Politie gebruikt geweld om leegstand te beschermen

Nieuws, gepost door: nn op 14/05/2012 05:01:31

Wanneer: 13/05/2012 - 23:58

Vanavond rond 20:00 werd door Kraakgroep Oost de woning Simon Stevinstraat 25 HS in Amsterdam bezet en onmiddellijk ontruimd.

Dit huis stond niet alleen langdurig leeg maar zal ook nog minstens een jaar leeg blijven staan. Deze feiten konden door documenten van eigenaresse Ymere worden onderbouwd.

In het begin verliep de bezetting zoals dat gebruikelijk is. Echter kwam de politie in grote getalen . Inclusief arrestatieenheid. Hierdoor is de indruk gewekt dat door de politie bewust op een confrontatie is aangestuurd.

De krakers hebben aan de politie de beleidslijn van het OM omtrent handhaving van de Wet Kraken en Leegstand overhandigd. Tevens werd een concept dagvaarding van de advocaat van de krakers aangeboden en de advocaat zelf had al telefonisch contact met de politie. De uitvoerende chef van dienst wilde echter geen gesprek met de advocaat voeren.

Op gegeven moment begon de politie op de verzamelde groep krakers af te stormen, en toen de krakers niet aan de kant gingen werd er meteen overgegaan tot gewelddadig optreden. Er werd gebruik gemaakt van de wapenstok en honden werden op de groep losgelaten. De aanwezigheid van een raadslid van Stadsdeel Oost, die als getuige was uitgenodigd, kon de politie ook niets schelen. Deze man zal nog zijn eigen verslag over de gebeurtenissen publiceren.

Eerst werden mensen hardhandig verwijderd daarna werd de groep die voor het pand stond ingesloten. Er werd overgegaan tot aanhouding van krakers en symphatisanten onder gebruik van grof geweld. Terwijl van de kant van de krakers alleen passief verzet uitging.

De politie heeft nog een stadsbus van de straat getrokken en de bestuurder gesommeerd om alle passagiers uit te laten stappen, om deze bus te vorderen voor het vervoer van de ruim 30 arrestanten.

Ondanks duidelijk vastgesteld beleid van het OM, ondanks uitspraken van de Hoge Raad en ondanks aanwezigheid van een getuige van de deelraad, heeft de politie – op bevel van een meerdere of niet – gekozen een strategie te handhaven die tegen alle afspraken en regels in gaat. En dat alweer om een woning te ontruimen die met zekerheid langdurig leeg blijft staan.

De Burgemeester heeft juist verklaard dat “de schaarse politiecapaciteit” niet voor dit soort ontruimingen zal worden gebruikt. Tevens heeft het stadsbestuur van Amsterdam een motie aangenomen dat niet voor leegstand zal worden ontruimd. Allemaal flauwekul dus!

Met dit soort optreden wordt elke grondslag van de rechtstaat en de trias politica met voeten getreden en een grote groep mensen die niets had
misdaan is zwaar mishandeld.

Tags: kraken police


Wie: 
nn

1e foto van de reeks die er aankomt. Wat zeer opvallend was (en wat al een poos aan de gang is), is de nauwe samen werking met handhaving en privé stadswachten, dit terwijl deze mensen geen enkele BOA status hebben.

Op de foto kan gezien worden dat de dames en heren van de smeris het onwijs naar hun zin hadden.

Foto: 


Wie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

link to video:
https://www.indymedia.nl/node/4598Wie: 
Oost

Het oorspronkelijke persbericht van de actie met achtergronden van de actie:

Kraakgroep Oost onderneemt actie tegen megalomaan Ymere

Kraakgroep Oost heeft vandaag een woning aan de Simon Stevinstraat 25hs in gebruik genomen uit protest tegen de verkrotting die al jaren in de buurt gaande is en de daarop volgende plannen van Ymere om de sociale huurwoningen aldaar te verkopen. De krakers willen het huis schoonmaken en opknappen, een positieve bijdrage leveren aan de buurt, en tegelijkertijd samen met de bewoners een alternatief sociaal plan ontwikkelen voor het plan van Ymere waarvoor de benodigde bewonerssteun ontbreekt.

Al in 2006 stapten bezorgde buurtbewoners naar de lokale politiek met klachten over verzuim van onderhoudswerkzaamheden door Ymere (zie bijlagen). Hierop volgde jarenlang gehannes vol gebroken beloftes en groeiende problemen met vocht en schimmel in de huizen. In 2010 meldde de corporatie uiteindelijk geen geld te hebben voor de beloofde ingrijpende onderhoudswerkzaamheden en zou enkel nog klein onderhoud worden uitgevoerd.

Volgend jaar wil Ymere beginnen met een grootschalige renovatie die min tien maanden zal duren. De woningen waar huurders hierna niet terugkeren, worden verkocht; waar de huurders wel terugkeren zullen zij de laatste sociale huurders zijn van de huizen. Echter, uit het draagvlakonderzoek uitgevoerd door Ymere blijkt slechts de helft van de huidige bewoners in te stemmen met het plan, niet de benodgide 70%. In plaats van een nieuw plan te ontwikkelen, probeert de corporatie al zes maanden met twijfelachtige methodes de steun op te krikken (voor meer info hierover kunt u contact met ons opnemen).

Wij protesteren tegen dit soort 'stadsvernieuwing' dat in Oost een inmiddels herkenbaar patroon volgt: jarenlange (opzettelijke?) verkrotting, waarna als enige oplossing verregaande renovatie (of sloop en nieuwbouw) wordt gepresenteerd, waarbij huurdersinspraak wordt genegeerd, en met uiteindelijke afloop de verkoop van sociale huurwoningen.

Het is duidelijk dat Ymere wederom haar stadsvernieuwingsplan koste wat kost wil doorvoeren, ongeacht de belangen en behoeften van huurders. Samen met de buurt wil Kraakgroep Oost hier dan ook een alternatief plan bedenken dat wél in het belang is van sociale huurders in Amsterdam.Wie: 
nn

Krakers met (grof) geweld ontruimd.

Zondagavond heeft een grote groep krakers een al ruim 2 jaar leeg staande benedenwoning in de Simon Stevinstraat in Oost gekraakt. Lang heeft de kraak niet geduurd want de politie was al snel ter plaatse. Met hard geweld werden de krakers verdreven en het pand ontruimd. SP-deelraadslid Gerard van de Molen was geschokt over wat hij had gezien. “Dit buitensporig optreden is blijkbaar het nieuwe beleid van de gemeente".

Dat er geen plannen met de leegstaande benedenwoning waren, bleek uit een mail van Ymere met de mededeling dat een opknapbeurt niet voor 2014 plaats zou vinden. Wettelijk gezien mag de politie in dit geval niet direct ontruimen maar hebben de krakers het recht een ontruiming door de rechter op rechtmatigheid te laten toetsen.

De krakers hadden zich al snel toegang verschaft en het huis bewoonbaar gemaakt.

Na een half uur kwam de eerste politiebus voorrijden. Nadat een hoger geplaatste agent arriveerde kwam er een gesprek op gang. De krakers konden aantonen dat de etage al ruim 2 jaar leeg stond.

Dit bleek voor de agent geen probleem en hij sommeerde de krakers hem door te laten. De krakers die ingehaakt rond de voordeur stonden lieten dit niet toe waarop de agent de opdracht gaf om de mensen weg te halen. Dus werden grovere middelen toegepast. Twee honden werden op de krakers afgestuurd maar ook nu gaven de krakers geen krimp. De agent gaf opdracht er op los te slaan en daar hadden de agenten geen moeite mee. Na dit geweld moesten de krakers wel toegeven waarop het pand werd ontruimd en de krakers gearresteerd.

SP-raadslid Gerard van de Molen, die door de krakers was gevraagd om bij het gesprek met de politie aanwezig te zijn werd door de politie met zachte maar dwingende hand weggezet. Woedend werd hij toen hij zag hoe er op de krakers werd ingeslagen. “Eerst sturen ze honden op de mensen af en vervolgens slaan ze er op los. Ik zag dat sommige agenten zo enthousiast bezig waren dat ze door collega’s gekalmeerd werden.”

De SP vraagt zich af of dit nieuw beleid is van de gemeente of dat de politie hier op eigen houtje opereert. Feit is wel dat bij de vorige 3 kraakacties er ook direct ontruimd werd. Volgens de wettelijke bepalingen mocht de politie niet ontruimen en buitensporig geweld is natuurlijk ronduit verwerpelijk.

Gerard van de Molen

SP-Raadslid deelraad Amsterdam OostWie: 
nn

Beelden op het fascistische GeenStijl podium:
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/05/lunchvideo_vier_minuten_kra...Wie: 
nn

Video: Politie slaat in op krakers
http://www.at5.nl/artikelen/81106/video-politie-slaat-in-op-krakersWie: 
indymedia

Let op: die is niet het originele bericht wat hier stond. Deze is weggehaald, hieronder uitleg.

Gisterenavond, 15 mei, zijn alle arrestanten vrij gekomen.
Tijdens het overleg dat daarop volgde bleek dat de agent in kwestie niet vd Geest was. De betreffende post is inmiddels verwijderd.

Feit blijft dat een agent van de politie Amsterdam zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling. De oproep om aangifte te doen tegen de agent(en) in kwestie blijft dan ook op indymedia staan.Wie: 
nn

weinig verhullend filmpje van een buurtbewoner
http://www.at5.nl/artikelen/81106/video-politie-slaat-in-op-krakersWie: 
nn

direct link naar overbuurman filmpje op geenstijl: http://youtube.com/watch?v=OfgELYjGxGY
let vooral op de grijs harige smeris met de dikke buik die met twee handen op de langelat op het hoofd van iemand staat in te beuken. aangifte tot poging tot doodslag lijkt me wel op zijn plaats.
kan iemand die toegang heeft tot een youtube ripper het filmpje ff downloaden als bewijsmateriaal?Wie: 
Spirit Of Squatters Collective TV

Deze film is ook goed
http://youtu.be/OfgELYjGxGYWie: 
Kraakgroep Oost

Vanavond 21:30, Pretoriusstraat 43, komt allen!

Vandaag zitten nog steeds 25 krakers vast in het arrestantencomplex Zuid-Oost. Gisteren is een groep van 40 krakers die een woning gekraakt had aan de Simon Stevenstraat 25 keihard weggeslagen en gearresteerd. Op de filmpjes gemaakt door buurtbewoners is te zien hoe de politie inslaat op een groep demonstranten die alleen de knuppelslagen kon afweren.

Vanavond om 21:30 wordt er voorverzamelt op Pretorriusstraat 43 (Joe’s Garage) voor een geluidsdemonstratie richting arrestantencomplex Zuid-Oost. Kom je uit Amsterdam, neem dan je fiets mee! Kom je met de auto of busje vanuit de rest van Nederland, dan zorgen wij voor de juiste routebeschrijving vanaf de Pretoriusstraat 43 richting het arrestantencomplex. In de Pretoriusstraat en straten er om heen zijn voldoende parkeerplekken.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OfgELYjGxGYWie: 
nn

http://nos.nl/artikel/372792-kraakpoging-amsterdam-voorkomen.html

nos heeft een nieuw artikel, klakeloos overgenomen natuurlijk van de smeris..Wie: 
nn

even voor de duidelijkheid, het pand was reeds gekraakt!!

at5 heeft de laffe politie woordvoerder geintervieuwd... klinkt weer mooie als kletspraat.. http://www.at5.nl/artikelen/81134/kraker-toont-wonden-politie-reageertWie: 
Tjebbe van Tijen (vroeger archivaris van het Provo-archief) en medeoprichter van het Woningburo De Kraker (1967/68)

Wat ik nu vanuit meerdere (video) gezichtspunten gezien heb is hoe een door de weekse woningkraak ontaard in een opgefokte toestand warbij een oudere politieman met teveel 'vut' niet alleen anderen verwond, maar zelf ook het risico loopt om als enige dodelijke slachtoffer ter plekke aan een hardstilstand te overlijden. Hij lijkt de moderne vorm van wat een krappe halve eeuw geleden een 'bullepees' heette te hanteren (de lange lat) en klaarblijkelijk is de houding van de krakers dusdanig passief afwerend en geweldloos, dat hij zich veroorloofd niet zoals gebruikelijk één hand en arm vrij te houden voor balans en afweer, maar met beide met al zijn kracht zijn wapen keer op keer laat neerkomen op de tegen de muur gedrukte krakers. Dit optreden heeft zoals ik het waarneem geen ander doel dan het teweegbrengen van pijn en daarmee wonden.

De hele operatie ziet er verbijsterend uit, waarbij de dolgedraaide politiehonden, wellis waar niet direct aangezet worden tot bijten, maar met hun angstaanjagend geblaf de hele atmosfeer tien maal zo grimmig maken. Het lijkt er ook op dat de grijze agent zonder pet met zijn lange lat die zich keer op keer al meppend op de krakers stort door het blaffen van de honden opgezweept wordt.

Het uiteindelijke doel van de woningkraak - een reactie op de schandalige omstandigheid dat een woningbouw vereniging die Ymere formeel nog steeds is het tot haar (gedwongen) taak rekent om huurwoningen leeg te maken en dan te verbouwen om op de (on)vrije woningmarkt te verkopen - maakt dat wat er gebeurd is nog extra pijnlijk. Een concert van meppende politiemannen en blaffende en grommende honden begeleiden de teloorgang van betaalbare huurwoningen, dat is wat ik historisch gesproken zie als ik de beelden die op deze pagina staan bekijk.

Ik weet niet wat het verleden van al de buren in de aangrenzende woningen is, maar mij slaat de schrik om het hart bij het aanschouwen van dit tafereel.

De eerste associatie die bij mij opkwam was de film uit 1966 "Omdat mijn fiets daar stond" van Louis van Gasteren die een zinloos en bruut politieoptreden op de Prinsengracht in Amsterdam laat zien en analyseert, tijdens de opening van een foto-tentoonstelling over - ook weer - politiegeweld tegen demonstranten die zich keerden tegen het Staatshuwelijk in Amsterdam met Gouden Koets en al van Prinses Beatrix met de destijds omstreden Claus von Amsberg. Dit filmpje begint met de openingstoespraak van schrijver Jan Wolkers die vertelt hoe zijn vader bij de Amsterdamse politie zat en daar was weggegaan omdat al dat meppen met 'de bullepees' en toen ook nog 'de platte kant van het zwaard', er meestal toe leidde dat "de verkeerden klappen kregen."

zie: http://www.youtube.com/watch?v=aZ870Ml8_lU&feature=share

Alsof er weinig op niet veranderd was bij het politiecorps, zo zag het politieoptreden tegen de krakers in de Simon Stevin Straat, sinds de reorganisatie van het beruchte Amsterdamse politiekorps nu bijna vijftig jaar geleden. Het 'geweldmonopolie van de politie' is er als laatste middel (vanuit het perspectief van de autoriteiten), zoals in het betoog voor AT5 van de politiewoordvoerster herhaaldelijk gesteld werd. Wat ik zag was een video gemaakt voor de politie-academie om de studenten al de gemaakte fouten te laten opsommen, om ze inzicht te geven hoe confrontaties te de-escaleren in plaats van het omgekeerde.

Wat we zien is een ongeorganiseerde verzameling politiefunctionarissen die in hun handelen blijk geven van het uitvoeren van meerdere plannen en spontane ingevingen tegelijkertijd, zonder dat die plannen op enigerlei wijze van te voren besproken zijn en zonder dat die ingevingen door iemand geleid worden. Niet enkel de dikwijls in beeld komende grijze agent met de lange lat, wordt regelmatig aan zijn jasje teruggetrokken uit het krijgsgewoel, ook andere politiemensen maken frequent corrigerende gebaren en/of doen aanrakingen ten opzichte van hun collega's.

De lange lat hakkende politieman die zichzelf niet meer onder controle heeft wordt echter NIET van het strijdtoneel afgevoerd. Dit doet de vraag rijzen of dit het gevolg was van de rang van de betreffende agent en dat het andere politiepersoneel, zijn minderen, het niet aandurfden om hem te doen ophouden of zich te matigen.

De uitleg die door de politiewoordvoerster op de zender AT5 gegeven werd, was als je kijkt wat er op de beelden gebeurd, volstrekt belachelijk. Zij sprak over de bestaande instructie bij confrontaties om binnen een aaneengesloten linie te blijven. Een ieder die het videomateriaal - dat uit verschillende standpunten is opgenomen - bekijkt, kan zien dat er geen sprake was van een duidelijke linie, anders dan de paar stoeptegels breedte van straat tot muur van de omstreden woningen, waarbinnen een warrig patroon van een groep zich merendeels geen raad wetende politievrouwen en mannen te zien is.

De veldslag van de Simon Stevinstraat was er vooral eentje van het Amsterdamse politiecorps, dat zich allereerst diep moet schamen over hun optreden en het volstrekt uit het oog verliezen van het redelijkheidsprincipe als het gaat om het aanwenden van geweld. Het geweld zoals nu getoond is ook een uitvloeisel van politieke beslissingen die het 'recht van wonen zonder eigendomstitel of huurovereenkomst' (kraken m.a.w.) in weerwil van het in de Nederlandse grondwet en De Rechten van de Mens gestelde, ondergeschikt heeft gemaakt aan 'het recht op eigendom'. Kraken, nu het een strafrechtelijke overtreding is geworden is daarmee ook in het domein van de misdaad gebracht. Waar het voorkomen van het misdrijf om woningonttrekking van huurwoningen tegen te gaan toe kan leiden, is nu op een jammerlijke wijze gedemonstreerd. Achter de meppende hand van de dolgedraaide politieman op leeftijd en door het geblaf van opgehitste politiehonden zie ik die politieke partijen die meenden het 'huisrecht' zoals verankerd in onze grondwet, ondergeschikt te moeten maken aan het recht van eigendom en daarmee van de door banken en hypotheken beheerste woningmarkt enkel toegankelijk voor kredietwaardigen.


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Een kleine collage van foto's van het kleine grijze hondsdolle mannetje.
Bijgevoegd ook de foto van Michel van der Geest.
Oordeel zelf en let dan vooral op het verschil in de Neus, Michel met "Dikke neus" en de (vooralsnog) geweldadige NN-Smeris met "Dunnere neus" .

Foto: 

>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

http://slkjfdf.net/ - Azkugot Iyjepa ezr.pcvg.indymedia.nl.ioy.zi http://slkjfdf.net/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech