Mede dankzij huichelaars rond Ter Apel kan tentenkamp worden ontruimd

Nieuws, gepost door: Joke Kaviaar op 23/05/2012 05:03:44

Wanneer: 23/05/2012 - 13:57

[update: het lijkt er op dat de ontruiming nu plaatsvind, het is 15.55 u. zie aanvulling onder https://www.indymedia.nl/node/4952]

Een bezoek aan het tentenkamp in Ter Apel afgelopen zondag/maandag. Op maandagmiddag zaten we te praten met enkele meisjes uit Eritrea in de leeftijd van 18 tot 20 jr. en namen hun verhalen op. Ze zijn hier naar school geweest. Bij het bereiken van de leeftijd 18: het land uit. De opnamen die we hiervan hebben gemaakt, moeten nog online komen.

Tijdens dit gesprek stond ineens de burgemeester van Ter Apel, Kompier, voor de tent met haar gevolg. Dit is ook gefilmd. Ze zei tegen de meisjes: "Deze zielige meisjes kunnen ook opvang krijgen". Daarop vroeg een van ons: "En een opleiding, scholing?" waarop ik de vraag stelde: "En wat zijn de voorwaarden?".
De burgemeester raakte zichtbaar geïrriteerd. "Ik ga hier niet onderhandelen. En wie bent ú?". Ik zei daarop wie ik was en dat ik daar was om te kijken of ik kon helpen ergens mee, en herhaalde dat ik slechts een eenvoudige doch duidelijke vraag stelde, nl. wat de voorwaarde was voor die 'opvang'.
Geen antwoord. De burgemeester stelde voor met de meisjes in de VBL (vrijheidbeperkende locatie) te praten over die opvang. Met in het achterhoofd wat eerder in november met het voorstel voor een gesprek met een groep Somaliërs gebeurde (eenmaal binnen: arrestatie en direct naar dc Rotterdam), hebben deze meisjes dit niet gedaan.

De burgemeester van Ter Apel weet zich dus vriendelijk voor te doen de hele tijd, maar is een huichelaar zoals zoveel andere politici. Bij een eerder bezoek aan het kamp zou zij tegen een man die om medische hulp vroeg iets hebben gezegd in de trant van: "Dat kunt u krijgen. Als u meewerkt aan uw terugkeer.".

Uit de nieuwsbrief van STIL dd. 18 me, let vooral op de laatste drie regels:

Burgemeester Kompier bezocht vandaag het kamp. "Ze groette iedereen, schudde handen en maakte praatjes", vertelt Ali Mohamed Abdille.. Ze werd zelfs vereerd met een kijkje op het lichaam van een man met schurft... Ali: "Ze wilde weten of het hier wel schoon en veilig genoeg is. Ze was positief". Op het NOS journaal van 20 uur vandaag leek ze niet van plan (snel) tot ontruiming over te willen gaan. Ali: Ze zei dat ze niets kon doen voor ons behalve haar land ter beschikking stellen. Voor alle andere zaken moeten we in Den Haag zijn. Ze zei wel: 'Als jullie bezig willen met voorbereiden van jullie terugkeer dan heb ik hier kamers en douches klaar voor jullie'. Ik vroeg: Terug waarheen? Wij zijn landloos. We willen een leven. We zijn mens net als u".

Verbazingwekkend is deze noodverordening geenszins! Ongetwijfeld gaat de ontruiming gepaard onder andere met argumenten van hygiëne en brandveiligheid. Daarbij moet worden opgemerkt dat het kamp geen hulp heeft gekregen van het Rode Kruis, hetgeen aanvankelijk wel was aangeboden maar waar het toch niet van kwam. Er zouden voorwaarden aan verbonden zijn. En hoewel het Rode Kruis van haar mandaat gebruik had kunnen maken, heeft ze dat niet gedaan. Hiermee heeft het Rode Kruis meegewerkt aan het beleid van dwang om zogenaamd vrijwillig terug te keren.
Zie: http://youtu.be/I32oPXdtZXU

Dan het COA: aanvankelijk weigerde deze water te verstrekken, en verbood mensen die verblijven in de VBL om water te geven aan het kamp. Het was pas toen hierover publiciteit op gang kwam dat alsnog watervoorziening werd getroffen. Water op te drinken. Water om je te wassen.. En NB> het is het COA dat harde straf- en stempelregimes hanteert in de VBL en de gezinslocaties, waarvan er nu al vier zijn: Katwijk, Gilze Rijen, Den Helder en Emmen. Een vijfde in Amersfoort komt binnenkort in gebruik. Zie: http://www.destadamersfoort.nl/lokaal/christenunie_wil_humane_opvang_uit....

Tot slot: de PvdA. Er kwamen kamerleden langs bij het kamp. Wat een belangstelling! Maarreh... even ter herinnering. Wie sloot alle noodopvang? Juist. Albayrak. PvdA. Vorig kabinet.

Kortom, Leers heeft aan alle kanten door zich als menselijk voordoende lieden laten steunen om het voortbestaan van het kamp onmogelijk te maken, en argumenten te vinden om het te ontruimen. Zijn beleid is niets anders dan een voortzetting van beleid van vorige kabinetten.

Leers' aanbod van drie weken onderdak voor de Irakezen is slechts overbrugging tot hij met zijn Irakees ambtsgenoot kan spreken om Irak zo ver te krijgen dat ze mensen weer terugnemen met gedwongen vertrek, lees: deportatie en dat desnoods met geweld. Dit aanbod staat onder druk om aan te nemen door te dreigen met ontruiming en arrestatie. Zo worden dus mensen gedwongen om mee te werken. En dat heet dan vrijwillig.

Ik durf te voorspellen dat Nederland/de EU Irak onder druk zet of chanteert of een leuk economisch dealtje voorstelt zodat Irak de mensen terugneemt. Wat dan volgt is arrestatie en deportatie van deze mensen naar het onveilige Irak, nadat Leers met zijn tirannieke collega dat eventjes heeft geregeld. Wat intussen met de anderen gebeurt...? De Iraniërs, de Somaliërs, de Eritreeërs, de Ethiopiërs, Soedanezen, Afghanen...? Allemaal mensen naar wie niet wordt geluisterd, die niet worden geloofd. Mensen die bij het verlaten van hun land, zoals de Eritrese meisjes vertelden, wel wat anders aan hun hoofd hadden dan documenten mee te nemen om hun asielaanvraag te ondersteunen. Ze waren bezig zich het leven te redden, niet hun papieren!

En nu? Politie en ME lopen door het kamp mensen te bewegen om weg te gaan. Een kordon van politie rond het kamp zal verhinderen dat mensen die uit solidariteit die kant op gaan, wat kunnen uitrichten. Maar wat doen we als dit alles voorbij is? Wie betaalt de rekening voor al deze repressie, behalve de vluchtelingen? Wat kunnen we doen voor de mensen in detentie en op straat, voor de vrijheid, en tegen het verzinsel van de illegaliteit, tegen de grenzen en de politiek van migratiebeheersing, tegen de uitbuiting, tegen Frontex en Fort Europa?

Tags: Kompier Leers vluchtelingen Ter Apel


Wie: 
jk

de meest recente berichtgeving over ontruiming van het kamp:

https://www.indymedia.nl/node/4963Wie: 
JK

De gesprekken met Eritrese vrouwen waarover ik het hier had, staan hier:

https://www.indymedia.nl/node/5032

en hier:

http://www.vrijheidvanbeweging.nl/verhalen/audio.html

Meer verhalen hier: http://www.vrijheidvanbeweging.nl/verhalen

Het opschrijven, opnemen, of anderszins registreren en publiceren van verhalen draagt bij aan de strijd, door de achtergronden van vlucht en migratie te laten zien en de mensen waarover het gaat te laten zien. Het draagt net zo bij als alle hulp en actie ondernomen door mensen in de periode van het kamp. Opmerkingen in een voorgaande posting raken kant noch wal en worden geplaatst door iemand die waarschijnlijk helemaal niet betrokken is geweest bij het kamp, noch bij de strijd tegen migratiebeheersing. Wat zulke mensen op indymedia doen behalve storen, is mij een raadsel. De strijd wordt op vele vlakken en manieren gevoerd. De vluchtelingen in het kamp hebben de moed om zich te laten zien, in plaats van zich te verschuilen. Het klopt, 'wij' die wel papieren hebben, hebben het makkelijk. Dat is de enige waarheid in bovenstaande reactie. Maar dat betekent niet dat 'wij' die wel papieren hebben daarom niets moeten doen, integendeel! Alles wat mensen toevoegen aan de No Borders strijd, is van waarde, hoe klein ook.Wie: 
nn

Ongelofelijk zeg!

Wat ben je ook een hypocriet.

Alle kritiek en kanttekeningen over je voortdurende pogingen tot persoonsverheerlijking zijn weer verwijderd. Staat er toch weer een mooi stukje met je naam eronder waarnaar je weer op andere plekken kan verwijzen.

Komt allen kijken wat een fantastisch mens onze Joke toch is.

Zonder dat je ook maar op enig moment ter verantwoording kan worden geroepen. En indymedia doet er nog aan mee ook, bah.

Je zal dit ook wel weer (laten) verwijderen maar dat sterkt me alleen maar in mijn mening dat je alleen maar voor je eigen eer en glorie bezig bent.

Wat een walgelijk type ben je toch.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech