Verslag tentenkamp ter Apel

Nieuws, gepost door: nn op 14/05/2012 05:02:29

Wanneer: 14/05/2012 - 13:23

Misschien hebben jullie het meegekregen maar sinds 8 mei heeft een groep uitgeprocedeerde Irakezen een tentenkamp opgezet voor het "asielzoekers" centrum in ter Apel. Deze "uitgeprocedeerde" Irakezen mogen niet langer in Nederland blijven en moeten van de Nederlandse regering terug naar hun land van herkomst. De Irakese overheid zegt echter geen papieren te verschaffen aan mensen die niet vrijwillig terugkeren. Waar het hier dus eigenlijk op neer komt is dat deze groep mensen niet uitgezet kan worden en ook geen recht heeft op opvang of zorg vanuit de Nederlandse overheid.
Misschien hebben jullie het meegekregen maar sinds 8 mei heeft een groep uitgeprocedeerde Irakezen een tentenkamp opgezet voor het "asielzoekers" centrum in ter Apel. Deze "uitgeprocedeerde" Irakezen mogen niet langer in Nederland blijven en moeten van de Nederlandse regering terug naar hun land van herkomst. De Irakese overheid zegt echter geen papieren te verschaffen aan mensen die niet vrijwillig terugkeren. Waar het hier dus eigenlijk op neer komt is dat deze groep mensen niet uitgezet kan worden en ook geen recht heeft op opvang of zorg vanuit de Nederlandse overheid.
Sommige van deze mensen hebben al in uitzetdetentie gezeten, maar omdat zij niet uitgezet kunnen worden, gooit de overheid ze op straat en worden zij aan hun lot overgelaten. (Uitzetdetentie zijn gevangenissen waar mensen worden opgesloten die niet vrijwillig terug willen naar hun land van herkomst.) Deze mensen zijn ten einde raad en hebben dus op 8 mei een tentenkamp opgezet voor het "asielzoekers" centrum in ter Apel. Een groep van rond 40 Somaliërs – die in een vergelijkbare situatie zitten – heeft zich hier bij aangesloten en de groep groeit nog steeds. De totale groep is inmiddels gegroeid tot over de 150 mensen.
Er zou sprake zijn dat het Rode Kruis deze mensen te hulp zou schieten, maar dit hebben de bezetters afgewezen. Dit omdat het rode kruis slechts voor een week hulp aanbood en dat deze hulp op een andere locatie zou zijn. Hierop zou het tentenkamp afgebroken worden en zou het hoogstwaarschijnlijk na een week weer opgebouwd moeten worden. Hierbij vraag ik mij af of dit niet een manier is om het verzet te breken? Een week hulp aanbieden, het tentenkamp afbreken, veel spul wordt weggegooid en na een week heeft men weer helemaal niks . Persoonlijk vind ik het daarom een goede zaak dat zij deze hulp hebben geweigerd. Zij blijven bij hun standpunten en geven gelukkig niet toe aan zulke onzinnige tegemoetkomingen. Hierdoor krijgen zij het er echter niet makkelijker op.
Wij zijn er met een bus naar ter Apel gereden en hebben tenten, eten, tandpasta, tandenborstels, paracetamol, water, dekens, matjes, leesvoer en spelletjes die kant op gebracht. Toen wij aankwamen werd er bijna gevochten om de dekens die een groep voor ons had uitgedeeld en wij zaten te bedenken hoe wij onze spullen daar aan moesten leveren. Maar na wat rondvragen bleek er een centraal punt te zijn waar alles werd verdeeld. Dit verdeelpunt was echter in handen van de Irakezen en ik vroeg mij af of het dan ook echt eerlijk verdeeld wordt. Krijgen de Somaliërs ook een eerlijk deel? Maar een of andere snelle jelle van een woordvoerder, met zonnebril, zei dat dit zo zou zijn. Waar deze woordvoerder vandaan kwam, wie hij is, wie hem benoemt heeft en wie hij precies vertegenwoordigd is mij nog steeds onduidelijk…
Maar vooruit dan maar, bus uitgeladen en de spullen daar afgegeven. Men was blij met de ontvangen goederen, ik hoorde iemand zeggen;"kijk spelletjes voor de kinderen".
Na het uitladen van de bus ben ik door het tentenkamp gaan lopen en raakte ik in gesprek met verschillende mensen. Mensen slapen onder zeilen, in de buitenlucht, onder krakkemikkige tentjes en vaak zonder matjes (zie foto's). s' Nachts wordt het erg koud en mensen hebben hier veel last van. Een jongen van 23 jaar vertelde mij dat hij een half uurtje sliep, daarna bij een vuurkorf ging staan om daarna weer half uurtje te gaan slapen om daarna weer op te warmen bij de vuurkorf. Ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment breekt. Er zijn dus echt dekens, matjes, tenten en brandhout en vuurkorven nodig!!
Wij hebben mensen geholpen met het opzetten van tenten en zo raakten wij ook weer in gesprek. Hieruit konden wij opmaken dat deze mensen het er echt moeilijk mee hebben en dat de mensen daar onder erbarmelijke omstandigheden leven. Er zitten daar zieken, kinderen maar ook bijvoorbeeld een zwangere vrouw.
Op een bepaald moment werd aan ons gevraagd of zij het slootwater konden drinken!! Waar gaat het heen? Deze mensen hebben zelfs geen toegang tot schoon drink water. Het asielzoekerscentrum van het zogenaamde COA (centraal orgaan opvang?? asielzoekers) is te beroerd om deze mensen hun jerrycans te laten vullen. Het is in mijn ogen al belachelijk om mensen illegaal te verklaren, maar om mensen aan hun lot over te laten en iets basaals als water te weigeren daar kan ik echt niet bij.
Wij hoorden dat er een kans bestaat dat de Marechaussee volgende week langs komt om het veld leeg te vegen omdat het protest dan iets illegaals zou zijn. Hierop worden de vluchtelingen waarschijnlijk gearresteerd en naar een detentiecentrum bij Schiphol vervoert waar zij vast gezet worden.
Daarom aan iedereen die dit leest, ga daar heen, ga in gesprek met deze mensen en probeer hun verhaal naar buiten te brengen. Heb je nog spullen over, dekens, thermoskannen, tenten, brandhout, water of iets dergelijks breng het langs!! Je hulp wordt gewaardeerd en de mensen daar stellen het zeer op prijs.

Benodigheden
1. DEKENS, WARME TRUIEN,SJAALS, DIKKE SOKKEN
2. VOORAL VEEL WATER
3. zeil, tentharingen en COMPLETE tenten
4. Ducttape
5. Gasflessen laten vullen
6. Hout & vuurkorven
7. Licht

Tags: asielzoekers illegalen Ter Apel


Wie: 
nn

Als ik dat zo lees mag er ook wel een plan zijn voor als er brand uit breekt blus materiaal en zo.
Hopelijk is daar al in voor zien en komt dit commentaar als mosterd na de maaltijd spreekwoordelijk.Wie: 
nn

fotoimpressie

Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn
Foto: 


Wie: 
nn

[spam deleted]


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech