Black Lives Matter! Stop de criminalisering van migratie!

Nieuws, gepost door: Code Rood / Extinction Rebellion NL / Extinction Rebellion Den Haag / ASEED Europe op 19/06/2020 06:03:35

Waar: Malieveld, Den Haag, Netherlands
Wanneer: 19/06/2020 - 14:12

Black Lives Matter NL organiseert aanstaande zaterdag een demonstratie tegen het verder legaliseren van politiegeweld. Het is dan ook Wereldvluchtelingendag en er staan protesten in verschillende steden gepland. Als groepen die zich inzetten voor klimaatrechtvaardigheid steunen wij deze demonstraties en roepen we iedereen binnen en buiten de klimaatbeweging op om deel te nemen.

Code Rood / Extinction Rebellion NL / Extinction Rebellion Den Haag / ASEED Europe


FB event: Stop Het Legaliseren Van Politiegeweld #BLM
FB event: Refugee Lives Matter! Protesteer tijdens wereldvluchtelingendag

Wereldvluchtelingendag: stop de criminalisering van migratie!

De strijd voor de rechten van vluchtelingen en migranten is een onlosmakelijk onderdeel van de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. De manier waarop vluchtelingen en migranten door Nederland en de E.U. behandeld worden is onmenselijk en onaanvaardbaar.

Dat mensen kunstmatige grenzen oversteken is niet los te zien van een lange geschiedenis van Westers kolonialisme en imperialisme. De klimaatcrisis, die door het Westerse kapitalisme is veroorzaakt, zal ervoor zorgen dat in de komende decennia nog veel meer mensen zich gedwongen zien om hun huis te verlaten.

Deze mensen en alle anderen die gedwongen hun huis moeten verlaten hebben nu en in de toekomst het recht op een veilige en vrije toegang tot Europa. De criminalisering van migratie moet stoppen!

Meer informatie over de link tussen klimaat en migratie vind je o.a. hier:
https://www.oneworld.nl/lezen/klimaat/klimaatonrecht/dit-zijn-de-onzicht...
https://www.oneworld.nl/anders/achtergrond/nieuw-de-klimaatvluchteling/

Stop Het Legaliseren Van Politiegeweld #BLM

Nadat de wetswijziging over het gebruik van geweld door politie eerder bijna unaniem is aangenomen in de Tweede Kamer ligt het op dit moment als spoedgeval in de Eerste Kamer, wat betekent dat het nog voor het zomerreces behandeld zal worden.

Deze nieuwe "ambtsinstructie" voorziet o.a. in de mogelijkheid om bij het zeer ruime begrip "verzet bij arrestatie" pepperspray en stroomstoten (taser) te gebruiken. Straks mag de politie ook rubberkogels gebruiken "tegen mensen die de openbare orde verstoren". Volgens advocaten en mensenrechtenorganisaties krijgt de politie zelfs theoretisch het recht om te schieten op demonstranten.

In de nieuwe ambtsinstructie staat ook dat de politie in de toekomst ter aanhouding kan schieten op een vluchtende verdachte, zelfs wanneer geweld of de dreiging van geweld al is geweken. De wetswijziging werkt ook machtsmisbruik en straffeloosheid in de hand, doordat agenten mogelijk met lagere straffen zullen wegkomen voor doodslag en geweld.

Verder staan er nog andere zorgwekkende wijzigingen in de nieuwe ambtsinstructie, zoals het wegvallen van het verbod op gebruik van pepperspray tegen zwangere vrouwen en personen jonger dan 12 en ouder dan 65.

Meer info is o.a. te vinden in verschillende artikelen op Lilith Mag en Controle Alt Delete:
https://www.lilithmag.nl/blog/politie-mag-onder-nieuwe-ambtsinstructie-m...
https://www.lilithmag.nl/blog/2020/6/3/tweede-kamer-neemt-wetswijziging-...
https://controlealtdelete.nl/blog/taser-pepperspray-en-rubberkogels

Mensen van kleur en gemarginaliseerde groepen worden nu al stelselmatig geraakt door etnisch profileren en zijn vaker slachtoffer van politiegeweld, ook hier in Nederland. Het is daarom voorspelbaar dat het extreem verruimen van de bevoegdheden voor politiegeweld hen zwaar zal raken. Dit weigeren wij te accepteren. Mensen van kleur lijden al veel te lang onder systematische uitbuiting en discriminatie. Het is nu de hoogste tijd voor gerechtigheid en investeringen in hun gemeenschappen, niet het verder escaleren van repressie en politiegeweld.

Daarnaast is het risico levensgroot dat deze nieuwe bevoegdheden gebruikt zullen worden om protest op straat nog vaker met staatsgeweld te beantwoorden, bijvoorbeeld door het veelvuldig inzetten van rubberkogels. In verschillende landen is is dit nu al de norm, met vaak gruwelijke gevolgen. Zo zijn in Frankrijk vanaf november 2018 28 mensen blind geraakt, is 5 mensen een hand afgerukt, zijn 341 mensen aan het hoofd verwond en zijn drie mensen overleden. Dit gaat dan nog alleen over politiegeweld tegen demonstranten (en omstanders), niet al het andere politiegeweld in Frankrijk.

In een wereld van extreme ongelijkheid die grotendeels onleefbaar dreigt te worden is protest op straat niet alleen legitiem maar zelfs van levensbelang. Het is de hoogste tijd voor een revolutie, niet voor het onderdrukken van sociale bewegingen.

Deze dystopische wetswijziging dreigt nu zonder enige maatschappelijke discussie doorgevoerd te worden. Daarom roepen wij iedereen op om zaterdag de straat op de gaan:

Steun de Black Lives Matter beweging en stop het legaliseren van politiegeweld!

Sluit de detentiecentra en stop deportaties, legaliseer alle vluchtelingen en migranten!

Code Rood / Extinction Rebellion NL / Extinction Rebellion Den Haag / ASEED Europe

De Black Lives Matter demonstratie in Den Haag zal om 14:00 uur beginnen op het Malieveld. De organisatie van het protest heeft iedereen verzocht om als individu deel te nemen, vlaggen en spandoeken met logo's van klimaatgroepen kunnen dit keer dus beter thuis blijven. Meer info over het protest is hier te vinden: https://www.facebook.com/events/274787527202704/

In Rotterdam, Amsterdam, Tilburg, Wageningen, Amersfoort, Leiden, Utrecht en Enschede zal om 14:00 uur gedemonstreerd worden in het kader tijdens Wereldvluchtelingendag. Meer info over de verschillende demonstraties is hier te vinden: https://www.facebook.com/events/247986969883889/Wie: 
nn

FB event: Stop Het Legaliseren Van Politiegeweld #BLM https://www.facebook.com/events/274787527202704/
FB event: Refugee Lives Matter! Protesteer tijdens wereldvluchtelingendag https://www.facebook.com/events/247986969883889/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech