Studenten begraven SHELL tijdens promotiepraatje directeur Shell op de UvA

Nieuws, gepost door: New University en bondgenoten op 12/09/2018 09:05:30

Wanneer: 12/09/2018 - 16:11

Amsterdam, 12 september 2018; Vandaag is het promotiepraatje van president directeur Shell, Marjan van Loon, bij Room for Discussion op de Universiteit van Amsterdam verstoord met een potje bullshit Bingo. Op uitgedeelde Bingo-kaarten stonden welbekende groene leugens waarmee de klimaat misdadiger Shell al jaren hun industrie oppoetst. Bij het herkennen van welbekende child marketing soundbites van de fossiele industrie gingen handen in de lucht en werd er Bingo geroepen in het publiek.
Toen na enige consternatie de aandacht net terug was herwonnen naar het podium kwam een stel studenten met helmen op en hesjes aan met een enorme pijpleiding de hal in. “Mind de pipeline” klonk het door de zaal. Met deze actie onderstreepten de actievoerders de vergeten olifant in de kamer: dat Shell nog altijd een miezerige 2,5% in groen investeert en onderhand met haar fossiele verslaving doorgaat leefgebieden te vernaggelen, gemeenschappen schaadt en klimaat ontwrichting met catastrofale gevolgen doet toenemen.

Wie dacht dat de show was afgelopen had het mis.Halverwege de ontspoorde verkooppitch van Marjan van Loon lieten studenten vanaf de balustrade van de hal banners zakken met daarop de tekst “Belast Shell, niet de publieke sector #dividendbelasting” en “Invest in education, not in fossil fuels”. De boodschap die studenten hiermee afgeven is dat er veel redenen zijn om tegen Shell in actie te komen maar dat we in de context van het UvA gebouw waarin dit spektakel wordt gefaciliteerd men vooral niet moet vergeten dat draaideurpolitici die meer voor multinationals werken dan het volk ertoe hebben geleid dat bedrijven als Shell doorlopend kadootjes krijgen toegespeeld - waarvan de 2.000.000.000 euro dividend belasting afschaffing het laatste markante voorbeeld is, en dat terwijl het onderwijs al jaren in de uitverkoop staat. Bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat studenten meer leningen in worden gejaagd, docenten meer precair zijn in hun contracten en meer werkdruk ondervinden, dat voorzieningen in schoolgebouwen als voldoende en goed uitgeruste studieruimtes en begeleiding uitgedund worden en het kritisch intellectuele curriculum verpauperd. Met die twee miljard zou de politiek het publieke domein en onderwijs sterker kunnen maken. De studenten voegen toe: “Als we dan ook nog eens gaan kijken naar die 7 miljard belastingontwijking waar Shell aan heeft gedaan de afgelopen jaren en de 7,6 miljard jaarlijkse subsidie voor fossiele industrie die Nederland nog steeds stopt in het verstoren van een reeds gestoorde markt, dan kunnen we een ECHTE groene en sociale transitie inslaan”.

Het werd duidelijk dat veel studenten regelrecht het bestaansrecht van de multinational bestrijden toen het gratis marketing-moment van Marjan van Loon voor de derde keer werd verstoord met een begrafenis van Koloniaal Dutch Shell. In het zwart geklede vrouwen kwamen op met een grote doodskist en liepen naar het podium. Op de kist stond een bord: “Celebrating the death of the fossil era, Commemorating the many victims of Shell”. Uit het publiek stonden diverse in het zwart geklede mensen op om een bloem te leggen bij het graf. Waarom een begrafenis? “Dit is een ceremonieel afscheid van dit bedrijf van massavernietiging. Van Groningen tot Nigeria leven mensen in onzekerheid en in opgelegde kwetsbaarheid door de ecologische en maatschappelijke aanrandingen van Shell en soortgenoten. Het is tijd voor een definitief afscheid van dit onrecht. Het is tijd voor herstel”. Aldus de kistdragers. Ook werden met deze actie de vermoorde milieubeschermers uit globale zuiden herdacht. National Geographics publiceerde eerder dat 2017 het dodelijkste jaar voor earth defenders was tot nu toe en dat er het afgelopen jaar wekelijks 4 milieubeschermers vermoord zijn. Het opnemen tegen milieu-onvriendelijke multinational kost letterlijk levens.

Deze acties werden mede mogelijk gemaakt door New University, ASVA, ISSO, FossielVrij onderwijs, Red UvA, Fossil Free Culture, Code Rood, JMA, DWARS Amsterdam, ROOD Amsterdam.

[meer foto's in de aanvullingen op https://www.indymedia.nl/node/44293 ]

Tags: Bullshit Bingo protest shell

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech