Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!

Aankondiging, gepost door: nn op 09/01/2021 01:02:01

Waar: Museumplein, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 10/01/2021 - 15:00

De bestorming van het Capitool in Washington is een wake-up call.


Duizenden mensen gaven gehoor aan Trumps oproep om naar de Senaat op te trekken. Onder leiding van de bewapende nazigroepering Proud Boys en de antisemitische complotdenkers van QAnon probeerden ze de bekrachtiging van het verkiezingsresultaat te voorkomen. Zij werden hierbij amper gehinderd door de politie of het leger. Dit is een voorlopig sluitstuk van de steeds verdere normalisering van Trumps leugens en demagogie. Het is een nieuwe stap in de opbouw van een fascistische beweging die steeds openlijker zijn gang lijkt te kunnen gaan.

Ook in Nederland krijgt extreemrechts steeds meer zelfvertrouwen. Corona-ontkenners steken met hun protesten een middelvinger op naar zorgwerkers en kwetsbare groepen in de maatschappij en hangen vaak dezelfde complottheorieën aan als de Amerikaanse Trump-aanhang. Politici worden met de dood bedreigd of thuis opgezocht. Extreemrechtse hooligans maakten het afgelopen jaar met geweld protesten en bijeenkomsten van antiracisme-activisten onmogelijk. Online intimidatiecampagnes hebben steeds grotere gevolgen voor de levens van mensen.

Deze ontwikkelingen op straat worden versterkt door extreemrechts in het parlement. De PVV is nu de grootste oppositiepartij. Baudet herwon de controle over FvD op een expliciet neofacistische basis. Andere politieke partijen legitimeren hen door bijvoorbeeld hun islamofobie of vluchtelingenhaat over te nemen of door met hen samen te werken. Delen van links zijn hiervoor niet immuun. De oorverdovende afwezigheid van een principiële kritiek draagt bij aan een maatschappelijk klimaat waarin extreemrechts kan gedijen. Deze zondag organiseert FvD in Volendam zelfs haar eerste straatmoment.

Dit kan niet onbeantwoord blijven. Deze gevaarlijke opkomst van extreemrechts moet terug worden gedrongen - dat kan alleen door samen op te trekken en een tegenbeweging op te bouwen. Een beweging die staat voor sociale gelijkheid, solidair is met onderdrukte groepen en pal staat voor democratische rechten. Dat is waarom we deze zondag met een brede coalitie de straat op gaan. Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

***
Ons protest vindt plaats tijdens de piek van de tweede golf. Wij willen de zorg niet verder belasten, maar denken ook dat het bouwen van een antifascistische beweging niet kan wachten. Blijf dus thuis als je griep of symptomen hebt en probeer het openbaar vervoer zo veel mogelijk te vermijden. Draag een mondkapje en houd afstand tijdens het protest. Wij zullen een veilig anderhalvemeter protest op Museumplein faciliteren.

Ondersteunt je organisatie de oproep ook? Vul het formulier hier in: https://forms.gle/3xGV1RQP3kj2mJCw5

Eerste ondertekenaars:
- 1 mei komitee
- Active for Justice
- AFA Nederland
- Afrikaans Vluchtelingen Collectief
- Amsterdam City Rights
- Amsterdams Vredesinitiatief
- Antifascistisch Front Maastricht
- Art 4 BlackLivesMatter
- Aseed
- Askv/steunpunt vluchtelingen
- AstaroTheatro
- ASVA Studentenunie
- BDS Nederland
- Beats Against Coal
- BIJ1
- BIJ1 Amsterdam
- Black Lives Matter Parkstad
- Bond Precaire Woonvormen Den Haag
- BROODBUIS
- Code Rood
- Code Rood Groningen
- Comité 21 Maart
- Creative Writings
- De Bovengrondse
- Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië
- Den Bosch Kan Het
- DIDF
- Dona Daria
- Doorbraak
- DWARS, Groenlinkse Jongeren
- Een Ander Joods Geluid
- Emcemo
- de Goede Zaak
- Extinction Rebellion
- Fite Qlub
- Fossielvrij NL
- Fossil Free Culture NL
- GroenLinks Amsterdam
- GroenLinks Nijmegen
- Grutjes.nl
- Haagse Stadspartij
- Heerlen Kan Het
- KLIMAATMOEDERS
- Jonge Democraten
- Kick Out Zwarte Piet
- Klimaatcoalitie Maastricht
- Kuipers Juridisch
- Leiden voor 14
- Mad Pride Nederland
- MAMA Rotterdam
- Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN)
- Milieudefensie afdeling Maastricht
- Niet In Mijn Naam
- NLvanOnsAllen
- OngehoorzaamAanExtreemRechts
- Our Footsteps - A Theatre Performance on Migrant's Narratives
- Oy Vey
- Pro-Palestina Dam Groep
- Internationale Socialisten
- Queer is not a Manifesto
- Queers4Climate
- Rhythms of Resistance
- ROOD Amsterdam
- S.P.E.A.K (Moslim vrouwxn collectief)
- Stichting Meld Islamofobie
- Stichting Stem op een Vrouw
- Stichting Survival Nederland
- Stop the War on Migrants
- Transnational Institute, TNI
- University Rebellion
- Vrij Oost Timor
- Vrouwen tegen uitzetting
- We Promise
- We Reclaim Our Pride
- Wij Zijn Hier
- Women's March Nederland
- ZeebrugWie: 
nn

Verplaatst naar Westerpark en gelimiteerd op 500 deelnemersters op last van Halsema:

https://www.at5.nl/artikelen/206642/protest-tegen-fascisme-verplaatst-na...Wie: 
nn

Verklaring
De demonstratie van morgen is op last van de gemeente verplaatst naar het Westerpark. De organiserende coalitie heeft besloten om de wijziging van de locatie te accepteren, ondanks dat wij niet overtuigd zijn van de argumenten die de gemeente aandraagt. Hier komen we echter later op terug.

Voor nu houden we focus op ons doel: het organiseren van verzet tegen het fascisme dat over de hele wereld een opmars maakt. Wij willen niet dat onze antifascistische boodschap wordt overstemd door een discussie met de gemeente over de locatie.

Daarom gaat de demonstratie morgen door om 15.00 uur op de gewijzigde locatie: het Westerpark, bij de espressofabriek. Heb je symptomen? Blijf thuis. Vind je het teveel risico? Volg de livestream en doe mee aan de online actie. Als je komt, vermijd het OV, draag een mondkapje en houdt ten alle tijden 1.5 meter afstand.

Toen niet, nu niet, #NooitMeerFasiscme!Wie: 
nn

The Strategic Opportunity of Settler on Settler Violence
https://www.indigenousaction.org/gasoline-on-the-fire-the-strategic-oppo...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech