Blokkade wapenbedrijf Thales in Hengelo tegen verdienen aan 'vluchtelingencrisis'

Nieuws, gepost door: Stop the War on Migrants! en AAGU op 19/10/2018 10:06:52

Wanneer: 19/10/2018 - 05:32

Sinds 6.15 uur vanochtend blokkeren activisten van Stop the War on Migrants! en de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) de ingangen van wapenbedrijf Thales in Hengelo (Haaksbergerstraat 49). Zij protesteren met de actie tegen de rol van Thales (voorheen bekend als Holland Signaalapparaten (HSA)) in de zogenaamde 'vluchtelingencrisis'.===
Updates:

7.10 uur: Politie vraagt activisten aan achterzijde om ID #blockthales
7.30 uur: Personeel druppelt binnen, krijgt aan hen gerichte flyer aangeboden
7.35 uur: Politie zegt niets te gaan doen zolang Thales geen aangifte doet en vertrekt (voorlopig)
7.42 uur: Reacties personeel variëren van 'De een z'n dood, de ander z'n brood' tot 'Goed dat jullie hier staan'
9.00 uur: Leveranciers kunnen terrein Thales niet op en moeten rechtsomkeert maken
9.40 uur: Drie mensen van 'Openbare Orde en Veiligheid' van gemeente Hengelo willen weten 'hoe lang het nog gaat duren'. Zijn nu binnen bij Thales voor overleg.
10.10 uur: Lokale VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter toont morele failliet van die partij weer eens aan, tweet: "Als ik dit zo hoor ben ik toch wel weer trots op Thales. Naast veiligheid in de hele wereld helpen ze ook de vluchtelingenstroom in te dammen. #thales #goedbezig #mooibedrijf"
10.24 uur: Woordvoerder Thales vraagt delegatie blokkeerders binnen voor koffie en gesprek. Activisten weigeren en eisen dat Thales stopt met productie militair en grensbewakingsmaterieel.
14.45 uur: Blokkade blijft effectief: leveranciers en andere auto's moeten onverrichterzake weer rechtsomkeert maken.
15.00 uur: Beveiliging van Thales komt met een laddertje naar buiten om een vuilniszak van een camera te halen.
16.15 uur: Rond deze tijd beëindigen we de blokkade van wapenbedrijf Thales in Hengelo, de hele dag is al het autoverkeer tegengehouden. Dit was tien uur blokkade, acties tegen wapenbedrijven die profiteren van de 'vluchtelingencrisis' gaan door.

====

Wapenexporten van Thales dragen bij aan oorlog, repressie en mensenrechtenschendingen, belangrijke oorzaken voor gedwongen migratie. Het bedrijf verdient daarna nog eens aan het leveren van materieel voor grensbewaking en -controle om de mensen die hierdoor gedwongen op de vlucht moeten slaan tegen te houden.

Verschillende mensen hebben zich vastgeketend aan de toegangshekken van Thales, waardoor autoverkeer het bedrijfsterrein niet op kan. Anderen staan met spandoeken bij de poorten en delen flyers uit aan werknemers. Bij de ingang aan de Haaksbergerstraat wordt de lange lijst met vluchtelingen die de dood vonden aan de grenzen van 'Fort Europa' voorgelezen.
Een woordvoerder van de activisten zegt: “Thales verdient grof geld aan oorlog en aan het onmenselijke Europese vluchtelingenbeleid. Vandaag maken wij duidelijk dat dit onacceptabel is en dat Thales niet ongestoord dit dodelijke werk kan voortzetten. Met de blokkade worden deze activiteiten van Thales publiekelijk aan de kaak gesteld en even een halt toegeroepen, maar ze zouden natuurlijk voor altijd moeten stoppen.”

Thales Nederland levert onder meer communicatiesystemen voor Saoedische tanks, die ingezet worden in de verwoestende oorlog in Jemen, en radar voor schepen voor de Egyptische marine, betrokken bij de zeeblokkade van Jemen en bij geweld tegen vluchtelingenschepen.
Diverse landen in Noord-Afrika beschikken over marine- en kustwachtschepen voorzien van radarsystemen van Thales, die zij onder meer inzetten voor grensbewaking. Ook op Nederlandse schepen die deelnamen aan de militaire EU-grensbewakingsmissie Operatie Sophia, voor de kust van Libië, en diverse Frontex-operaties is radar van Thales te vinden.
Door EU-lidstaten en derde landen, vaak met hulp van EU-financiering, te voorzien van middelen voor grensbewaking worden deze grenzen steeds verder gemilitariseerd. Hierdoor worden migranten gedwongen om steeds gevaarlijkere routes te nemen, vallen zij steeds vaker in handen van criminele mensensmokkelnetwerken en sterven migranten steeds vaker aan de grenzen van Europa en daarbuiten.
De woordvoerder van de activisten: “Thales en andere wapenbedrijven voorzien niet enkel in de behoeftes van Fort Europa, maar lobbyen ook actief op nationaal en Europees niveau voor het militariseren van de Europese grenzen en hebben op deze manier grote invloed op het Europese migratiebeleid. De wapenindustrie is er goed in geslaagd migratie eenzijdig als veiligheidsprobleem te framen en daarmee de weg vrij te maken voor de inzet van militaire middelen om dit te bestrijden.”

Thales draagt met dit alles bij aan het klemzetten van mensen, van twee kanten. Opgejaagd door oorlog en repressie worden zij op de vlucht tegengehouden door grensbewakingssystemen van dezelfde wapenindustrie. Hightech-toepassingen, zoals die van Thales, worden hierbij vaak in puur technische termen gepresenteerd, waardoor het menselijk leed dat erdoor veroorzaakt wordt naar de achtergrond verdwijnt. Hoogtechnologische kennis zou beter aangewend kunnen worden om bijvoorbeeld duurzaamheid te bevorderen.

Stop the War on Migrants! is een campagne die dit jaar van start ging en zich richt tegen het Europese migratiebeleid, in het bijzonder wapenbedrijven zoals Thales en Airbus die grof verdienen aan de ellende van vluchtelingen. De groep organiseerde eerder protesten bij de Bedrijvendagen op de TU Delft, waar deze bedrijven prominent aanwezig waren, bij de jaarvergadering van Airbus in Amsterdam en bij de Schouwburg Hengelo (in samenwerking met de lokale stichting VEDAN), waar Thales een belangrijke sponsor van is. Op de Universiteit Twente werd eerder dit jaar een lunchlezing over de militarisering van Europese grenzen gehouden.
AAGU voert al langere tijd actie tegen het Nederlandse vluchtelingenbeleid, met name tegen het detentiecentrum Kamp Zeist bij Soesterberg. Een recente campagne richtte zich tegen de gezinsgevangenis die hier gevestigd is.

----

Zie ook: https://stopthewaronmigrants.noblogs.org
Volg via Twitter #blockthales en Instagram.
Meer informatie over de rol van de wapenindustrie tav vluchtelingen: http://www.stopwapenhandel.org/vluchtelingenWie: 
Stop the War on Migrants! en AAGU

Foto's blokkade achterzijde Thales Hengelo.

Foto: 


Wie: 
Stop the War on Migrants! en AAGU

"Afdeling communicatie Thales biedt bloedgeld koffie aan. Wij willen geen koffie, maar stopzetting oorlogsmaterieel."

Foto: 


Wie: 
Stop the War on Migrants! en AAGU

De blokkade gaat door! Inmiddels gaat het personeel van Thales lunchen in een faciliteitsgebouw buiten de hekken van het bedrijf. Onderweg komen ze langs activisten met spandoeken, die de dodenlijst van Fort Europa voorlezen via een geluidsinstallatie.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech