Laat de rijken de crisis betalen

Aankondiging, gepost door: https://vrijebondfriesland.org/ op 25/04/2021 04:02:48

Waar: Ergens in het centrum, Leeuwarden, Netherlands
Wanneer: 01/05/2021 - 00:42

1 mei gaan we een mega spandoek in de binnenstad van Leeuwarden ophangen met de tekst
‘laat de rijken de crisis betalen’ en vieren we de recente oprichting van Vrije Bond Friesland :)


Er zijn generaties lang vrije socialisten of anarchisten in Friesland geweest. In deze traditie willen
we als werkgroep Vrije Bond Friesland graag verder gaan. Inmiddels zijn er acties geweest ten
behoud van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis museum en hebben we protest georganiseerd
tegen de Turkije deal. Er is gekookt als protest op de karige maaltijdvoorziening in de nachtopvang
van dak/thuislozen en het weigeren van ongedocumenteerden. We leggen de nadruk op wederzijdse
hulp en vinden de parlementair democratie ontoereikend om daadwerkelijk veranderingen
te bewerkstelligen die broodnodig zijn. Contact via info@vrijebondfriesland.org Verdere
berichtgeving volgt, als het lukt, via aanvullingen onderaan deze mededeling.Wie: 
https://vrijebondfriesland.org/

1 Mei persbericht:​​ Laat de rijken de crisis betalen!

Op deze 1 mei (dag van arbeid) vragen wij, net als de grote voorvechter van het recht op een menswaardig bestaan voor veenarbeiders Domela in onze provincie in het verleden reeds deed, aandacht voor diegenen die momenteel helaas nog steeds in armoede moeten leven. Het is een absolute schande dat, terwijl er in Nederland 70 duizend miljonairs bijgekomen zijn, nog steeds één op de negen kinderen in armoede opgroeit. Deze schandvlek is ontstaan door decennialang neoliberaal beleid waarin slechts het recht van de sterkste gold.

De Corona crisis is en blijft zwaar voor iedereen. Dat is althans wat we vaak te horen krijgen maar de praktijk is anders. Zowel in Nederland als internationaal groeit de kloof tussen arm en rijk gestaag door. De groep met het meeste vermogen wordt rijker terwijl de mensen die het minst hebben het hardst worden geraakt.

Bedrijven als Google, Starbucks en Coca-Cola hebben hun bedrijven in Nederland vanwege de gunstige belastingregeling terwijl tegelijkertijd mensen aan de onderkant van de samenleving, die het reeds ongelooflijk zwaar hebben, worden lastiggevallen door dezelfde overheid die hen zou moeten beschermen. Naar aanleiding van de rapportage over de toeslagen-affaire is het overduidelijk geworden dat de overheid wel de middelen en de tijd heeft om mensen, waarbij feitelijk niets te halen is en die te goeder trouw waren, kapot te maken maar niet bereid is de miljonairs die belasting ontduiken aan te pakken.

Mensen die weinig verdienen lopen grotere risico’s tijdens de Corona crisis. Zo riskeren caissières, ziekenhuismedewerkers, leraren en ander essentieel personeel iedere dag besmetting met het virus. Voor de allerrijksten onder ons is dat wel anders: die kunnen het zich veroorloven veilig thuis te blijven, via de digitale platform-economie hun werk te doen en eten te laten bezorgen. Zo lopen de mensen die zich dat niet kunnen veroorloven het hoogste risico. Bovendien hebben we keer op keer gezien hoe de allerrijksten de instabiliteit van een crisis gebruiken om nog meer winst op te strijken, terwijl de rest van Nederland moet bezuinigen.

De consequenties van het neoliberale beleid van onze overheid zijn duidelijk. De rijken lopen weg met zakken vol belastingvrij geld terwijl de rest van de bevolking het steeds moeilijker krijgt. Waar duizenden Nederlanders moeite hebben met het betalen van de huur én niet in staat zijn om een huis te kopen neemt het vermogen van een kleine groep dusdanig toe dat ze hun geld niet eens meer uit kunnen geven. Voor ons is er maar één logische oplossing voor deze situatie: Laat de rijken de crisis betalen!Wie: 
https://vrijebondfriesland.org/
Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech