. 'Samen uit, samen thuis' was het devies.
Na een standoff van een half uur ofzo kwam vanuit voorin de demo een voor ons heroïsch beeld aanrijden: het Huisje. Gestaag reed die op de ME-linie af, en sloeg er een bres in. Onze groep poogde een uitbraak, die maar deels lukte. De politie reageerde hard en fel, en mepte erop los. Verschillende mensen kwamen terug in de groep met een bloedend gezicht.
Met enkele tientallen stonden we weer ingesloten. De rest van de demo bleef echter nog steeds staan, en was inmiddels duidelijk boos. Ze maakten zeer duidelijk dat er niet gelopen ging worden zonder ons. Ook toen de ME ons met geweld naar de andere rijbaan dwong, blijkbaar met de gedachte dat de andere demonstranten ons dan gewoon zouden passeren, liep de demonstratie niet door. Blijkbaar had de politie hier niet op gerekend. Voor mijn gevoel hebben we zeker twee uur op die brug stilgestaan, met de intimiderende politie om ons heen.
Toen kwam de tram. Achteraf blijkt dat ze de passagiers daar aggressief uitgejaagd hadden, inclusief de man die amper kon lopen zonder hulp, waar ze de rollator van afgepakt hadden.
De tram werd voor ons neergezet. We werden toegeschreeuwd dat we erin moesten, en met knuppels porrend erin geduwd. We werden dreigend gecommandeerd door naar achter te lopen. Toen we er eenmaal in zaten kwam er bij de achterdeur weer ME-ers binnen. Die schreeuwden weer dat we naar voren moesten. Er was geen moment van redelijkheid, alles wat we zagen was een aggressief masker dat dreigde met geweld als we de onredelijke orders niet direct opvolgden.
Door het glas zagen we hoe de demonstratie met geweld naar voren werd geslagen. Mensen gingen zitten me de handen in de lucht, maar werden door kuddes stillen, inmiddels met steekvrij vest, helm en lange lat, door de paardenpoep gesleept. Er waren honden, en charges met paarden. Achteraf heb ik van kameraden gehoord hoe niet-witte demonstranten er door de politie extra uitgepikt werden, achterna gezeten door stillen en politie te paard.
De tram reed weg, de brug zuidwaards af, linksaf en daar werd hij weer stilgezet. We zagen de waterwerper voorbijrijden. Hier werd ons duidelijk gemaakt dat we gefouilleerd zouden worden, ID-controle en foto's, en dan konden we gaan. Één voor één werden aan de voorkant mensen eruit gehaald. Ik zat achterin, en de ME-er achter me schreeuwde dat ik door moest lopen. Dat kon niet, want de tram voor me was vol. Hij bleef schreeuwen en dreigen, er was geen moment van rust of redelijkheid.
Vanuit de tram zagen we vlaggen afgepakt worden, en een paar mensen werden gearresteerd. Waarom was ons een raadsel. Het was mijn beurt, ik werd gefouilleerd, gefotografeerd en ik kon gaan.
Al die tijd is er niemand die me verteld heeft wat er nou aan de hand was. Waarom dit gebeurde. Waar ik van verdacht werd. Wat ik misdaan had. Het was mij toen al wel duidelijk, en dit blijkt ook uit beelden achteraf, dat de politie hier bepaalde wie er wel en geen recht om te demonstreren had. En dan mensen die hun linkse idealen in het anarchisme terugvinden dat recht niet hadden die dag.
Daarbij heeft de politie duidelijk het protest bewust geprovoceerd om escalatie uit te lokken, zodat het negatief in het nieuws zou komen en om een wig te drijven tussen 'die enge antifa-krakers' en 'normale demonstranten'. Ik ben trots dat we dat niet hebben laten gebeuren. Geen moment is de escalatie vanuit demonstranten gekomen, en heel de demo, van FNV-er tot zolderkamercommunist bleef staan tot ze weggeknuppeld werden.
Samen uit, Samen thuis.
Met mij gaat het inmiddels wel weer. Ik heb er een paar nachten slecht van geslapen, maar ben blij zelf geen serieuze klappen gehad te hebben. Ik hoop dat het met mijn tramkameraden goed gaat. Een aantal daarvan was wel gewond, en ik zag een aantal mensen die in een lichte shock op de stoeprand zaten toen ze vrij kwamen.
Zondag was een rotdag. De politie heeft voor mij een mooie, positieve demonstratie gevoegelijk kapot weten te maken. En als ze daarbij één ding hebben weten te bewerkstelligen: Ze hebben voor mij bevestigd, en een hoop nieuwe mensen overtuigd van het feit dat de politie niet te vertrouwen is als je kritiek hebt op de kapitalistische, onderdrukkende status quo.Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech