ter apel een korte samenvatting van wat er in de media te vinden is

Nieuws, gepost door: nn op 24/05/2012 05:02:47

Wanneer: 24/05/2012 - 01:23

Volgens de burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier had het tentenkamp in geen dag langer kunnen blijven staan. "De vrees voor veiligheid en gezondheid nam toe". Kompier wilde daarom niet wachten tot de uitspraak van een rechter in het kort geding dat morgenochtend om om 10.30 wordt behandeld door de rechtbank aan het Guyotplein 1 in Groningen

Volgens de burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier had het tentenkamp in geen dag langer kunnen blijven staan. "De vrees voor veiligheid en gezondheid nam toe". Kompier wilde daarom niet wachten tot de uitspraak van een rechter in het kort geding dat morgenochtend om om 10.30 wordt behandeld door de rechtbank aan het Guyotplein 1 in Groningen De advocaten van de asielzoekers hopen dat de ontruiming alsnog onrechtmatig wordt verklaard door de rechter.
"We hebben meerdere inspecties laten uitvoeren", zei de burgemeester, "Uit onderzoek van de brandweer bleek bijvoorbeeld dat er acuut brandgevaar was. Daarom is tot beëindiging van het kamp besloten".
terwijl eerder de brandweer al was langsgeweest en op hun advies er brandblus voorzienningen zijn geregeld en het kamp werd geherorganiseerd zodat er voldoende vluchtwegen waren
desondanks ariveerde de politie vanochtend vroeg met zestien ME- bussen en het nodige andere materieel in Ter Apel om de N366 die langs het uitzettingscentrum loopt af te zetten,De politie sluit het vluchtelingenkamp af om te voorkomen dat vluchtelingen of sympatisanten zich aan zouden kunnen sluiten bij de kampbewoners. Mensen die nog wilden komen om zich aan te sluiten of om hulpgoederen aan te bieden, werden tegengehouden.Ondanks de zware inzet van de politie is het toch nog gelukt om enkele opgesplitste gezinnen bij elkaar te brengen ,Er is geen sprake van een ontruiming, meldt een woordvoerder van de politie nog op dezelfde woensdagmorgen.
Nadat een deel van de Iraakse groep (volgens een Somalische actievoerder 20 personen) het vertrekcentrum was binnengegaan, mocht niemand meer in of uit het kamp.
verschillende Irakezen en ook de Afghanen (met uitzetrisico), en mogelijk ook de Azerbeidjanen, waren al in de nacht vertrokken vanwege het ontruimingsrisico.
Het restant van het tentenkamp werd aan het eind van de middag omsingeld door de ME ondertussen was het super warm op dat veld minima in de zon rond de 26 graden en mensen zaten daar al vanaf 9 uur, omdat de deal was, dat ze om 10 uur naar binnen zouden gaan.Daardoor gingen mensen dringen voor het hek,. De Somaliërs en Iraniërs weigerden te vertrekken, gingen op de grond zitten, scandeerden leuzen en zongen liederen.Een van de aanwezige verteld: "We schreeuwden: 'wij zijn mensen, wij zijn geen nummers', 'geef ons refugee rights', en: 'niemand is illegaal'". Toen de ontruiming begon, vertrok een deel van de asielzoekers, vermoedelijk 20 tot 50, alsnog vrijwillig. Enkele Eritrese en Ethiopische vrouwen namen alsnog het opvangaanbod aan. Dat ging soms met heftige emoties gepaard. Enkele mensen huilden en schreeuwden.
ondertussen krijgt Politie water en ijsjes uitgedeeld, de asielzoekers zijn omsingeld staan of zitten al uren in de zon en krijgen niets. Het is op dat moment in de zon minimaal rond de 26 graden in Ter Apel .
terwijl de M.E onzettend hun best bleef doen om het zicht aan de toegestroomde pers te blokeren door een persvak toe te wijzen waar deskundig de M.E bussen voor waren geparkeerd dus feitenlijk was Tentenkamp Ter Apel vandaag hele dag verboden zone voor fotografen Motivering van de politie?: '(foto)pers zou spanning in tentenkamp tussen bewoners onnodig vergroten' Volstrekte flauwekul natuurlijk een fotograaf twittert "Das fijn. ME-busjes onttrekken de arrestatie van de Somaliers aan het zicht. Waarom mogen we dat niet zien?".
In totaal 117 mensen zijn opgepakt. Ze zijn overgebracht naar cellencomplex Hooghoudt, aan de Hooghoudtstraat in Groningen, net buiten de stad. Dat liet de politie weten tegenover persbureau Novum.
Onder de 117 arrestanten bevinden zich twee sympathisanten. De rest zijn Somalische en Iraanse asielzoekers die weigerden hun tenten op te breken
een 74-jarige arts uit Amsterdam die de afgelopen dagen spreekuur hield op het kamp, heeft een paar uur vastgezeten omdat hij tijdens de uitoefening van zijn eed als dokter weigerde zijn patiënten alleen te laten en weg te gaan hij is rond 20:30 in vrijheid gesteld voor en zover er achter te komen is een deel van de gearesteerden mogenlijk onderweg naar een andere locaties COA of VBL zoals Ter Apel en Vught en de anderen zitten vermoedelijk nog in cellencomplex Hooghoudt. (zie google maps) tegenover stavasius holding b.v .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech