Anarchistische Vrouwendag bij gevangenis in Nieuwersluis

Nieuws, gepost door: nn op 08/03/2021 03:12:29

Waar: P.I. Nieuwersluis, Netherlands
Wanneer: 07/03/2021 - 23:43

Op 7 maart 2021 hebben we in het kader van internationale vrouwendag een lawaaidemo gedaan bij de vrouwengevangenis in Nieuwersluis.


Flare prison

In solidariteit met vrouwen in de bajes, om onze steun te tonen aan vrouwen die vaak vergeten worden. Met ongeveer 60 mensen hebben we heel veel herrie gemaakt, gedanst en gezwaaid. De vrouwen op de luchtplaats en in de cellen zwaaiden uit alle macht terug en joelden tijdens de speeches. Na een half uur waren alle vrouwen naar binnen. Na nog wat zwaaien vanaf binnen en het nog extra herrie maken bij de poort, hebben we de demo afgesloten. Wij konden weer terug naar het semi-normale leven, zij moeten blijven. Maar in elk geval hebben we hen kunnen laten weten dat ze niet vergeten worden.
Iedereen die er was: bedankt!
En tot volgend jaar, met nog meer mensen en nog meer solidaire geluiden 

Hieronder de speeches die zijn gegeven en een sfeerimpressie.

Wij staan hier vandaag omdat daar, achter ons, mensen worden opgesloten. Wij staan hier vandaag omdat het morgen internationale vrouwendag is en dit volgens de staat een vrouwengevangenis is. Op vrouwendag draait het éventjes om de rechten van vrouwen. Maar blijkbaar niet van alle vrouwen. Want de mensen die hier opgesloten zitten, voor wat voor reden dan ook, hebben niet diezelfde rechten.

Terwijl wij balen van de avondklok, worstelen met de gevolgen van een pandemie, en zo gezond mogelijk proberen te blijven, hebben de mensen die opgesloten zitten geen keuze. Hier, en overal waar mensen door bewakers opgesloten worden. Zij zitten opgehokt en mogen alleen op bepaalde - door anderen bepaalde - tijden naar buiten. Voor sport of recreatie. Hoeveel is afhankelijk van of je “rood” of “groen” bent. Mensen in rood mogen minder; minder uit hun cel en minder sporten. Iedereen wordt verplicht om te werken voor 76 cent per uur voor onder andere de HEMA, de praxis en de Jamin. Doe je dat niet, dan wordt je “rood”.

Dit systeem heet “promoveren en degraderen”. Het is gebaseerd op wat wij psychologen operant conditioneren noemen. Ik ben pedagoog en ik word witheet van woede dat methoden die gebruikt zouden moeten worden om mensen te helpen, misbruikt, verdraait en verminkt worden om mensen te kunnen onderdrukken, te dwingen en kapot te maken!

Op mijn opleiding leerde ik dat gevangenisstraf alleen maar leidt tot meer recidive, meer terugval. Omdat het systeem je alles afpakt waarmee je je leven kan opbouwen, omdat je mentale gezondheid kapot gemaakt wordt door gevangenschap. Toch blijft de staat mensen opsluiten. Wat we nodig hebben is een nieuwe samenleving waar mensen elkaar helpen, waar iedereen voorzien is in basisbehoeften en alle gevangenissen met de grond gelijk gemaakt zijn!

Een samenleving waar iedereen vrij is! Waar onze vrijheid niet ten koste gaat van het lijden, gevangenschap en dood van anderen. Zoals Joke, die hier twee jaar geleden zat, schrijft: “laat de bajes gedegradeerd worden tot een rokende puinhoop!”

Trek de hekken omver, van alle kampen, gevangenissen, landen en de wereld! Niemand is vrij tot iedereen vrij is!!

***
We staan hier vandaag bij een best wel kutte plek, de gevangenis. We zijn hier omdat er helaas nog steeds vrouwen opgesloten worden door de nederlandse staat. We moeten onze solidariteit op een dag als internationale vrouwen dag ook met deze vrouwen tonen. Vaak als het gaat over internationale feministische solidariteit gaat het alleen maar over witte bovenklasse vrouwen in praktijk. Maar we moeten niet vergeten dat er hier mensen weg zitten te rotten in gevangenissen door problemen die niet hun eigen probleem zijn, ook al zou de staat dat ons graag willen laten geloven. Juist de vrouwen hier verdienen onze solidariteit.

De gevangenis moet afgeschaft worden om heel veel redenen. Die kunnen we niet allemaal noemen vandaag omdat de lijst te lang is, maar ik kan er op zn minst een paar noemen. Gevangenissen zijn onderdeel van een racistisch en classistisch systeem. In plaats dat problemen die bestaan in de maatschappij worden opgelost, zoals ongelijkheid, racisme, vrouwenonderdrukking of wat dan ook, worden mensen weggestopt in een gevangenis zodat ze niet meer in de samenleving hoeven te zijn. Gevangenissen zijn geen oplossing voor problemen, ze maken ze alleen maar erger! Veel van de redenen waarom mensen in de gevangenis zitten, komen door problemen die gecreëerd zijn door de staat. Vrouwen zouden niet de prijs moeten betalen voor het falen van de staat.

Verder is de gevangenis niet alleen een kut instituut om haar rol, maar is het ook van binnen helemaal verrot. In deze specifieke gevangenis worden gevangen praktisch gedwongen om te werken, en als ze dat niet willen doen worden ze de hele dag achter slot en grendel gehouden. Het geld dat mensen hier krijgen voor het werk dat ze doen is zwaar onder het minimum loon en staat niet in verhouding hoe lang er gewerkt wordt. Intussen profiteren grote bedrijven zoals de Hema en Praxis van het werk dat in deze gevangenissen wordt verricht. Kapitalisme wint alweer.

Verder hebben nederlandse gevangenissen een heel systeem waarin je op kan klimmen en meer vrijheden kan krijgen. Je kan dus promoveren of degraderen. Maar, natuurlijk wel alleen als je je goed gedraagt. Mensen die weigeren mee te lopen in het systeem krijgen minder vrijheden, worden opgesloten in hun cel, mogen minder sporten en worden neergezet als weigeraars. Het is totaal idioot dat de staat deze macht over mensen kan uitoefenen.

Tags: Solidariteit


Wie: 
nn

Wat een super aktie en goede speeches. Mag wel wat vaker duidelijk gemaakt worden hoe fuckedup gevangenissen zijn


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech