Stop Gentrificatie Nieuw-West [020]

Aankondiging, gepost door: nn op 11/10/2021 10:10:00

Wanneer: 15/10/2021 - 15:00

Wij, bewoners van de Piet Mondriaanstraat en de Johan Greivestraat, komen in actie voor onze woonrechten en tegen het klassistische en racistische woon- en sloopbeleid van woningcorporatie De Key. Wij roepen andere Amsterdammers op tot solidariteit en om zich toe te voegen aan onze demonstratie.Wij, bewoners van de Piet Mondriaanstraat en de Johan Greivestraat, komen in actie voor onze woonrechten en tegen het klassistische en racistische woon- en sloopbeleid van woningcorporatie De Key. De Key wordt hierin gefaciliteerd door de gemeente Amsterdam en daarom laten we vrijdag 15 oktober van ons horen door middel van een demonstratieve optocht naar het Stadsdeelkantoor bij Plein ‘40-’45. Wij roepen andere Amsterdammers op tot solidariteit en om zich toe te voegen aan onze demonstratie.
Al jarenlang hebben wij last van achterstallig onderhoud. Al 35 jaar heeft er geen onderhoud plaatsgevonden en hebben we onder andere last van schimmel, tocht, geluidsoverlast en chronische verstoppingen. Om deze redenen zijn we ons ook gaan neerleggen bij de sloopplannen van De Key. Het is pijnlijk maar ook een oplossing. Over de sloop en nieuwbouwplannen is onze bewonerscommissie Johan Piet dan ook al jarenlang in gesprek met De Key. Helaas is nu duidelijk geworden dat De Key niet luistert naar de wensen van de huidige bewoners en negeren ze eerder gemaakte afspraken.
Voor de de nieuwbouw is De Key van plan om hoger de lucht in te gaan. Voor 112 bestaande huurwoningen komen er naast 30 ‘middensegment’ huurwoningen, 70 vrije sector huurwoningen ook zogenaamd 131 sociale huurwoningen terug. Dit is echter een leugen! Er zijn enkel 46 sociale huurwoningen voor terugkeerders (uit de oorspronkelijke 112 huishoudens) betreft. De resterende 85 woningen zijn voor jongeren. Aan deze jongerenwoningen is echter niks sociaals te noemen, de woon oppervlak is 30 m2 met een huurprijs van 800 euro erger nog de jongeren komen na een tijdelijk contract van vijf jaar weer op straat te staan en moeten ze nog opnieuw onderhandelen een enorm hoge huurprijs. Iedereen, ook jongeren, hebben behoefte aan betaalbare en stabiele sociale huur.

Verder is De Key buiten de bewonerscommissie om bezig met één op één gesprekken met huurders om ze te misleiden. We zijn het zat om jarenlang aan het lijntje gehouden te worden met valse beloftes.

Het woonbeleid hier in Slotervaart is gericht op het verdrijven van de bestaande bewoners om ze te vervangen met een rijkere doelgroep zodat men kan cashen met hogere huren. Wat gerenoveerd moet worden wordt gesloopt. Dat wat gerenoveerd is wordt verkocht. Ook voor onze kinderen die in deze wijk zijn opgegroeid is geen plaats. Al decennialang worden we bedonderd door de verhalen van gemeente en corporaties.

Wij eisen:
- Grotere en betere sociale woningen - ook voor grote gezinnen. De grootste sociale huurwoningen in de nieuwbouwplannen zijn 70m2, dit is echter veels te klein voor grote gezinnen.
- Betaalbare woningen voor jongeren met onbepaald contract. De starterwoningen zijn asociaal - kortdurig en klein voor hoge huur.
Laat je horen tegen gentrificatie en voor betaalbare woningen in Nieuw-West! We verzamelen vrijdag 15 oktober, om 15 uur op het August Allebeplein en gaan richting het stadsdeelkantoor op plein 40-45 om luid en duidelijk van ons te laten horen!

Laat je horen tegen gentrificatie en voor betaalbare woningen in Nieuw-West!

Op vrijdag 15 oktober om 15:00 verzamelen we op het August Allebéplein. 16:00 komen we aan bij stadsdeelkantoor Plein '40-'45.

Op zondag 17 oktober om 14:00 is er een landelijke #WOONOPSTAND demonstratie tegen de wooncrisis in Rotterdam. Er rijden bussen vanuit Amsterdam. Zie op www.woonopstand.nl voor meer informatie.

- Actiegroep Bewoners Johan Piet & De Bundel


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech