Niet te koop / Aktie Spaarndammerplantsoen

Aankondiging, gepost door: nn op 25/06/2021 06:12:34

Wanneer: 26/06/2021 - 15:00

AKTIE SPAARNDAMMERPLANTSOEN
Zaterdag actie Spaarndammerplantsoen

De architecten Karel de Bazel en Michel de Klerk.
ontwierpen de huizenblokken in de Spaarndammerbuurt. Zouden zij te hulp schieten om verkoop te voorkomen? Affiche Kimbel Bouwman
Actiegroep Niet Te Koop gaat onverdroten door met haar zaterdagse flitsacties! Iedereen wordt opgeroepen te komen naar de 41ste flitsactie.Leden van de huurdersverenigingen HuurdersBelangZuid, van De Pijp, van Westerpark, van Centrum en leden van andere huurdersverenigingen, gemeenteraadsleden, pers, FNV-leden, belangstellenden: iedereen die van mening is dat er betaalbare woningen in Amsterdam moeten blijven. De actie vindt als vanouds plaats op de zaterdag, aanvang 15.00, dit keer dus zaterdag 26 juni.
Locatie
De actie is dit keer niet in Stadsdeel Zuid, maar in de Spaarndammerbuurt, nabij het legendarische gebouw Het Schip van Amsterdamseschoolarchitect Michel de Klerk. De Key heeft Spaarndammerplantsoen 2 te koop gezet voor het lieve sommetje van €650.000.

Grootstedelijke arbeiderswoningbouw
Het woonblok aan het Spaarndammerplantsoen van Karel de Bazel is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige, sociaalhistorische en architectuurhistorische waarde als kenmerkend onderdeel van grootstedelijke arbeiderswoningbouw uit de jaren 20 van de vorige eeuw, waarbij de straatwand, hof en hoekoplossingen een integraal onderdeel vormen van het stedenbouwkundig ontwerp, alsmede vanwege de typologische en ensemblewaarde. Het is ook van belang als onderdeel van het oeuvre van de bouwmeester en van het gemeentelijk 3500-woningenplan van SDAP-wethouder Floor Wibaut, ook wel de Onderkoning van Amsterdam, of de Machtige genoemd. De gemeenteraad debatteerde tot en met 1932 over de rekening. Het tekort op de exploitatie bedroeg jaarlijks 1 miljoen gulden.

Van Hoog Naar Laag bestaat voor De Key niet
De woning is op de begane grond, heeft zelfs een verhoogde stoep en komt daarom in aanmerking voor de regeling Van Hoog Naar Laag. De regeling is bedoeld voor de ouderwordende mens die vaak vast zit op twee of driehoog. Maar met die regeling lopen de corporaties niet te koop gezien de rompslomp die het geeft: intensieve begeleiding van de persoon die verhuisd zonder dat het pecunia opbrengt, de huur mag immers niet worden verhoogd. Verkopen is kassa!

De Key heeft nog heel veel bezit in de Spaarndammerbuurt. Dit is net als de Pijp een razendsnel veryuppende buurt, dus de vastgoedcorporatie ruikt geld. Het complex Spaarndammerplantsoen-Knollendamstraat telt 16 woningen waarvan 10 nog in corpobezit.

Spaarndammerplantsoen 2

Arbeiderspaleizen na een eeuw in de uitverkoop. Beeldbank jaren zeventig.
Flitsacties sorteren effect
Getuige een uitspraak van Ivens: 'de gemeente moet sociale woningen gaan opkopen die corporaties te koop aanbieden' sorteren onze acties effect. Wij hebben duidelijk gemaakt dat de verkoop de spuigaten uitloopt: een ongehinderd gentrificatieproces, een verkoop zonder fatsoenlijke compensatie in dezelfde buurt. De gemeente ziet in dat het zo niet door kan gaan. Er móet worden ingegrepen.

Flitsactie in de landelijke en lokale pers
De Volkskrant en Het Parool hebben beide een groot artikel gewijd aan onze flitsacties. Ook de Woonbond maakt er op zijn website melding van. Het NRC refereert in een paginagroot artikel aan onze acties. Amsterdams magazine de Mug wijdde een volledige editie aan het thema 'Iedereen een woning', met Niet Te Koop op de voorpagina. We zijn heel trots op al deze publiciteit. Maar doel is een stop op de verkoop. We gaan door met acties tot het zover is.
Oproep
Ondanks de beperkende coronaregels roept actiegroep Niet Te Koop iedereen op te komen naar de flitsacties. In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Ik roep ze op om weer present te zijn. Elke week wordt het verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers en huurdersorganisaties. Gemeenteraadsleden en pers nemen contact met ons op, vragen worden gesteld aan de wethouder. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie dus Spaarndammerplantsoen 2, zaterdag 26 juni, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

Stop de gentrificatie van Zuid

Voor betaalbare woningen
Websites en Facebook
Op twee websites vindt u een schat aan informatie over onze acties. De een is de site van actiegroep Niet Te Koop, de andere van huurdersvereniging HuurdersBelangZuid. HuurdersBelangZuid heeft een actief facebookaccount. Zoek deze op, ga hem volgen en beveel hem aan aan uw vrienden!

Facebook

Twitter


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech