Waar heeft Trump Amerika naartoe geleid?

Opinie, gepost door: Sem Janssen op 05/06/2020 06:03:31

De acties en retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump hebben geleid tot de economische crisis, terrorisme en gewelddadige opstanden.

Maar er kan niets anders worden verwacht van iemand die zulke valse tonen blaast. Historici zeggen dat er nog nooit zo’n consequente leugenaar in de Oval Office heeft gezeten.

Nu hij zijn (hopelijk) laatste etappe als president ingaat, krijgt hij ineens een aantal rampen te verwerken. 107.000 Amerikanen zijn overleden aan COVID-19 en 40 miljoen hebben hun baan verloren. Tegelijkertijd heeft een recordaantal bedrijven faillissement aangevraagd, omdat steden, gemeenten en staten ineenstorten als gevolg van verpletterende schulden en dalende belastinginkomsten. Een economische ineenstorting met een werkloosheidspercentage van 20% en rassenrellen in het hele land.

Afro-Amerikanen hebben het recht boos te zijn over de meedogenloze moord op George Floyd door politieagenten. Voor veel arme Amerikanen is de politie er niet om te dienen en te beschermen: ze zijn een bezettingsleger. Veel politieagenten in de VS zijn overdreven agressieve, schietgrage ex-militaire types – niet bepaald een goed mengsel voor een bestendige relatie met een gemeenschap. De militarisering van de Amerikaanse politie is een angstaanjagende ontwikkeling. Er moet worden benadrukt dat de meeste agenten fatsoenlijk zijn en zijn aangeslagen door de moord: sommigen hebben zich zelfs bij de demonstranten gevoegd.

Naast de economische crisis en de gezondheidscrisis, het mislukte presidentschap en de verspreiding en groei van gewapende, extremistische groeperingen in het hele land, is het meest zorgwekkende dat er in het land 300 miljoen geweren, honderden miljarden munitie en drie miljoen Amerikaanse militaire veteranen aanwezig zijn. De militairen hebben vanuit de oorlog in Afghanistan en Irak hun vaardigheden mee naar huis gebracht.

Nog verontrustender is het feit dat de politieke polarisatie in de Verenigde Staten een niveau heeft bereikt dat ongekend is na de burgeroorlog van 1860. De kloof tussen links en rechts is vergroot door kabeltelevisie en persbureaus, sociale netwerken en de president zelf. Trump voorziet zijn weg naar een herverkiezing door 40% van het land aan hem te binden, een aantal dat hij als voldoende acht. Trump kon het natuurlijk niet laten om tijdens de demonstraties het vuurtje verder op te stoken door te tweeten ‘wanneer het plunderen begint, begint het schieten’. Wat er ook gebeurt, één ding is zeker. Er is nog nooit iemand geweest die zo ongeschikt is als Trump om de leiding te hebben ten tijde van een dergelijke crisis.

Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is, kan niet uitstaan en de toekomst van de supermacht van de wereld heeft er nog nooit zo gevaarlijk uitgezien.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech