18 december A'dam: 20 jaar ‘Seattle’

Aankondiging, gepost door: nn op 12/12/2019 12:02:19

Waar: Ru Pare, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 18/12/2012 - 14:07

Twintig jaar gelden lukte het 50.000 actievoerders om de top van de Werelhandelsorganisatie WTO in Seattle effectief te blokkeren. Ze werden hard belaagd door legers relpolitie met traangas, pepperspray en rubber kogels, maar bleven dagenlang stand houden. De top werd een fiasco, terwijl die gepland stond als een spektakel van Big Business dat een tijdperk van wereldwijde ‘vrijhandel’ in had moeten luiden.


(Illustratie van Eric Drooker)

Maar van de globaliseringsbeweging van weleer is weinig meer over. Wat is er toen gebeurd, en vooral: hoe hebben economie, politiek en bewegingen zich sindsdien ontwikkeld? Dat staat centraal op een avond in wijkcentrum Ru Paré in Amsterdam West.

‘Seattle’ was niet het begin van de globaliseringsbeweging, die wereldleiders het vuur aan de schenen legde, maar wel een van de hoogtepunten. De geslaagde blokkade en massademonstraties zorgde voor een wereldwijde inspiratie voor activisten tegen kapitalisme en hun vrijhandelsagenda en zetten het onderwerp handel en ontwikkeling prominent op de politieke agenda. Daarna volgden de veldslagen rond topconferenties elkaar in snel tempo op. Niet alleen bij de WTO, maar ook de EU, IMF en Wereldbank, de FTAA (de wat? inderdaad, die is toen geheel van de kaart geveegd) en het WEF in Davos moesten wereldleiders zich verschansen om nog te vergaderen. En zelfs dan lukte het soms niet. De WTO is er nog steeds niet van hersteld...

Dat wil allemaal natuurlijk niet zeggen dat de hoofdrolspelers (kapitalistische regeringen en de bedrijven daarachter) het er maar bij lieten zitten. In tegendeel, ze verplaatsten hun beleid naar een wirwar aan bilaterale vrijhandelsverdragen, offshore-neoliberalisme en ‘war on terror’. En gingen natuurlijk ook over tot felle vervolging van de actievoerders. Vandaag de dag is er van een georganiseerde linkse antikapitalistische beweging dan ook weinig meer over. En het zijn extreemrechtse politici die pretenderen de alternatieven voor kapitalistische vrijhandel te leveren (Trump, Salvini, Orban, Bolsonaro, Le Pen...)

Wat is er toen gebeurd, en hoe zijn de bakens sindsdien verzet? Wat is er bereikt, en hoe zit het met het perspectief voor bewegingen van nu?

Daarover praten we in Wijkcentrum Ru Paré met onder andere: Kriss Scholl (ervaringsdeskundige onderzoeker), Anne van Schaik (was in Seattle tijdens de blokkades voor Nederlandse NGO’s), Ramon (arrestant G20-acties in Hamburg) en Nina (Shell Must Fall)

(Woensdag 18 december, 20-22.00 uur Ru Pare: Chris Lebeaustraat 4 Amsterdam)

Organisatie: Retakethe.city globalinfo.nl


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech