Update tentenkamp Ter Apel

Nieuws, gepost door: Jo M2M op 11/05/2012 05:10:24

Wanneer: 11/05/2012 - 21:47

Update 11 mei

Een delegatie van drie man uit Ter Apel is de hele middag op het ministerie van Binnenlandse Zaken geweest om met ambtenaren van Gert Leers en de Dienst Terugkeer & Vertrek te praten over de situatie in Ter Apel en Irak. Conclusie is dat de camping doorgroeit.


Na afloop van het vier uur durende gesprek sprak M2M met Hadi Abu Sanad. De Directeur-Generaal, de hoogste ambtenaar van Leers, bood opvang aan voor alle Iraki's die bereid zijn vrijwillig terug te gaan naar Irak. Dat aanbod is afgewezen. Vervolgens boden de ambtenaren aan om de Tweede Kamer de kans te geven een oplossing te vinden. De kampeerders zouden in afwachting daarvan allemaal naar binnen kunnen in Ter Apel, maar niet langer dan een week. Ook dat aanbod is afgewezen door de delegatie van de aktievoerende Vluchtelingen-op-Straat. Kortom er is helemaal niks gebeurd en niets veranderd. De woordvoeder Frank Wassenaar van het ministerie is vooralsnog onbereikbaar, maar hij verwachtte voorafgaand aan het onderhoud niet dat er iets nieuws te melden zou zijn.
http://vluchtelingenopstraat.blogspot.com/

Zie ook eerdere berichten op Indymedia:
https://www.indymedia.nl/node/4455
https://www.indymedia.nl/node/4444

Tags: kamp Ter Apel vluchtelingen op straat


Wie: 
nn

Meer over vandaag met foto's kun je hier vinden:

https://www.indymedia.nl/node/4455Wie: 
Vrijdag 11 mei

Bezoek uit solidariteit aan tentenkamp.

Foto: 


Wie: 
Vrijdag 11 mei

Ga er ook heen!

Foto: 


Wie: 
nn

I N D weg er mee

Foto: 


Wie: 
nn

gezien het koude weer (s'nachts) zijn dekens nog steeds hard nodig.
Ook omdat de groep nog steeds aan het groeien is en Ter Apel voorlopig nog niet van ze af.Wie: 
nn


Wie: 
nn : update van STIL

*Update Tentenkamp zondag 13 mei * door STIL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief: stilnieuws@gmail.com

Dringend verzoek om medische zorg en medicijnen tentenkamp

*Somaliërs krijgen zelfde aanbod als Irakezen *

*Vanmiddag kregen de Somaliërs in het tentenkamp, dat zijn er inmiddels vijftig, hetzelfde aanbod als de Irakezen eerder: Werk je mee aan eigen terugkeer, dan krijg je opvang. Ook kunnen ze een week opvang krijgen waarin 'nagedacht wordt over een oplossing'. De Somaliërs wezen het aanbod af.*

Zelf wezen ze in het gesprek op de brief van minister Leers van 18 april jl. waarin hij zelf aangeeft dat terugkeer 'moeilijk realiseerbaar' is. Die dag trok hij het hoger beroep bij de Raad van State in dat was ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Groningen die eerder vond dat de Somaliërs van het eerste tentenkamp moesten worden vrijgelaten uit detentie omdat ze niet uitzetbaar zijn. Hiermee gaf de minister aan dat uitzetting inderdaad niet lukt.

"Vandaag zei de IND dat als we terug willen, hij ons kan helpen. Hij zegt elke dag iets anders", vertelt Ali, een van de onderhandelaars van de Somaliërs. "Vandaag zegt hij iets, morgen iets anders. Ik begrijp er niets
meer van".

*Mislukte terugkeer *

Zijn naamgenoot Ali die ook bij het gesprek aanwezig was, is een van de twee Somaliërs die in november jl 'vrijwillig' terugkeerde naar Somalië met hulp van de DT&V. Ze werden echter door Mogadishu geweigerd. De Somalische autoriteiten daar wilden hen niet toelaten omdat de inreis 'illegaal' zou zijn geweest, er was geen toestemming gegeven vooraf. "Ook zei de minister van de TFG dat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden", zo vertelde gisteren woordvoerder Saam Saïd namens Ali.

Ali en zijn lotgenoot werden terug naar Kenia gevlogen en daar twee weken opgesloten op het vliegveld in Nairobi en vervolgens in december terug naar Nederland gestuurd*. *Ali werd bij terugkomst een maand opgesloten op Schiphol en vervolgens weer op straat gezet. Na een nieuw asielverzoek werd hij opnieuw op straat gezet. Ali: "De IND zal met 'Den Haag' dit verhaal bespreken en morgen of dinsdag reageren".

*'We willen op de eerste plaats: een leven'*

De Somaliërs legden in het gesprek hun eisen op tafel. "We willen op de eerste plaats: een leven. We willen voor onszelf kunnen zorgen en toegang tot medische zorg. Op dit moment mogen we niet werken en kunnen ons niet verzekeren. Ook willen we de kans elders asiel te vragen of anders een status in Nederland. We kunnen onmogelijk terugkeren". Ze eisen ook een zorgvuldige asielprocedure die er op dit moment in hun ogen niet is.

*Medicijnen en medische zorg*

Volgens Ali is een vrouw in het kamp vijf maanden zwanger van een tweeling en heeft naar eigen zeggen nog geen enkele controle gehad. Ook zijn er mensen die medicijnen nodig hebben voor astma, hoge bloeddruk en hartklachten. Er zou iemand tbc hebben en een ander nazorg nodig hebben na een baarmoederoperatie. Ze vragen om medische hulp.

*Meer informatie:*

*www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com *

*http://stil2.wordpress.com*

*www.iraqi_refugees.org.*Wie: 
nn

Eindelijk is er een (semi) vaste water aansluiting.

Een vrachtwagen van waterbedrijf groningen heeft zojuist
2 kleine containers met water en een rekje kraantjes gebracht.

Eten daar in tegen hebben ze bepaald niet een overvloed aan.
Mochten er mensen en/of organisaties (voku's bijv.) eten over hebben.
De inmiddels meer als 160 mensen in Ter Apel lusten wel wat!Wie: 
nn

De verdeling van de spullen gaat nog steeds niet echt eerlijk. Een groep
Irakezen wil zoveel veel mogelijk voor hun zelf houden. Dus let op als er
mensen die kant op gaan om spullen langs te brengen, geef dit niet af bij
het zogenaamde verdeelpunt. Laad niet meteen alles uit maar probeer een
beeld te krijgen van de situatie. Er werd mij verteld dat het beter is om
de spullen zelf te verdelen, in wat voor setting dit moet en wat handig is
durf ik niet te zeggen.

SHUV, een stichting die vanaf het begin af aan betrokken is bij het
protest heeft vanaf vandaag een website waarop ze ook updates zullen
plaatsen.

www.shuv.nl

Er zijn op het moment meer dan 223 mensen, hierna is er gestopt met tellen.

Benodigdheden:
Tenten
Warme kleding
Dekens
en etenWie: 
nn

Er is hier net een sms bericht binnen gekomen dat er een irakees in het kamp in coma zou zijn geraakt vanwege de weersomstandigheden/onderkoeling, er is een ambulance gebeld en zijn toestand is niet stabiel.

Is er iemand in of in de buurt van het kamp die dit kan bevestigen?Wie: 
nn

Weer via sms:
De Irakese man is inmiddels per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd, er is iemand vanuit het kamp met hem meegegaan.

Nieuws van on the spot is nog steeds meer dan welkom!Wie: 
nn

update man naar ziekenhuis;
Er is inderdaat gisteravond iemand naar het ziekenhuis afgevoert per ambulance.

Een man viel weg, (flauw ofzo) en in eerste instantie werd gedacht dat het
om hart problemen ging en dus is er meteen 112 gebeld.
Aangekomen in het ziekenhuis bleek het gelukkig allemaal wat mee te vallen.
De man is uiteindelijk weggegaan met medicatie voor z'n maag.Wie: 
AFA Nederland

Sinds 8 mei 2012 heeft een groep Iraakse vluchtelingen een tentenkamp opgezet in Ter Apel. AFA Nederland steunt de vluchtelingen in hun actie!

Sinds 8 mei 2012 heeft een groep Iraakse vluchtelingen een tentenkamp opgezet in Ter Apel. Inmiddels doen er zo'n 300 Iraakse, Iraanse en Somalische vluchtelingen mee aan het protestkamp. De vluchtelingen eisen om in een ander land asiel aan te mogen vragen, of om in Nederland te mogen blijven.

De vluchtelingen die het kamp hebben opgezet mogen van de regering niet in Nederland blijven, maar kunnen ook niet worden uitgezet omdat het land waar vandaan zij zijn gevlucht hen niet wil opnemen bij gedwongen terugkeer uit Nederland. Elders asiel aanvragen is ook niet mogelijk. Vanwege het verdrag van Dublin mogen asielzoekers slechts in één Europees land asiel aanvragen. De vluchtelingen weigeren echter om uit eigen beweging terug te gaan. En terecht!

Nederland wil een zo hard mogelijk standpunt innemen tegen vluchtelingen. Niet voor niets wordt deze groep mensen als 'illegaal' benoemd als ze niet willen vertrekken. Hoe het mogelijk is om illegaal mens te zijn kan uiteraard niemand uitleggen. De bizarre manier waarop de Nederlandse overheid om wenst te gaan met vluchtelingen wordt in dit geval ook geïllustreerd door het aanbod dat aan de actievoerende vluchtelingen is gedaan. Ze krijgen opvang zodra ze beloven direct te zullen terugkeren naar het land waaruit ze zijn gevlucht. Een aanbod waarvan iedereen kan aanvoelen dat het nooit geaccepteerd zal worden, maar de regering kan weer laten zien hoe 'humaan' ze wel niet is. Ze hebben immers met de vluchtelingen gesproken...

AFA Nederland zet zich al jaren in voor de rechten van vluchtelingen. Het is bizar dat een rijk en zogenaamd beschaafd land als Nederland het volkomen normaal vind om mensen illegaal te verklaren. Nog veel erger is het mensen een dak boven hun hoofd, eten en medisch zorg te ontzeggen. Puur en alleen omdat ze niet hier geboren zijn. Puur en alleen omdat ze het hebben aangedurfd om naar Nederland te vluchten. Hiervoor moeten mensen in de ogen van de regering keihard worden aangepakt.

Wij vinden dit volkomen idioot. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan, en elke vluchteling heeft recht op opvang. Het is inspirerend om te zien dat mensen in zulke lastige omstandigheden nog de energie hebben om op te komen voor hun rechten. Wij willen deze mensen graag helpen met wat wij kunnen, en hebben daarom tenten en dekens langs gebracht. Help deze mensen ook in hun strijd om mens te zijn!


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech